KÅRING: Hvem er eiendomsbransjens mektigste? Nå kan du være med på å kåre den mektigste.
KÅRING: Hvem er eiendomsbransjens mektigste? Nå kan du være med på å kåre den mektigste.

Her er kandidatene til kåringen Eiendomsbransjens mektigste

Estate Nyheter og NEMEET skal nok en gang kåre hvem som er mektigst i norsk eiendom.

Publisert Sist oppdatert

Estate Nyheter skal kåre hvem som er eiendomsbransjens mektigste for sjette år på rad. Kåringen gjøre i samarbeid med NEMEET i forbindelse med den årlige undersøkelsen Eiendomsbarometeret. Folk som jobber i og nær eiendomsbransjen får nå spørsmål om merkevaren til eiendomsaktørene, samt tre spørsmål som dreier seg om makt:

Spørsmålene er:

· Hvor mye makt mener du eller vil du anta at følgende personer har?

· Hvor positivt eller negativt vil du si at du tenker om følgende personer

· Hvor dyktig tenker du eller vil du anta at følgende personer er i jobben ?

Spørsmålene om hvor godt likt og hvor dyktige personene er, vil sammen med spørsmålet om ren makt vektes. Det antas at de som regnes som svært dyktige eller er godt likt i større grad vil evne å få gjennomslag for det de ønsker enn de som er dårlig likt og ikke regnes som like dyktig, alt annet likt.

Det er heller ikke til å unngå at personene som er kandidater til kåringen er tett knyttet opp mot selskapene de leder og selskapets posisjon.

Her er kandidatene i alfabetisk rekkefølge:

Christian Ringnes

Christian Ringnes.
Christian Ringnes.

Oldebarn av Ellef Ringnes, som sammen med broren Amund startet Ringnes Bryggeri i 1877. Siden 1984 har han vært en aktiv eiendomsinvestor og er i dag største eier og administrerende direktør i Eiendomsspar og Victoria Eiendom. I 2001 kjøpte Ringnes den forfalne Ekebergrestauranten i Oslo, pusset den opp og åpnet restauranten på nytt påsken 2005. I 2003 åpnet han i Oslo sentrum også verdens eneste miniflaskemuseum.

Greit å vite: Har vist seg å ha en eventyrlig timing i eiendomsmarkedet og solgte unna eiendommer for milliarder i 2020.

Daniel Siraj

Daniel K. Siraj
Daniel K. Siraj

Daniel Siraj er konsernsjef i OBOS, Nordens største boligbygger. Han overtok etter Martin Mæland, som hadde hadde stillingen siden 1983. I tillegg til å gjøre flere investeringer som øker OBOS' tomtebase, har Siraj markert OBOS som en boligutvikler med et sosialt engasjement, enten det er som sponsor for kvinnefotball, nye boligmodeller som skal gjøre det lettere å komme inn på boligmarkedet eller med støtte til ukrainske flyktninger. Siraj har vært ansatt i OBOS siden 2004. Før det var han byrådssekretær i byrådsavdelingen for næring og byutvikling i Oslo kommune fra 2000 til 2004.

Greit å vite: Er opprinnelig advokat.

Gro Boge

Gro Boge.
Gro Boge.

Administrerende direktør i DNB Næringseiendom.

Gro Boge er utdannet siviløkonom og autorisert finansanalytiker fra Norges Handelshøyskole. Har arbeidet i DnB NOR-konsernet siden 1988. Hun har 12 års erfaring med økonomistyring og controllerarbeid i ulike forretningsområder i DnB NOR Bank, fra 2000 stabsleder i DnB NOR Kapitalforvaltning og fra 2004 til 2009 direktør økonomi og IT i DNB Næringseiendom.

Greit å vite: Har mer enn 100 roller i næringslivet i Norge.

Gunnar Gjørtz

Gunnar Gjørtz.
Gunnar Gjørtz.

Som leder av KLP Eiendom, et av Norges største eiendomsselskaper, er Gunnar Gjørtz en naturlig kandidat på listen over de mektigste i eiendom.

Gunnar Gjørtz tok over i 2010 etter Steinar Manengen, som hadde sittet som direktør i Nora Eiendom/KLP Eiendom i 28 år. Har bakgrunn både fra Løvenskiold Vækerø, Netcom og Tandberg, og har også en periode i England og Frankrike for det multinasjonale konsernet Lyonnaise des Eaux.

Greit å vite: Står bak kjøpet av landets dyreste kjeller, Barcode-kjelleren til 829 millioner kroner.

Ida Aall Gram

Ida Aall Gram.
Ida Aall Gram.

Ida Aall Gram har tatt over sjefsstolen i Aspelin Ramm etter Gunnar Bøyum, som har vært en av de årlig nominerte til kåringen av eiendomsbransjens mektigste. Aall Gram leder et selskap som flere ganger har hatt den beste merkevaren i eiendomsbransjen og som flere selskaper ser opp til.

Aspelin Ramm har en sentral rolle i svært mange av de store utviklingsprosjektene i Oslo, og har gjennomført blant annet utbyggingen av Vulkan, Via-prosjektet i Vika sammen med Storebrand og Sommerro sammen med Strawberry Brothers. Nå skal Aspelin Ramm også utvikle Spektrumkvarteret, Landbrukskvartalet og Campus Ullevål og sette sitt preg på byutviklingen i Oslo.

