Eiendomsinvestoren som ga bort alt

Publisert Sist oppdatert

For 20 år siden besluttet den nå avdøde eiendomsinvestoren Kaare Berg å gi bort formuen sin til en stiftelse som bærer navnet hans. I dag eier og forvalter stiftelsen en eiendomsmasse på ca. 130.000 kvadratmeter.– Min kone og jeg har tenkt på dette i ti år. Vi har ingen barn som kan overta etter oss. Derfor ønsker vi at en stiftelse skal føre livsverket vårt videre etter vår bortgang, uttalte Kaare Berg i et meget sjeldent intervju med Aftenposten i 1992.

MyteomspunnetDen myteomspunne eiendomsinvestoren startet som vindusdekoratør etter krigen og etablerte senere sin egen virksomhet innen utstillingsreklame. I 1970 solgte han ut aksjemajoriteten og satset for fullt i eiendomsmarkedet.De to første eiendommene kjøpte han imidlertid på 50-tallet. Da Berg trengte lån i forbindelse med den nevnte reklamevirksomheten, forlangte banken sikkerhet i eiendom. Banksjefen rådet ham til å kjøpe en bygård og anbefalte to eiendommer. Berg kjøpte like godt begge to.Begge eiendommene – Bygdøy Alle 63 og Bernt Ankers gate 7 – er fremdeles i stiftelsens eie.

Lav profilBerg likte ikke å stikke seg frem i media. I sitt intervju med Aftenposten uttalte investoren at mange av hans tanker og ideer tidligere hadde blitt noe skjevt gjengitt, derfor holdt han seg taus overfor pressen. Dette resulterte også i enkelte vandrehistorier om den suksessrike investoren, som ikke var kjent for å gi ved dørene,En legendarisk historie, som fortsatt lever om den avdøde investoren, er at en av leietakerne kom til selskapets hovedkontor en fredag ettermiddag etter at bankene hadde stengt. Med seg hadde han husleien i kronestykker. Dette skulle angivelig være et takk for sist i forbindelse med en uoverensstemmelse.

Offentlig interesse?I intervjuet med Aftenposten innså Berg at ”stiftelsen har offentlig interesse, og at det i fremtiden blir mer nødvendig med et åpent forhold til presse”. 20 år etter at stiftelsen ble etablert er denne erkjennelsen ikke like åpenbar.– Vi er ikke interessert i å bli eksponert i mediene. Vi holder en lav profil. Dette er en strategi som har fungert i 40 år, og det har vi tenkt til å fortsette med, sier administrerende Bjørn Greaker i Stiftelsen Kaare Berg.

Hemmelige mottakereStiftelsen Kaare Berg er et eiendomsselskap med vedtektsfestet formål å dele ut midler til allmennyttige, kulturelle formål så som idrett, helse, kunst musikk og teater. Siden stiftelsen ble opprettet for 20 år siden, har den delt ut 14,88 millioner kroner til allmennyttige formål. Det tilsvarer 744.000 kroner per år.I 2010 var beløpet på 1,15 millioner, mens det året før lød på 815.000 kroner. Estate Magasin får opplyst at midlene har gått til store humanitære organisasjoner.– Navn vil ikke bli oppgitt, skriver Bjørn Greaker i en kort e-post.Allmennyttige formålI henhold til stiftelsens vedtekter skal midlene deles ut av ”det driftsoverskudd som fremkommer etter omsetning, drift og forvaltning av fast eiendom og det som har tilknytning til disse bransjene”.– Driftsoverskuddet deles ut til allmennyttige formål slik årsmøtet bestemmer, heter det i vedtektene.I 2009, da det altså ble delt ut 815.000 kroner, var stiftelsens (morselskapets) driftsoverskudd på 4,3 millioner kroner, mens den for hele konsernet var 45,8 millioner.

Mest i OsloStiftelsens eiendommer er beliggende i Oslo, Bergen, Sarpsborg, Skien, Kløfta, Gjøvik og Raufoss. Porteføljen består av ca. 1.000 utleieboliger; fra ett til femroms. I tillegg kommer rundt 250 næringslokaler bestående av både hotell, restaurant-, pub- og kontorlokaler.Hovedtyngden av eiendommene ligger i hovedstaden. Her har stiftelsen ca. 600 leiligheter og 100 næringslokaler. Eiendommene er sentralt beliggende innenfor ring 3: Fra Bygdøy Allé i vest til Helsfyr i øst.

Sushi og moskéDen store spennvidden i leietakere illustreres godt av eiendommen Trondheimsveien 21. Den inneholder ett- og toroms leiligheter over fem etasjer. I første etasje er det også næringslokaler for frisør, grønnsaksforretning og sushibar, mens det i kjelleren er moské.Blant de mer fasjonable eiendommene i Oslo er Bygdøy Allé 63 (bildet) og 65 på Frogner med ett- til seksroms leiligheter som leies ut umøblert.

Gjeldstynget selgerI Bergen tilbyr stiftelsen både boliger og næringslokaler til leie fordelt på ca. 275 enheter. Alle disse eiendommene har en sentral beliggenhet i Bergen. Porteføljen i Bergen inkluderer fem eiendommer, som Stiftelsen Kaare Berg kjøpte av Normisjon for 145 millioner kroner i 2007. Normisjon, som er en sammenslutning av Den norske Santalmisjon og Det norske lutherske Indremisjonsselskap, hadde pådratt seg en kassakreditt på drøyt 50 millioner kroner. Denne gjelden skulle slettes, derfor ble eiendomsselskapet Santalgården AS solgt – til 5 millioner kroner under prisantydning.

Powered by Labrador CMS