Meglerbransjen full av sykelig misunnelse

Stjernemegler Odd Kalsnes går hardt ut mot sine kolleger i meglerbransjen. Han mener flere av dem ikke tåler at andre meglere gjør suksess, og at de viser en misunnelse som grenser til det sykelige. ? - Det gjelder spesielt i forhold til at jeg som advokat kan drive med både megling og eiendomsinvesteringer, sier Kalsnes.

Publisert Sist oppdatert

Dette er en artikkel fra NE nyheter, som nå er blitt til Estate Nyheter. Redaksjonen.

Odd Kalsnes er en av landets mest profilerte eiendomsmeglere. Han tjente seg styrtrik på å selge Aktiv Eiendomsmegling til Postbanken, og fortsatte etterpå som den best betalte personen i staten. I dag megler han utelukkende eiendommer i luksussegmentet, har satt Norden-rekord i kvadratmeterpris på formidlet bolig, samtidig som han selv er tungt inne i eiendomsmarkedet. Det har han anledning til ettersom han har advokatbevilling i tillegg til å være statsautorisert eiendomsmegler.

SladderhistorierSkal vi tro Kalsnes selv, har ikke hans egen suksess vært like lett å takle for hans kolleger i meglerbransjen. Kalsnes har lenge hatt lyst til å ta et oppgjør med bransjen, og nå tar han bladet fra munnen.– Jeg føler at det er ekstremt mye misunnelse i bransjen. Hvis noen er vellykkede, viser andre ofte en misunnelse som grenser til det sykelige. Det er i det hele tatt en bransje med mye sladder og baksnakking, mener Kalsnes, som hevder at sladderhistoriene går en høy gang i forbindelse med møter og landsmøter i eiendomsmeglerforbundet.

Kontroversiell dobbeltrolleKalsnes viser til eiendomsinvesteringene han gjør privat i tillegg til å være eiendomsmegler. En eiendomsmegler har normalt ikke lov til å gjøre egne investeringer, men Kalsnes er advokat i tillegg til å være megler. Med advokatbevillingen i hånden har han full anledning til å gjøre private investeringer, og denne muligheten har ikke Kalsnes latt gå fra seg.– Jeg er en passiv investor i investeringene, og alle handlene blir klarert med Kredittilsynet på forhånd. Man skal selvsagt stokke kortene sine riktig, men utover dette er det helt uproblematisk å gjøre investeringer ved siden av meglerjobben, mener han.

Har flere prosjekterIfølge Kalsnes er meglerbransjen blitt slik at man ikke kan glede seg over andres suksess. Han tror årsaken er at det blir gitt for dårlig informasjon til dem som tar utdanning i faget.– Mange blir skuffet når de ser hva de får i lønn. Det er jo bare et fåtall meglere som tjener virkelig bra. Dessuten er det overproduksjon av meglere, slik at ikke alle får jobb, sier han.Men Kalsnes lar seg ikke stoppe av det han kaller en ?sinnssyk misunnelse?. Han er i dag i full sving med flere større eiendomsprosjekter i privat regi.

Kanondeal på SkøyenGjennom sitt heleide selskap Amalienborg Eiendom AS har han nylig oppført et nybygg med 32 leiligheter i Nedre Skøyen vei. 27 av dem er allerede solgt. Denne investeringen blir en kanondeal for Kalsnes ettersom tomtekostnaden kan settes lik null.For noen år siden kjøpte han nemlig Nedre Skøyen vei 18B, som han rehabiliterte og utviklet før han solgte unna leilighetene. Etter hvert oppdaget han at det var rom for ytterligere utbygging på tomten, dermed kunne han sette opp et nybygg på en grunn som ikke kostet ham en krone mer.

Kjøpte ambassadeI det siste prosjektet i Nedre Skøyen vei fikk han bygget for 15.000 kroner per kvadratmeter, mens han selger for 28-35.000 kroner kvadraten. Vårt anslag er at Kalsnes har tjent drøye ti millioner kroner når alle de 2.600 kvadratmeterne er solgt unna.– Det blir selvsagt en hyggelig forretning med null i tomtekostnad, kommenterer han.Kalsnes har også gjort gode penger i Thomas Heftyesgate, som er en av Oslos hotteste boligadresser. Der kjøpte han den tidligere slovakiske ambassaden for drøyt åtte millioner kroner, og bygde om de 900 kvadratmeterne til fem leiligheter. NæringsEiendom anslår at han tjente over ti millioner kroner på dette stuntet, som ble gjort gjennom selskapet Elisenberg Eiendomsmegling AS.

