Foto: Powerhouse
Foto: Powerhouse

Setter standard for smarte bygg

–Vi jobber nå med å få til en helhetlig, funksjonell veileder for smarte bygg. I prosessen må vi først definere HVA smarte bygg egentlig er.

Publisert Sist oppdatert

Rune Stene, daglig leder i Powerhouse, går mot en travel høst. Han leder prosessen som skal føre til en veileder knyttet til smarte bygg før jul. Prosessen startet i juni, og de ansvarlige har alliert seg med forskningssenteret Zero Emission Neighbourhood in Smart cities i Trondheim for å vurdere utforming av og innhold i smarte bygg. Selvsagt ser man til utlandet etter beste praksis. Du får siste nytt om det viktige arbeidet på Byggtech 2018 på Vestlia Resort, Geilo 28.-29. november.

Mangler rammeverket–Vi skal nok ha mye klart før jul, og er kommet langt når Byggtech 2018 arrangeres. Vi ser at det er et økende behov og ønske om å bygge gode bygg med smart teknologi. Men vi mangler rammeverket, og må få en allmenngyldig definisjon av smarte bygg på plass. Konferansen på Geilo er selvsagt en viktig arena for prosessen, her møter vi representanter for alle parter, sier Stene.

Standard a la BreeamBreeam satte fart på eiendomsbransjens miljøvalg. Nå skal den nye veilederen sørge for at det samme skjer med valg av smart teknologi. Intensjonen med en veileder er den samme som for miljø. Aktørene i eiendomsbransjen skal kunne velge nivå ut ifra behov. Det legges ikke opp til sertifisering a la Breeam, ifølge Stene og Powerhouse, som representerer hele fem sentrale aktører i eiendomsbransjen.

Kloke teknologiske valg–Vi ser et økende tempo når det gjelder utvikling av smart teknologi, og en veileder vil gjøre oss i stand til å ta kloke teknologiske valg, som kan bidra til at byggets verdi ikke er vesentlig forringet om ti år. Fornuftige teknologiske valg i dag bidrar til at bygget tar imot ny teknologi når tiden er moden, sier Stene. Vil du være helt i front når det handler om dette temaet? Da er Byggtech 2018 på Vestlia Resort, Geilo 28.-29. november et smart valg.

Powered by Labrador CMS