VANT: Aspelin Ramms prosjektsjef Jostein Swensen. flankeres her av vinnerne Johanne Borthne i Powerhouse Company og Martin Dietrichson i Kima arkitektur.

Fikk jobben med å transformere litt av Landbrukskvartalet

Kima arkitektur og Powerhouse Company er første arkitektteam på plass i Landbrukskvartalet i Oslo.

Publisert

900 meter øst for Oslo City, i Schweigaards gate, ligger den historiske eiendommen Landbrukskvartalet. Den huset lenge ett av to operative meierianlegg i sentrum og eies hovedsakelig av Norges Bondelag.

Hele det over 20 mål store kvartalet består i dag av flere bygninger med totalt 32.000 kvadratmeter, og skal gjennom en stor og lang utviklingsprosess gjennom et samarbeid mellom Norges Bondelag, Aspelin Ramm og Vedal.

Ifølge en pressemelding valgte Aspelin Ramm de to arkitektselskapene til å transformere det vernede meieribygget i hjertet av kvartalet. De skal stå for et tilbygg for både leiligheter og kontorer, med ti nye etasjer over dagens fire. Oppdraget er det første i en rekke av flere bygg som skal på plass i fornyelsen av det historiske kvartalet.

– Her får vi et team som tar transformasjonen på alvor, og som har med seg den riktige ekspertisen inn i prosjektet. Etter en lang reguleringsfase er det utrolig godt å komme i gang, sier prosjektsjef Jostein Swensen i Aspelin Ramm.

Vern og transformasjon

Bygget har ifølge meldingen en viktig historisk funksjon og er samtidig det mest komplekse i prosjektet. Dette krever blant annet svært god forståelse for vernehensyn.

Kima har bred erfaring fra kompleks transformasjon. Blant referansene står blant annet Sentralen, Telegrafen, Tollboden, Pressens hus, Marienlyst og Norrøna House.

Powerhouse Company med hovedbase i Rotterdam er kjent for flere internasjonale høyhus-prosjekter, og har også kontorer i Oslo og München.

– De to teamene utmerket seg på flere områder, ikke minst med sin faglige forståelse og dybdekunnskap om vern, samt dokumentert evne til å få til kreative løsninger i dialog med Byantikvaren. De demonstrerer en holdning, involvering og dialogform som sammenfaller godt med det vi ser etter i en samarbeidspartner, påpeker Swensen.

En perle fra 1930-tallet

Arkitektene selv beskriver prosjektet som en enestående mulighet.

– Bygningen er en perle i norsk sammenheng. Her er det mye vakker tegldetaljering fra 1930-tallet, som du ikke ser i dagens arkitektur. Å få mulighet til å ta hånd om et slikt bygg og foredle det ved å tilføre noe helt nytt, det gleder vi oss enormt til å komme i gang med, sier arkitekt og partner Martin Dietrichson i Kima.

Johanne Borthne i Powerhouse Company har store forventninger til arbeidet som skal i gang.

– Dette prosjektet er den perfekte cocktailen med alt du drømmer om som arkitekt. Det er en dårlig skjult hemmelighet at jeg lenge har drømt om å kunne tegne et høyhus i Oslo. Og når vi får gjøre det sammen med så gode og ambisiøse oppdragsgivere, er det ekstra tilfredsstillende, sier hun.

Landbrukskvartalet Utvikling eies av Norges Bondelag (50%), Aspelin Ramm (25%) og Vedal (25%).

Powered by Labrador CMS