– Økt fradragsrett for merverdiavgift

Høyesterett avsa dom den 30. juni 2005 i den såkalte Porthus-saken som gjaldt forholdsmessig fradragsrett for inngående merverdiavgift på kostnader til oppføring av hotellrom. Dommen er en oppfølg-ning av Hunsbedt-saken fra 2003. Skattedirektoratet har nå gitt retningslinjer for praktiseringen av den nye rettstilstanden, og Finansdepartementet har gitt en fristforlengelse i forhold til foreldelse. I tillegg er det foreslått endringer i merverdiavgiftsreglene for hoteller. Vi vil i denne artikkelen gjennomgå rettstilstanden og hvilken betydning den endrede rettstilstanden har for utbyggere og eiere av hoteller, idrettsanlegg, mv.

Publisert Sist oppdatert

Dette er en artikkel fra NE nyheter, som nå er blitt til Estate Nyheter. Redaksjonen.

Porthus AS sto for oppføring av hotellrom med tilhørende fellesarealer, og var frivillig registrert som utleier av arealene. Spørsmålet i saken var om Porthus AS hadde rett til fradrag for merverdiavgift på oppføringskostnadene. Porthus AS argumenterte for at det foregikk en viss avgiftspliktig omsetning på hotellrommene, blant annet gjennom room service, pay-TV, mini-bar og internettoppkobling, slik at opp-føringskostnadene er til bruk i virksomhet delvis innenfor merverdiavgiftsområdet. Høyesterett var enig i dette, og avviste nok en gang Statens primærbrukslære hvor det ble stilt krav om at utgiftene måtte være til primært bruk i avgiftspliktig virksomhet for at det skulle gi rett til fradrag. Selv om den avgiftspliktige omsetningen på rommene kun utgjorde mellom 5 og 10 % av den avgiftsfrie romutleien, slo Høyesterett fast at det var tilstrekkelig at anskaffelsen, dvs. oppføringen av hotellrom og fellesareal, var relevant og med en nær og naturlig tilknytning til den avgiftspliktige omsetningen.

Skattedirektoratets retningslinjerI brev av 26. september 2005 kom Skattedirektoratet med retningslinjer til fylkesskattekontorene for hvordan Høyesteretts dom skal praktiseres. Generelt sett har Høyesteretts dom betydning for næringsdrivende med delt virksomhet. Det er fortsatt slik at anskaffelser som er fullt ut til bruk i avgiftspliktig virksomhet gir rett til fullt fradrag, mens anskaffelser som ikke er til bruk i avgiftspliktig virksomhet gir null fradragsrett. Det er når anskaffelsen er til bruk både innenfor og utenfor avgiftspliktig virksomhet, såkalte fellesanskaffelser, at det oppstår spørsmål om fordeling av fradragsretten. Skattedirektoratet legger til grunn en svært konkret vurdering av hver enkelt anskaffelses tilknytning til de ulike virksomhetsområdene. Selv om virksomhetene er integrerte virksomheter, gir ikke det nødvendigvis rett til fullt fradrag for alle anskaffelser.

Betydningen for utvalgte bransjerFor det første vil dommen og Skattedirektoratets retningslinjer ha betydning for hotellsektoren. Forutsatt at det er avgiftspliktig omsetning på rommene, vil man ha forholdsmessig fradragsrett for inngående merverdiavgift på oppføringskostnadene og senere for driftskostnadene. Ved fastsettelsen av fordelingsnøkkelen legger Skattedirektoratet til grunn at det ikke er en tilstrekkelig naturlig og nær tilknytning med annen avgiftspliktig omsetning utenfor hotellrommene. Følgelig må fordelingsnøkkelen fastsettes basert på forholdet mellom avgiftspliktig og avgiftsfri omsetning på rommene. Annen avgiftspliktig omsetning i hotellet vil ikke påvirke fordelingsnøkkelen. Når det gjelder konkrete anskaffelser til hotellrommene legger Skattedirektoratet til grunn at det vil være fullt fradrag for kostnader til mini-bar. Merverdiavgift på lamper, gardiner og stoler gir kun forholdsmessig fradragsrett, mens merverdiavgift på anskaffelse av senger, sengetøy, baderomsartikler ikke er fradragsberettiget i det hele tatt. Som en oppfølging av Porthus-saken er det i statsbudsjettet for 2006 foreslått innført 8 % merverdiavgift på hotellrom. Dersom dette forslaget ikke endres av den nye regjeringen vil det fra 2006 være full fradragsrett for alle anskaffelser både for utbygger, utleier og driver av hotell. Det vil da ikke være nødvendig å identifisere den enkelte anskaffelses tilknytning til virksomhet utenfor eller innenfor merverdiavgiftspliktig virksomhet. Høyesterettsdommen vil imidlertid fortsatt ha betydning for de som ikke har blitt innrømmet fradrag for tidligere år, jf. nedenfor.For idrettsanlegg uttaler Skattedirektoratet at det må foretas en konkret vurdering av hvert enkelt areal på idrettsanlegget. Fordi reklamen på anlegget er avgiftspliktig vil imidlertid store deler av anlegget anses som fellesanskaffelser, slik som bane, tribune, garderobe, lys- og lydanlegg mv. For disse anskaffelsene vil det foreligge delvis fradragsrett. Tilsvarende vil gjelde golfbaner. Omsetning av spillerettigheter er ikke avgiftsbelagt, mens salg av golfutstyr samt reklame på banen er avgiftspliktig. Dette medfører at det vil være delvis fradragsrett for kostnadene til bygging av banen. Skattedirektoratet er av den oppfatning at det ikke er en tilstrekkelig naturlig og nær tilknytning mellom banen og pro shopen og kiosk til at man kan ta hensyn til denne avgiftspliktige virksomheten ved fastsettelsen av fordelingsnøkkelen. Etter vår oppfatning er dette en for snever oppfatning av tilknytning mellom en golfbane og pro shopen. Den økte fradragsretten vil også ha betydning for en god del andre anlegg, slik som fornøyelsesparker, opplevelsessentre, gallerier, kino, museer.

Betydningen for tidligere årFor mange vil Hunsbedt- og Porthus-saken medføre at man har krav på endring av tidligere års fradrag for inngående merverdiavgift. Næringsdrivende som mener de har et slikt krav på endring bør fremsette dette så snart som mulig overfor fylkesskattekontorene, eventuelt ta ut stevning for å avbryte fristen. Den alminnelige foreldelsesfrist på 3 år gjelder i utgangspunktet for slike krav, og fristen regnes fra 1 måned og 10 dager etter utløpet av den aktuelle termin. Finansdepartementet vurderer for tiden om den forlengede fristen på 10 år skal gjelde, og i påvente av dette har departementet suspendert fristen for foreldelse frem til 10. januar 2006 for krav som ikke allerede var foreldet 10. oktober 2005.

Powered by Labrador CMS