MENTOR: Halgrim Thon har byttet kontor med sønnen Olav Engebret, som nå er hovedaksjonær i Hathon Holding. - Jeg blir mindre og mindre sjef og glir mer og mer inn i mentorrollen, sier Halgrim Thon.

Konservativ verdiskaping

Halgrim Thon er ikke opptatt av bunnlinjen, holder seg unna boligutvikling og har ikke solgt en eneste eiendom fra sin opprinnelige portefølje. I Hathon Holding AS er det konservativ verdiskaping som gjelder.

Publisert

I 2000 sluttet Halgrim Thon i Olav Thon Gruppen, hvor han var administrerende direktør i 18 år. Da hadde han til sammen jobbet 31 år for sin onkel, Olav Thon.

– Olav syntes at det gikk bra og ønsket ikke å gjøre noen endringer, men jeg hadde behov for forandring og besluttet å starte for meg selv, sier Halgrim Thon.

Foredling av eiendommerHan hadde da en aksjepost i Olav Thon Gruppen, som ble gjort opp mot noen eiendommer fra gruppens portefølje. Alle disse eiendommene, som er lokalisert i Oslo, er fremdeles i Halgrim Thons eie gjennom selskapene Hathon Holding AS og Øvre Holding AS.

– Jeg lever ikke av kjøp og salg. Jeg lever av drift og verdiskaping, og da er foredling av eksisterende eiendommer en del av filosofien. Det blir galt å selge noe du er fornøyd med, for så å kjøpe noe som er enda dyrere, mener han.

Les også: Setter skjønnhetspenger i eiendom

Kortsiktig bunnlinjeDette er også en av grunnene til at Halgrim Thon ikke er så opptatt av bunnlinjen. For ham er bunnlinjen kortsiktig.

– Jeg ser at andre er opptatt av å fortelle at det de driver med er lønnsomt, men for meg er det viktige å drive med langsiktig verdiskaping. Hvis jeg var opptatt av bunnlinjen og avisoverskrifter, kunne jeg selge et par eiendommer, og folk ville gispe av beundring. Men det ville bare skape verdiskaping for meglere og skatteetaten. Det skal jo betales skatt av gevinsten også, sier han.

Skeptisk til boligThon er heller ikke fristet av å drive med boligutvikling i Norge, selv om markedet er brennhett og boligprisene når stadig nye høyder.

– Jeg har drevet litt med boligutvikling, men det er relativt vanskelig. Norge er et eierland der de fleste skal eie boligen selv, og da blir de veldig opptatt av detaljer. På grunn av bustadsoppføringsloven kan kjøperne komme tilbake med krav i mange år etter at de har overtatt boligen.

Les også: Axer vokser kraftig i bolig

Krav fra boligkjøpereHan påpeker at det med regulering, bygging, salg og oppfølging av kundekrav kan ta 10 år fra du bestemmer deg for et boligprosjekt til du vet om du har tjent penger.

– Boligutvikling er primært for store aktører som OBOS og Veidekke. De har et stort nok apparat til å håndtere alle klagene. På den andre siden av skalaen finner vi mange mindre aktører, som slår seg selv konkurs for å slippe krav fra boligkjøpere. Jeg følte at jeg falt mellom disse to stolene og at boligutvikling ikke passer for meg, sier han.

Satser i flere landThon er langt mer komfortabel med næringseiendom og har investeringer både i Norge, Sverige, Danmark og Tyskland.

– Utover den porteføljen jeg hadde med meg fra Olav Thon Gruppen, har vi ikke kjøpt så mye i Norge. Jeg ser på Norden som ett marked, samtidig som det er viktig å diversifisere porteføljen. Vi har valgt å diversifisere på flere land fremfor ulike eiendomssegmenter i Norge, sier han og legger til:

– Da jeg jobbet i Olav Thon Gruppen, satt jeg i styret til Nordic Council of Shopping Centers i 10 år, hvorav 2 år som styreleder. Jeg fikk et innblikk i psykologien i disse markedene, og tenkte at jeg burde bruke noe av denne kunnskapen.

Les også: Fyller på med eiendommer

Tror på KøbenhavnPå 50/50-basis eier Hathon Holding blant annet et kontorbygg på 27.500 kvadratmeter inklusive parkering i finansdistriktet i København sammen med Havfonn AS, som er eid av Bergesen-familien. Der er det børsnoterte selskapet SimCorp og den danske verdipapirsentralen blant leietakerne.Den samme eierkonstellasjonen har også en større tomt like ved, hvor det er planer om et kontorbygg på ca. 40.000 kvadratmeter.

– Verken jeg eller Bergesen-familien er på den spekulative siden. Vi starter først byggingen når det foreligger leiekontrakter for halvparten av arealene, og vi leier ikke ut til noen som går konkurs etter halvgått leietid. En ting er å sitte med en tomt, noe annet er det å sitte med et tomt bygg.

20 prosent i SveanorI Sverige satser Hathon stort i kystbyen Lysekil med både kontor, handel og hotell. Her har selskapet også muligheten til å bygge 400 boliger/fritidsboliger.

Hathon eier dessuten 20 prosent av aksjene i Sveanor, som er et prosjektutviklingsselskap med en portefølje på 250.000 kvadratmeter i Sveriges storbyregioner. Ifølge Sveanors hjemmeside er antatt markedsverdi på porteføljen 6-7 milliarder SEK. Hovedaksjonær i selskapet er Arve Nyhus.

– Nyhus har tatt med seg filosofien fra Sjølyst Utvikling om å drive med kjøp og salg. Selv om dette strider mot mine prinsipper, er det ingen regel uten unntak, smiler Thon.

Les også: Halgrim Thon går tungt inn i Sverige

Investerer med Terje HauganHathon Holding eier også 10 prosent av aksjene Utstillingsplassen Eiendom. Denne eierandelen fulgte med fra Olav Thon Gruppen.

Terje Haugan er med som aksjonær både i Utstillingsplassen Eiendom og Sveanor.

– Jeg har kjent Terje lenge, og for 20 år siden fulgte vi i Nansens spor og gikk på ski over Grønland. Da fikk vi god tid til å snakke sammen, sier han.

– Da Terje startet Utstillingsplassen, ville han gjerne ha med Olav Thon Eiendomsselskap. Etter at jeg begynte for meg selv, fulgte noen av disse aksjene meg. Selskapet er etter hvert blitt en betydelig aktør, og jeg ser på Utstillingsplassen som en Olav Thon Gruppe i miniatyr.

Sønnen overtarHalgrim Thon har nå byttet kontor med sønnen Olav Engebret Thon, som nå er hovedaksjonær i Hathon Holding.

– Vi har jobbet sammen i vel 12 år, og jeg opplever det som et godt samarbeid. Jeg blir mindre og mindre sjef og glir mer og mer inn i mentorrollen, mens det er motsatt for Olav Engebret. Dette er en glidende overgang, forteller han.

Les også: Kjøper eiendom for 200 millioner kroner hvert år

Powered by Labrador CMS