REHABILITERES: Snart skal denne kommunale og forfalne perlen bli som ny.

Fra bryggeri til spesialsykehus, barnehage og bydelshus

Ølmarkedet fikk en skikkelig smell under Kristiania-krakket i 1899, og dermed måtte det nyåpnede bryggeriet stenge dørene. Nå skal bygget deres totalrehabiliteres..

Publisert Sist oppdatert

National Bryggeriet ble etablert ved Carl Berners Plass i Kristiania i september 1897. Det kostet over halvannen millioner kroner å bygge anlegget i Trondheimsveien 132, eller 135 millioner 2022-kroner ifølge Norges Banks priskalkulator.

Bryggeriet var et aksjeselskap, og aksjetegningen gikk greit under den hektiske jobbetiden som hersket i byen på den tiden. Blant de store aksjonærene var drammenseren Poul Lauritz Aass, som ble styreformann. Som grunnleggeren av Aass Bryggeri i Drammen kjente han bransjen godt.

Det svært moderne bygget på Carl Berner ble mye dyrere enn planlagt. Hele aksjekapitalen på 800.000 kroner ble brukt, og det måtte tas opp et stort banklån som styremedlemmene garanterte for. Men det holdt ikke og derfor tok bryggeriet opp et pantelån på én million kroner for å få bygget klart til produksjon. Heller ikke det hjalp, for da ølmarkedet falt kraftig etter Kristiania-krakket i 1899 var det ikke flere penger i kassa. Et forsøk på aksjeutvidelse mislyktes, og konkursen var et faktum i 1901.

Staten kjøpte

For å hindre at spekulanter overtok og startet ølproduksjon, kjøpte de andre Kristiania-bryggeriene hele konkursboet. Staten kjøpte bygningen i 1916, og under første verdenskrig holdt proviantvesenet til der og brukte kjellerne som lager. Senere ble de leid ut.

I 1927 ble anlegget overtatt av Sophies Minde og ombygd til sykehus med poliklinikk og et moderne ortopedisk verksted som produserte proteser og bandasjer. Anlegget ble sentralanstalt for vanføre fra hele landet for sykehuset fikk raskt riksfunksjoner innen flere felter av ortopedien. Det første professorat i ortopedisk kirurgi i Norge gikk til overlegen der.

Sykehusdriften og poliklinikken ble flyttet fra Trondheimsveien i 2002 til Rikshospitalet og Ullevål sykehus. Samtidig ble verksteddelen omgjort til en avdeling underlagt Rikshospitalet. Året etter ble senteret gjort om til et heleid aksjeselskap under Rikshospitalet og flyttet i 2004 til Aker sykehus lenger opp i Trondheimsveien.

Kommunen kjøpte

Oslo kommune kjøpte eiendommen i 2004, og har siden brukt noe av bygningen til barnehage. Resten har fått forfalle i fred og ro som så mange andre kommunale eiendommer. I fjor ble det kjent at kommunen vil gjøre om alt til en moderne barnehage med 20 avdelinger samt et bydelshus.

Summen for å totalrehabilitere 13.200 forfalne kvadratmeter ble da stipulert til 1,1 milliarder kroner.

– I de rehabliterte lokalene blir antall avdelinger i barnehagen økt fra 17 til 20, samt kontorer og bydelsfunksjoner for bydel Grünerløkka. Vi skal etablere helsestasjon, svangerskapskontroll, Oslohjelpa og forsamlingslokaler for bydelen, uttaler prosjektleder Mathias Richter Kolsaker på kommunens nettsider.

Uteområdet skal også rustes opp som en del av prosjektet. Det skal etableres over sju mål med lekeareal til barnehagen, og området skal bli et verdifullt supplement til beboere i nabolaget.

Det er Vedal Entreprenør som får jobben med å rehabilitere Sophies Minde innvendig og utvendig. De fysiske arbeidene starter i august i år, og alt skal etter planen stå ferdig første halvår 2026.

Kilder: Oslo byleksikon, Oslo kommune, Wikipedia, SNL,

Powered by Labrador CMS