Aktuelt:

ØKTE RENTER: Sjeføkonom Kjersti Haugland opererer med en rentebane som lavere enn Norges Banks.

– De lange rentene vil stige videre

Sjeføkonom Kjersti Haugland i DNB Markets forventer videre vekst i de lange rentene.

Publisert Sist oppdatert

Det var under Citykonferansen i Oslo at sjeføkonomen tok for seg utviklingen i økonomien med fokus på Inflasjonen og renteutsiktene.

– Frem til invasjonen i Ukraina, var vi i en situasjon hvor inflasjonen i mange land var skyhøy. USA hadde 8 prosent, noe som er det høyeste på 40 år. Det skyldes flaskehalser i økonomien, pandemien skapte en grenseløs respons hos sentralbanker og politikere i alle de rike landene. Det er blitt brukt utrolig mange penger på offentlige budsjetter for å kontre effektene av nedstengning. Den finanspolitiske stimulansen har vært ekstremt sterk, spesielt i USA, sier Haugland.

Den ekspansive finanspolitikken, hvor folk fikk sjekker av myndighetene, samtidig som de ikke fikk brukt penger på en rekke tjenester, førte til at vareforbruket økte kraftig over hele verden

– Fabrikker har produsert alt det remmer og tøy kan holde, men det var ikke nok. Pengene ble brukt på fysiske varer og fraktprisene gikk til værs. Det er også flaskehalser i arbeidsmarkedet. Rundt 50 prosent av småbedriftene i USA sliter med å fylle ledige jobber. Det er sterk prisvekst og et veldig hett arbeidsmarked. Da er de ansatte i en bedre stilling og kan kreve økte lønninger, sier Haugland.

Hun legger til at Ukraina-krigen betyr videre oppgang i prisene på energi, innsatsvarer og mat.

– Økte levekostnader og frykt kan dempe private etterspørselen. Samtidig vil offentlig etterspørsel øke, sier Haugland og viser til subsidier og avgiftskutt for å dempe effekten av de økte prisene.

Bosetting av et ekstraordinært antall flyktninger og sterk oppskalering av investeringer i forsvar og ny energi vil også bidra til den økte offentlige etterspørselen.

– Vi ser at forbrukernes tillit faller dramatisk, sier Haugland.

Hun venter at rentene vil fortsette å stige.

– Nå varsles det enda tydeligere fra den amerikanske sentralbanken at de ikke kan sitte og se på. Sentralbanksjefen sier at han skal prøve å stramme inn på en måte som gjør at USA slipper resesjon, men han kan ikke garantere det. De lange rentene i markedet vil stige videre i tiden fremover. De har steget en god del etter at det ble klart at Fed i USA ikke vil sitte og se på sitasjonen. I Norge har vi nå nylig hatt en renteøkning. Vi tror styringsrenten skal opp fra 0,75 til 2 prosent innen sommeren 2023, sier Haugland.

Til sammenligning opererer Norges Bank med renteøkninger opp til 2,5 prosent.

Powered by Labrador CMS