BÆREKRAFT: Christian Ringnes mener eiendomsaktørene bør jobbe bærekraftig fordi det handler om sunn fornuft.
BÆREKRAFT: Christian Ringnes mener eiendomsaktørene bør jobbe bærekraftig fordi det handler om sunn fornuft.

Dyre eiendommer, men fortsatt godt marked

Til tross for at eiendomsmarkedet aldri har vært dyrere, mener Christian Ringnes at det gode markedet vil holde seg.

Publisert Sist oppdatert

Det var under DNBs årlige eiendomskonferanse at Christian Ringnes åpnet med sine betraktninger om eiendomsmarkedet. Med 850 tilhørere som har bakgrunn som eiendomsbesittere, utviklere, entreprenører, rådgivere og investorer startet Ringnes med å stille spørsmålet om eiendomsmarkedet var dyrt før han selv svarte «Ja, det er det».

– Eiendomsmarkedet har aldri vært dyrere. Yielden har aldri vært lavere, og det har aldri vært dyrere sammenlignet med nybyggprisene. Statlig synkende renter gir også et høyt yieldgap, fortsatte Ringnes.

Han ser for seg et godt eiendomsmarked videre i de to-tre neste årene.

– Vi har aldri hatt lavere arbeidsledighet i verden. Det store spørsmålet blir da hva vi skal gjøre når det snur. Det er da vi går over i neste kapittel i uncharted territory, med helikopterpenger. Sentralbankene vil drysse penger over oss, sier Ringnes.

Han mener det som blir avgjørende for hvordan eiendomsverdiene går, er om det fører til inflasjon.

– Det kan bli renteøkninger på grunn av inflasjon. Men hvis inflasjonen ikke øker, vil eiendom gjøre det veldig bra, sier Ringnes.

Tilhørerne fikk også formaninger om at det er på tide å gi noe tilbake til samfunnet når man har fått sin rikdom på grunn av rentenedganger. Eller flaks som han også kalte det. Dermed gikk Ringnes over til temaet bærekraft og miljø.

Han mener det ikke spiller noen rolle om man tror er klimafornekter, klimaskeptiker eller tror på de menneskeskapte klimaendringene.

– Alle skal med, toget går uansett hva som er fakta. Mesteparten av tiltakene ville dere ha gjort uansett. Dette handler om sunn fornuft og bærekraft. Alle kommer til å kreve at man gjør noe. Vi i eiendomsbransjen bruker 40 prosent av energien, 40 prosent av råvarene og står for 40 prosent av avfallet. Vi betyr faktisk noe for en gangs skyld, sa Ringnes.

Han sa seg enig med et oppslag i dagens utgave av Finansavisen hvor det kom frem at eiendomsselskaper var frustrert på grunn av leietakernes krav til tilpasninger til lokalene.

– Det er overdrevne leietakertilpasninger. Vi hadde leid ut lokaler til Wikborg Rein i en årrekke. Da de flyttet ut, tok vi over lokalene og brukte mye om igjen. Tilpasningene våre kostet oss 2100 kroner per kvadratmeter. Hadde vi leid ut til andre leietakere, ville vi måttet bruke 7-8000 kroner per kvadratmeter i tilpasninger. Vi må tenke på ombruk og samtidig spare penger, sier Ringnes.

Når det gjaldt Ringnes’ vurderinger av de ulike sektorene innenfor eiendom, viste han frem Estate Plays film, hvor han sammen med mesterkokk Bent Stiansen tar for seg markedet i form av matretter!