BEKYMRET: Per Jæger i Boligprodusentenes Forening er bekymret for utviklingen i boligmarkedet.

Selger mindre, bygger mindre

Salget av leiligheter er ned med 35 prosent sammenlignet med i fjor. Det viser ferske tall fra Boligprodusentenes Forening.

Publisert Sist oppdatert

Både salg og igangsetting av nye boliger er langt lavere i oktober i år sammenlignet med oktober i fjor. Dette viser tall fra Boligprodusentenes Forening.– Hittil i år er det solgt 21 prosent færre boliger enn i fjor, sier Per Jæger, administrerende direktør i Boligprodusentenes Forening.Salget av leiligheter og eneboliger ligger henholdsvis 35 prosent og 12 prosent under fjoråret.– Et lyspunkt er at det er solgt 13 prosent flere småhus i år enn i fjor på samme tid, fortsetter han.

Etter sju måneder med nedgang i salget, slår dette nå ut på igangsettingen av nye boliger. Hittil i år ligger igangsettingen 3 prosent under fjoråret. Igangsetting av leiligheter og eneboliger ligger hhv. 3 prosent og 13 prosent under fjoråret, mens igangsettingen av småhus ligger 29 prosent over fjoråret. De siste 12 månedene er det igangsatt 29 609 boliger.– Vi er bekymret over nedgangen vi nå opplever i igangsetting av boliger. Boligbygging er en stor bransje som er viktig for norsk økonomi, sier Jæger, og ønsker å gi følgende råd til politikerne:

* Den midlertidige boliglånsforskriften kan ligge frem til sommeren, men bør ikke videreføres.* Husbankens rolle bør vurderes. Det bør innføres ordninger som gjør at Husbanken kan bidra til at det igangsettes bygging av nok nye boliger.* Kommunene må ikke stoppe opp å regulere nye tomter til boliger. Da får vi det samme problemet om noen år igjen.* Det må bli billigere å bygge. Mange pålegg gjør det unødvendig dyrt uten at det gir direkte utslag på bokvaliteten.

Powered by Labrador CMS