Aktuelt:

GRØNT: Bygget ytterst på Tjuvholmen er den første eiendommen som har gått gjennom med alle sertifiseringer.

Leietaker tok initiativet, nå er praktbygget miljøsertifisert

KLPs bygg på pynten av Tjuvholmen er nå Breeam in-use sertifisert i tett samarbeid med leietaker Bahr.

Publisert Sist oppdatert

– Det spesielle i denne prosessen er at leietager selv, advokathuset Bahr, tok initiativet til sertifiseringen og ønsket å være med i arbeidet. Det synes vi er råkult, sier bærekraftrådgiver Ingvild Mysen i KLP Eiendom i en pressemelding.

Breeam er et verdensomspennende sertifiseringssystem for bygninger. Klassifiseringen henger høyt, og gjennomføringen er krevende.

– Bahr sin deltagelse og innsats er rett og slett unik. Vi tenker langsiktig som byggeier og har et evig perspektiv på investeringene våre. Derfor er vi opptatt av kvalitet i alle ledd og vi ønsker bærekraftige eiendommer. Fra prosjektstart i 2018 er energibruken i bygget redusert med 500.000 kWh. Hittil i år har vi spart 15 prosent sammenlignet med fjoråret, og med dagens strømpriser er det klart at dette innebærer en stor økonomisk besparelse i tillegg til å redusere utslipp fra eiendommen, påpeker hun.

Først med tre sertifikater

Breeam in-use utsteder sertifikater på tre områder: Selve eiendommen, forvaltningen og til slutt bruken.

– Tjuvholmen Allé 16 er den første eiendommen som har gått gjennom med alle sertifiseringer. Men denne eiendommen lar seg ikke sertifisere uten videre, arbeidet var omfattende, forteller Mysen.

– Det er et nydelig bygg og særpreges av sin enorme kurvede form, stor takhøyde og store rom som krever en del oppvarming og ventilasjon. Vi fikk noen aha-opplevelser underveis, og vi fikk til ting vi før ikke trodde var mulig, sier partner Anne Sofie Bjørkholt i Bahr.

Blant annet oppdaget de at systemer med kald og varm luft jobbet mot hverandre, noe som førte til unødvendig bruk av ventilasjon. Dette ble fikset, og inneklimaet ble bedre samtidig som energiforbruket gikk ned.

Færre reiser, mer digitalt

Allerede før pandemien økte Bahr bruken av digitale møter for å redusere transportbehovet. Transport til og fra et bygg har også et stort forbedringspotensial. Dette tiltaket fikk litt hjelp av pandemien og selskapet regner med at det har satt seg noen vaner som kommer til å bli. Blant annet i færre flyturer.

Advokatbyrået har også fått på plass en sykkelstall med sykler slik at ansatte kan sykle til og fra møter i nærområdet.

– Det betyr mye for oss å holde til i et miljøsertifisert bygg. Vi viser at vi bidrar med vårt og kan dermed snakke med troverdighet overfor kundene. Det gir oss også medvind på andre klimatiltak, og så tror jeg også det har betydning for rekrutteringen. Arbeidstakere i dag vil jobbe på et sted som har de rette verdiene, påpeker Bjørkholt.

Powered by Labrador CMS