KREMTOMT: I dag ligger tomta brakk, nå satser utviklerne på enda et forslag.

Gjør enda et forsøk for den store kremtomta i sentrum

Planene for det store området ved havna har vært diskutert i flere år, og medført både jubel og protester. Nå foreligger nok et forslag.

Publisert Sist oppdatert

Tilbake i 2018 så man for seg byggestart i 2020 for de fem blokkene i sjøfronten i Sandefjord. Der ville Malme Eiendomsutvikling og Hjertnes Eiendom, som sammen dannet selskapet Carlsen Kvartalet, bygge over 60 leiligheter i opptil åtte etasjer samt 700 kvadratmeter næringslokaler i front mot sjøen.

Det gikk mildt sagt ikke etter planen selv om de fleste politikerne jublet over forslaget. For etter høringen som medførte protester fra mange, snudde politikerne og Carlsen Kvartalet trakk forslaget. Stemningen var til tider amper i hvalfangerbyen.

Nytt forslag

Tidligere denne måneden ble det klart at Niamo Arkitektur har tegnet om prosjektet som går ut på å utvikle den 24 mål store kremtomta 50 meter fra kaia. Det som i sin tid var en trelasthandel har lenge ligget som et åpent og stygt sår midt i byen.

Det nye forslaget av det som heter Carlsenkvartalet viser elleve bygninger – fem med publikumsvennlige næringslokaler langs hovedveien og seks bygg med leiligheter i bakkant.

- Næringslokalene danner hovedlinjen langs veien, og med kun ett til to plan unngår man dominerende bebyggelse inntil veien. Det legges opp til blant annet mulighet for etablering av serveringslokaler, melder selskapet.

Leilighetsbyggene er planlagt over henholdsvis tre etasjer + parkering, og fire etasjer der hvor det ikke er parkering. Anslagsvis 42 leiligheter. Bebyggelsen er avtrappet med skråtak ned til tre etasjer.

I DAG: Den store tomta er nærmeste nabo til Sandefjords gamle trehusbydel.

- Takformen er utarbeidet for å gi prosjektet identitet og en tydelig karakter. Samtidig er takflaten tilrettelagt for solceller. Det er tenkt bruk av tegl som hovedmateriale i fasader, i varierende farger, påpeker utviklerne.

Et bedre prosjekt

- Bakgrunnen for at vi nå har fremmet en forespørselssak er at vi mener å ha funnet en mye bedre utforming av prosjektet enn det som ble behandlet og godkjent. Denne nye utformingen tilfredsstiller etter vårt syn de vedtatte premisser på en mye bedre måte enn det forrige forslaget, skriver selskapet på sin nettside.

De har hatt flere møter med Sjøfrontgruppa, lyttet til innspillene og hensyntatt mange av deres ønsker.

- Det er vår oppfatning at det prosjektet vi nå har lagt frem tilfredsstiller alle disse premissene så langt det lar seg gjøre. Alle står fritt til å mene hva de vil, likevel er det slik at premissene allerede er vedtatt av kommunestyret og det er inngått en avtale med oss på de samme premissene. Det hersker da ingen tvil om at en slik avtale ikke kan brytes uten konsekvenser. Derfor burde vi nå ha fokus på å gjøre Carlsenkvartalet best mulig for alle parter basert på de premisser som allerede er vedtatt og avtalefestet, poengterer de.

Powered by Labrador CMS