River på RøaDet er imidlertid Prosjektutvikling Eiendom AS som er hovdeselskapet til Kalsnes. Gjennom dette firmaet har han kjøpt tre villaer på Røa. Han ønsker å rive husene, og sette opp tre terrasseblokker med til sammen 45 leiligheter. Kalsnes håper at rammetillatelsen for dette prosjektet foreligger i løpet av høsten.Gjennom det samme selskapet har han kjøpt tredjedelen av Nesodden Eiendom AS. Det sistnevnte selskapet eier han sammen med investorene Dag Tvenge og Per Christian Hoel. De skal bygge ca. 35 leiligheter og selge ut 15 eneboligtomter på Nesodden.Sammen med Tvenge og Hoel er Kalsnes også inne i et prosjekt på Stovner med samme eierkonstellasjon som på Nesodden. På Stovner skal de bygge 15 rekkehus. Til sammen har Kalsnes skutt inn snaut 30 millioner kroner i de tre prosjektene på Røa, Nesodden og Stovner.

Tvenge-brødrene på kundelistenUtvikling av eiendom er ikke de eneste forretningene som Kalsnes gjør med Tvenge-familien. Både Torstein, Øystein og Dag Tvenge står på hans personlige kundeliste i meglerforretningen.Etter at Kalsnes hadde gründet og solgt Aktiv Eiendomsmegling til Postbanken for ca. 35 millioner kroner, fortsatte han som megler i selskapet. Han var plutselig blitt statsansatt, og var endog den best betalte personen i det offentlige med en årslønn på nesten fire millioner kroner.I dag er han ikke som statsansatt å regne, men han jobber fortsatt i meglerforetaket som faglig leder. Han har spesialisert seg på det øvre sjiktet i boligmarkedet, og har flere kjente navn på sin kundeliste. Tvenge-brødrene er altså noe av dem.

Betaler hva som helstKalsnes forteller at han i dag har en liste med fem navn på personer som er ute etter en enebolig, og 15 personer som skal ha ny leilighet. Disse blar opp fra ti til 50 millioner kroner for den rette kåken.– Disse vet hva de vil ha, og de er villige til å betale nesten hva som helst for de riktige objektene. Det gjelder for eksempel attraktive leiligheter på Gimle. Det er som regel nok å ta én telefon for å få solgt en slik leilighet, forteller han.Boliger i dette prissjiktet blir ikke lagt ut i det åpne markedet. Ifølge Kalsnes vil kundene prøve å unngå publisitet omkring kjøpet.

Firerbanden i luksusSammen med Finn Caspersen, Torbjørn Ek og Petter Woxen inngår Kalsnes i firerbanden som har hele luksussegmentet for seg selv. Noen ganger samarbeider Kalsnes med en av de andre for å få solgt et objekt. Det gjorde han sammen med Caspersen da de i 1998 satte Norden-rekord i kvadratmeterpris for en omsatt bolig. Anette Skaugen kjøpte en penthouse-leilighet på Gimle, og hun betalte ikke mindre enn 100.000 kroner per kvadratmeter.For å få litt variasjon i arbeidsoppgavene har Kalsnes også begynt å megle dyre eiendommer i Marbella, Saint-Tropez og Monaco. Han har inngått tre agentavtaler slik at utenlandske meglere kontakter ham når godbiter dukker opp.

Startet som ligningsfunksjonærKalsnes tok jobb som ligningsfunksjonær på Oslo ligningskontor etter juridikum, og hoppet over til advokatfirmaet Syse og Merckoll i 1984. Det var der han begynte med eiendom. Bare to år senere etablerte han Aktiv Eiendomsmegling, som skulle vise seg å bli en gullgruve. På begynnelsen av 90-tallet var Kalsnes også blant dem som plukket billige bygårder i markedet. Han konsentrerte seg om rehabilitering av gårder på Oslo øst generelt, og på Grünerløkka spesielt.– Jeg solgte ut i 1995, og var dermed litt for tidlig ute. De neste tre-fire årene var jeg nesten helt ute av markedet, forteller han.

Bommet i aksjemarkedetI aksjemarkedet har ikke Kalsnes hatt like stort hell som i eiendomsmarkedet. Han har bare prøvd seg én gang, men det var til gjengjeld i gråmarkedet, nærmere bestemt i selskapet Normedica. Investeringen førte til en langvarig rettssak mot investoren Johnny Halvorsen og ett av hans Liechtenstein-selskaper.– Jeg vant saken helt opp til høyesterett. Nå har jeg anmeldt ham til Økokrim, sier Kalsnes, som heretter holder seg til aksjefond.– Har du mange fiender?– Nei, det vil jeg ikke si. Men jeg merker at folk er misunnelige, svarer Kalsnes.

Powered by Labrador CMS