Aktuelt:

LYSPUNKT: Den underliggende prisveksten i Norge er fortsatt altfor høy for Norges Bank og Ida Wolden Bache, men klart lavere enn ventet.

Norges Bank med ny skivebom: Låntakerne og leietakerne kan juble 

En overraskende lav prisvekst kan være godt nytt for både leietakerne og låntakerne.

Publisert Sist oppdatert

Tall fra Statistisk sentralbyrå (SSB) tirsdag morgen viser at prisene i september falt med 0,1 prosent. Det seneste året har prisene totalt steget med 3,3 prosent.

Kjerneinflasjonen (se nedenfor) er de seneste tolv månedene på 5,7 prosent.

– Høy prisvekst har vært realiteten over lengre tid. Nå har vi imidlertid sett en avtakende prisvekst de siste månedene, og fra august til september gikk den ned med hele 1,5 prosentpoeng, sier seksjonssjef Espen Kristiansen i SSB i en melding tirsdag morgen.

Det er spesielt prisutviklingen på strøm og mat som gjør at tolvmånedersveksten falt i september. Det skjer for tredje måned på rad.

Stor forskjell

Norges Bank ventet i september at den totale årsveksten ville bli på 4,2 prosent. Den underliggende prisveksten, kjerneinflasjonen, ble anslått til 6,1 prosent. Anslaget for total prisvekst var nok en skivebom fra Norges Bank.

– Det er en ganske kraftig bom fra Norges Bank, men det er jo positive nyheter. Det demper sannsynligheten for en ny renteheving i desember, sier seniorøkonom Sara Midtgaard i Handelsbanken til DN.

Men bommen reduserer isolert sett faren for den varslede renteøkningen i desember.

Den underliggende prisstigningen tar ikke hensyn til de sterkt svingende energiprisene og heller ikke avgiftsendringer. Og nettopp strømprisene bidrar sterkt til det kraftige fallet i den totale prisveksten.

Fra august til september falt prisene på elektrisitet inkludert nettleie 16,1 prosent. I fjor økte prisene 10,5 prosent i samme periode.

Mye nedbør

– Mye nedbør og vind, høy fyllingsgrad i magasinene og høy kraftproduksjon bidro til rimeligere strøm for norske husholdninger i september, spesielt på Øst- og Vestlandet, sier Kristiansen.

Målet for Norges Bank er at kjerneinflasjonen over tid skal ligge på rundt 2 prosent. Rentene må derfor settes opp for å kjøle ned økonomien og dempe etterspørselen.

Den underliggende prisveksten er fortsatt mye høyere, men klart under det både Norges Bank og ekspertene ventet.

Alle ventet nedgang

DNB Markets spådde en nedgang i samlet inflasjon fra 4,8 prosent i august til 4,1 prosent nå i september. For den viktige kjerneinflasjonen ventet de en nedgang fra 6,3 prosent til 6,2 prosent. Ekspertene spådde i snitt en tiendedel lavere for begge størrelsene.

I september i år lå betalt husleie 4,1 prosent høyere enn i september i fjor. De fleste kontraktene i næringslivet reguleres ut fra prisveksten i oktober eller november.

I oktober 2022 var årsveksten langt over 7 prosent. Norges Bank venter en noe økt prisvekst frem mot årsskiftet, men årets regulering blir trolig langt gunstigere for leietakerne.

Powered by Labrador CMS