Transaksjon:

TROR PÅ GOD START PÅ 2021: - Det er mange i markedet som søker etter nye investeringer, sier eiendomsadvokat Ditlef Thaulow i Schjødt.

- Full fart helt inn

- Markedet har vært bunnsolid og volumene svært høye. Det er ikke kun noen få, store transaksjoner som bærer markedet, sier Schjødt-advokat Ditlef Thaulow.

Publisert

- Det har vært full fart hele høsten, sier Ditlef Thaulow, som leder Schjødts eiendomsavdeling.

- De siste fire månedene har alle overgått tidligere år, legger han til.

På tross av den umiddelbare nedkjølingen i mars og april, kunne Schjødt-advokatene allerede i juni fortelle om god fart i transaksjonsmarkedet. Trykket fortsatte gjennom sommeren, og i høst var det klart at året samlet sett ville bli meget bra, selv om noen måneder hadde gått tapt.

Advokatene mente den gang at meglerne ville oppjustere prognosene for årets transaksjonsvolum. Rett før jul rapporterte Newsec også at andre halvår har vært fantastisk for transaksjonsmeglerne.

Ditlef Thaulow forteller at markedet preges av mange store transaksjoner. Det er flere uker siden antall transaksjoner med verdi over 1 milliard kroner var flere enn i hele 2019.

- Vi har hatt mange transaksjoner med høy verdi. Markedet har vært bunnsolid og volumene svært høye. Det er ikke kun noen få, store transaksjoner som bærer markedet, sier Thaulow.

Han sier også at markedet har utviklet seg gjennom året. I de første ukene etter nedstengningen var det særlig selskapene med raske beslutningsprosesser som handlet, for eksempel den familiekontrollerte kapitalen. Blant annet landet kjøpene av Veidekke Eiendom, Telenorporteføljen og Telenors hovedkontor, samt Tjuvholmen Allé 1-5. Utover høstene kom også syndikatene og fondene med full styrke, og etter hvert tok de institusjonelle aktørene følge.

- Vi har også sett høy aktivitet mellom Norge og Sverige. Selv om grensene har vært stengte i perioder, har nordmenn handlet i Sverige og svenskene i Norge. For oss har det vært en stor fordel med kontorer i både Oslo og Stockholm, med mulighet for et sømløst samarbeid mellom landene, sier Ditlef Thaulow.

- Hvordan blir 2021?

- Er det én ting vi har lært i 2020, er det at markedet kan endre seg svært raskt. Inn i det nye året løper også prosessen mot Entra, og utfallet der vil jo også påvirke året. Det er derfor vanskelig å si noe om hva som blir utfallet av 2021, sier Ditlef Thaulow.

Basert på transaksjonene Schjødt ser i markedet tro advokatene likevel på en god start på det nye året. De forteller at det er flere store prosesser som vil fortsette etter årsskiftet eller som har oppstart i januar. Det er også mange i markedet som søker etter nye investeringer. Det korte bildet er derfor positivt, mener Ditlef Thaulow.

- Men før vi starter på det nye året må vi først få lukket årets siste avtaler, og det begynner å haste. I tillegg venter forhåpentligvis også en tur på fjellet, avslutter Ditlef Thaulow.

Powered by Labrador CMS