AVGJØRELSEN NÆRMER SEG: Torsdag får vi vite hva Ida Wolden Bache har bestemt seg for.

Ferske pristall: Markedet kan puste lettet ut

Prisveksten i november er innenfor det Norges Bank kan godta.

Publisert Sist oppdatert

Tall fra Statistisk sentralbyrå (SSB) mandag morgen viser at prisene i november steg med 0,5 prosent. Fra november 2022 til november 2023 er oppgangen på 4,8 prosent. Årsveksten i oktober var 4 prosent.  Det er hovedsakelig økte strømpriser som forklarer denne oppgangen.

Den viktige underliggende prisveksten det seneste året er på 5,8 prosent. Det er denne størrelsen Norges Bank legger mest vekt på og er korrigert for energipriser og avgiftsendringer. Det langsiktige målet er en årlig inflasjon rundt 2 prosent.

– Kaldt vær og høyt strømforbruk, særlig i andre del av november, bidro til høyere strømpriser denne måneden. Oppgangen fra oktober til november i år var langt kraftigere enn på samme tid i fjor. Dette trekker tolvmånedersveksten i KPI godt opp, sier seksjonsleder Espen Kristiansen i SSB i en melding fra byrået.

Ikke noe krøll

Ekspertene ventet i gjennomsnitt en total årsvekst på 4,8 prosent og en kjerneinflasjon på 5,9 prosent. Enda viktigere er Norges Banks prognoser. De tilsa i september henholdsvis 5,4 prosent og 6,1 prosent. Tallene er derfor innenfor prognosene.

Sjeføkonom Marius Gonsholt Hov i Handelsbanken Capital Markets sier til E24 at inflasjonstallene kom inn omtrent som ventet.

– Dette skaper ikke noe krøll inn på tampen mot rentebeskjed fra Norges Bank, sier han.

– Norges Bank er tryggere på at prisveksten er på vei ned. Kombinert med nedkjølingen i norsk økonomi kan de holde seg til uendret rente denne uken.

Følger nøye med

Novembertallene er viktig for utleierne og leietakerne i kontormarkedet. Et flertall av leiekontraktene justeres for prisveksten i november med tanke på økningen neste år. I november i fjor var årsveksten hele 6,5 prosent.

Betalt husleie økte med 0,2 prosent fra oktober til november.

– Tolvmånedersveksten for husleiene fortsetter dermed å tikke oppover og var på 4,5 prosent i november. Dette en uvanlig sterk vekst. SSB setter dette i sammenheng med at mange løpende leiekontrakter har fått leien justert opp med høy vekst. Høyere rentekostnader har ført til at leienivået for nye kontrakter også har økt, sier Espen Kristiansen.

Liten trøst

Fra oktober til november økte prisene på elektrisitet inkludert nettleie med hele 24,7 prosent.

– Selv med kraftig oppgang i strømprisene i både oktober og november var strømprisene fortsatt en del lavere enn på tilsvarende tidspunkt i fjor, sier  Kristiansen.

Kostnadene til bolig, lys og brensel økte i november med hele 3,4 prosent, men er likevel opp bare 0,5 prosent fra november 2022.

Et interessant poeng er at norske varer uten energi nå har steget mer enn de importere varene. Årsveksten er respektive 7,2 prosent og 6,8 prosent. Norske jordbruksvarer er i perioden opp hele 8,4 prosent.

Tilbudskampanjer

Men det er altså en liten nedgang i den underliggende prisveksten fra oktober. Kristiansen sier dette kan sees i sammenheng med tilbudskampanjer i slutten av november. Blant varegruppene som falt i pris fra oktober til november finner vi elektronikkvarer og møbler. I tillegg falt prisene på flybilletter.

Prisene på matvarer og alkoholholdige drikkevarer er det seneste året opp 9,1 prosent.

Konsumpristallene mandag er de siste viktige nøkkeltallene før rentemøtet i Norges Bank torsdag (formelt onsdag ettermiddag). 

De kan dermed påvirke rentebeslutningen. Men Ida Wolden Bache og rentekomiteen har deadline for innspill fredagen i forveien, så det skal mye til for å endre syn.

Før inflasjonstallene ble kjent, priset rentemarkedet inn 30 prosent sannsynlighet for en renteøkning til torsdag.

Powered by Labrador CMS