Ida Aall Gram kom til Aspelin Ramm fra stillingen som konserndirektør i AF Gruppen, hvor hun hadde ansvaret for eiendom, HR og kommunikasjon. Hun er utdannet siviløkonom, og har bred erfaring innen eiendom fra AF Gruppen og fem år i Orkla Eiendom og har også vært CFO i Gyldendal.

Greit å vite: Fikk en pangstart på arbeidslivet som konsulent i McKinsey.

Ivar Erik Tollefsen

Ivar Erik Tollefsen.
Ivar Erik Tollefsen.

Ivar Erik Tollefsen er rallykjører, skiløper og fjellklatrer. I tillegg er han en av Europas mest ekspansive eiendomsinvestor, med en betydelig eiendomsmasse både i Norge, Sverige, Danmark, Tyskland, Nederland, Tsjekkia, Finland, Storbritannia, Island og Polen.

Har spesielt utmerket seg innen kjøp av utleieleiligheter, primært gjennom større porteføljer. De seneste årene har han økt porteføljen voldsomt, og satser nå i enda større grad på utvikling av nye boliger.

Greit å vite: Drev på 1970- og 1980-tallet mobile diskotek, gjennom selskapet Tollefsen Enterprises.

Olav T. Løvstad

Olav T. Løvstad.
Olav T. Løvstad.

En vellykket eiendomsutvikler har gjerne en god bankforbindelse. Og i mange tilfeller er den gode bankforbindelsen DNB, hvor Olav T. Løvstad er leder for Seksjon Eiendom & Entreprenør.

DNB er landets største bank, og dermed har Løvstad en sentral rolle når det kommer til hvem som skal få støtte til eiendomsprosjekter. Selv er han ikke noe glad i uttrykket markedsmakt, men det er liten tvil om at Olav T. Løvstad er sentral i hovedstadens utvikling.

Greit å vite: Ble overkjørt av et godstog i 1994, men reiste seg og kom knallsterkt tilbake.

Sonja Horn

Sonja Horn.
Sonja Horn.

Administrerende direktør i Entra siden juni 2019, og ble rekruttert fra samme selskap – hvor hun hadde vært direktør for eiendomsforvaltning.

Sonja Horn har bred erfaring innen eiendom, bank og finans fra selskaper som Danske Bank, Union Gruppen og Cirkle K. Hun er utdannet siviløkonom fra Handelshøyskolen BI.

Mot slutten av 2000 sto Sonja Horn og Entra i sentrum for en gigantisk kamp blant de tre svenske eiendomsgigantene Castellum, SBB og Balder. SBB ga etter hvert opp, men de to øvrige er begge blant Entras største aksjonærer, med over 30 prosent hver. Sonja Horn har manøvrert Entra gjennom frieriene og selskapet er fortsatt selvstendig, er fortatt notert på Oslo Børs og har kjøpt opp Oslo Areal. Entra har en betydelig utviklingsportefølje, og Sonja Horn leder et selskap med store utviklingsprosjekter i Oslo, Bergen, Trondheim og Stavanger.

Greit å vite: Går ikke av veien for å håndtere motbakker på randonee-ski eller sykkel.

Tone Tellevik Dahl

Tone Tellevik Dahl
Tone Tellevik Dahl

Tone Tellevik Dahl er adm. direktør i Norsk Eiendom. Etter at hun tok over lederjobben, har hun fortsatt arbeidet med å gjøre Norsk Eiendom til en organisasjon med økt gjennomslag hos politikerne, med en rekke initiativ. Hennes bakgrunn fra politikken har gitt Tellevik Dahl gode forutsetninger for å lykkes og man merker allerede hvordan Norsk Eiendom har fått mer gehør og gjennomslag ute blant politikerne..

Hun har vært byråd i Oslo i fire år, og har hatt en rekke tillitsverv i Oslo Arbeiderparti siden 1992.

Verdt å vite: Har tatt Diplôme du Baccalauréat i 1989 ved Lycée Alain Chartier i Bayeux i Frankrike og er cand.mag. fra Universitetet i Oslo med fagene Vest-Europakunnskap, filosofi og fransk.

Truls Nergaard

Truls Nergaard.
Truls Nergaard.

Leder av Storebrand Asset Management siden 2016. Har betydelig ledererfaring fra finansnæringen, herunder som administrerende direktør i Storebrand Bank ASA fra 2010 til 2015 og leder av DNBs virksomhet i USA fra 2004 til 2007. Truls Nergaard er utdannet siviløkonom med en MBA fra Thunderbird, USA.

Storebrand har blant annet eid eiendommer i Vika i Oslo siden 1950-tallet og har nylig utviklet CBD-bygget Via i Vika sammen med Aspelin Ramm.

Greit å vite: Har lange tradisjoner å ivareta: Storebrand har sin opprinnelse «Den almindelige Brand-Forsikrings-Anstalt», som ble opprettet i København i 1767.

Her kan du stemme på Eiendomsbransjens mektigste.

Powered by Labrador CMS