DYRT: Disse eneboligene blir de dyreste i bygda.
DYRT: Disse eneboligene blir de dyreste i bygda.

Dyreste boliger i Trysil noen gang

I januar i fjor ble de 27 leilighetene lagt ut for salg, og flere ble faktisk solgt. Problemet var bare at det ikke var gitt byggetillatelse.

Publisert Sist oppdatert

Aker Hage var et tenkt blokkprosjekt over tre etasjer med ni leiligheter i hver, rett ved elva i Trysil sentrum. De skulle bli mellom 48 og 107 kvadratmeter store og kostet fra 2,2 millioner kroner da de ble lagt ut for salg.

Bygdas største entreprenør Trysil Byggsystem med eier Håkan Stengrundet i spissen varslet store glassflater, panoramautsikt og høy standard. Forhåndskonferansen ble avviklet i august 2018.

Noe senere begynte kommunen å snakke om et midlertidig byggeforbud i Trysil sentrum i påvente av en helhetlig sentrumsplan, og rådmannen sendte ut varselet om dette i begynnelsen av mars 2019. Da fikk de høre det av advokatfirmaet Elden på vegne av Stengrundet.

LES OGSÅ: Bygger boliger for en halv milliard

- Det vises til at et leilighetsbygg møter et behov for boligbygging i sentrum, og at det allerede er solgt mange leiligheter i prosjektet. Videre vises det til forhåndskonferansen der det ikke ble gitt signaler om bygge- og deleforbud, skriver juristene blant annet.

De argumenterer naturligvis for sin klients syn og dessuten at mange mennesker ønsker å bo i sentrum.

- Folketallet i Trysil øker og at det er et sterkt behov for nye boliger. Et bygge- og deleforbud vil medføre at aktuelle prosjekter blir forsinket med svært mange år eller aldri blir realisert, heter det.

Regelbrudd

Rådmannen på sin side viste til at retningslinjene for sentrum ble brutt siden utbygger ville ha boliger i alle etasjer, mens regelverket ikke tillater slike på gateplan.

- Dette er ikke i tråd med gjeldende reguleringsplan. Årsaken til at saken om bygge- og deleforbud ble aktualisert nå er at tiltaket vil bygge igjen den største og mest intakte grøntkorridoren som er igjen i sentrum. Dette betyr ikke at det er lagt til grunn at det ikke kan bygges noe, men at det bør tas særlige hensyn, svarte rådmannen blant annet.

LES OGSÅ: Ga opp prosjektet til 250 mill

Han følger opp med at dersom det ikke blir vedtatt et midlertidig forbud vil kommunen gå videre med den innkomne byggesøknaden på Aker, men at det må gjøres tilpasninger. En drøy måned senere sa et stort politisk flertall nei til et midlertidig forbud.

- Trysil kommune skal jobbe proaktivt med våre innbyggere, næringsliv og investorer for å skape gode dialoger for utvikling og trivsel i sentrum, heter det i vedtaket i teknisk hovedutvalg.

FORKASTET: Dette er blokka som aldri ble noe av.
FORKASTET: Dette er blokka som aldri ble noe av.

Bare Sp stemte for rådmannens forslag.

Trysil Byggsystem gikk konkurs i mai i fjor da Håkan Stengrundet kastet inn håndkledet etter å ha bygd opp gjeld på over 50 millioner kroner. Og dermed ble blokka lagt på is for godt.

LES OGSÅ: Godt i gang med tiårsprosjektet

- Leilighetsprosjektet ble for stort for kommunen. Det er hele tiden behov for leiligheter i sentrum og 21 av leilighetene var faktisk reservert bort. Jeg synes det er synd prosjektet ikke ble realisert, men jeg har forståelse for at det var vanskelig for kommunen å ta beslutninger midt i en planperiode som ikke er ferdig ennå, sier Stengrundet.

Eneboliger

I november dukket det plutselig opp fem eneboliger på den samme tomta - med et samme navnet Anker Hage. Stengrundet står bak dette prosjektet også, som er ferdig regulert og godkjent i kommunen.

De fem enhetene på 226 kvadratmeter er priset til drøyt åtte millioner kroner, altså godt over 35.000 kroner kvadratmeteren. Prisene kommer til å knuse alle rekorder for privatboliger i Trysil.

- Eneboligene blir annonsert i markedet hvert øyeblikk, men vi har solgt én allerede og jobber med ett salg til. Det er ikke bygd noe nytt her på lenge så vi har ikke noe å sammenligne med, men vi tror det er et marked for denne prisklassen i Trysil selv om det aldri er prøvd før, påpeker han.

LES OGSÅ: Raider hele det gamle villastrøket

- Hvem kjøper enebolig til åtte millioner kroner i Trysil sentrum?

- Det er lokale fastboende som er på så langt. Hvem de neste blir vet jeg ikke, men det er klart at denne prisen er mindre skremmende for folk fra Oslo-området. Vi håper å komme i gang med bygging til høsten eller senest neste vår, påpeker han.

- Er noen av de fra blokkprosjektet interessert i enebolig?

- Det har vi liten tro på, men kanskje de kommer tilbake til et annet leilighetsprosjekt vi skal bygge rett i nærheten bare sentrumsplanen blir godkjent. Noen av dem har sikkert kjøpt leilighet andre steder også for alt det jeg vet, sier Håkan Stengrundet.