ARTIKKELSERIE: RSM Advokatfirma, her representert ved f.v. Morten H. Christophersen og Johan K. Engelschiøn, starter nå en artikkelserie om skatt og avgift i byggeprosjekter. (Foto: Bård Gudim)

Skattefeller ved boligutvikling

Mange har en oppfatning om at skatt og avgift ikke er viktig i boligprosjekter, men det er flere skattefeller å gå i og mange som går i dem.

Publisert

Gevinsten boligutviklere har ved salg av boliger er som utgangspunkt fullt ut skattepliktig. Bygge- og lånekostnadene og inngangsverdien på tomten kommer til fradrag i salgsvederlaget, og den gevinsten man da sitter igjen med må man betale skatt av.

Merverdiavgiften er like lite spennende – det er rett og slett ikke fradrag for merverdiavgift ved utvikling av boliger og det kan også oppstå en plikt til å beregne uttaksmerverdiavgift. Merverdiavgiften blir en kostnad for utvikler, og reduserer dermed gevinsten (og skatten).

Les også: Les også: Tre problemstillinger for eiendomsutvikling

Stor betydning hvem som riverI mange boligprosjekter skal det rives et næringsbygg for å gjøre plass til nye boliger. Hvem som river kan få store konsekvenser for merverdiavgift og skatt. Dersom rivningen kan knyttes til tidligere avgiftspliktig utleie, åpner det muligheter for å få fradrag for merverdiavgiften på rivningskostnadene.

Rivning som opphør av den gamle utleievirksomheten kan også være en grei løsning skattemessig, men innebærer fare for ”innlåsing” av skatteposisjoner i prosjekter med flere eiere. Skattemessig vil det være mest gunstig å aktivere rivningskostnadene som inngangsverdi på de nye boligene – det får man til ved konvertering (ombygging), men det er mer tvilsomt om man får det til ved fullstendig rivning.

Les også: Avtaleformer ved kjøp av utviklingstomt

”Innlåsing” av skatteposisjonerTypiske skatteposisjoner man kan miste muligheten til å utnytte i boligprosjekter med flere eiere, er gevinst- og tapskonto, restsaldoer og underskudd etter at boligene er solgt (for eksempel kostnader knyttet til garantiforpliktelser). Grunnen til det er at man får de siste skattepliktige inntektene det året de siste boligene selges, og underskudd etter dette får man ikke utnyttet når man ikke har muligheten til å motta konsernbidrag. Dersom eierandelene senere samles på en hånd, er det fare for at fremførbart underskudd og andre skatteposisjoner avskjæres av skatteetaten.

Det er imidlertid mulig å unngå slike ”innlåsningseffekter” ved å organisere seg på riktig måte, noe man må tenke på før man erverver eiendommen eller i hvert fall før man går i gang med prosjektet.

Andre feller og muligheterI mange prosjekter kan det også være en fordel å benytte konsernforskriften for å utsette beskatningen, og dersom det er aktuelt å bygge borettslagsleiligheter ligger det store muligheter for skattebesparelse i den såkalte ”borettslagsmodellen”. Konvertering (ombygging) reiser igjen andre problemstillinger, så man kan spare skatt og avgift også i boligprosjekter hvis man tenker på dette tidlig i prosjektet.

Johan K. Engelschiøn og Morten Christophersen er advokater og partnere i RSM Advokatfirma. RSM Advokatfirma er tilknyttet RSM Norge, og yter juridiske tjenester med hovedvekt på skatt, merverdiavgift, selskapsrett og transaksjoner. RSM Norge er landets 6. største revisjonsselskap.

Sommeren og høsten 2017 skriver RSM Advokatfirma en artikkelserie for Estate Media om skatt og avgift i byggeprosjekter, med særlig fokus på hvilke muligheter som finnes, og hvilke feller mange går i når det gjelder skatt og avgift.

Powered by Labrador CMS