STERK ETTERSPØRSEL: - Eiendomsaktørene har stor investeringsvilje, og de fleste tror de vil kjøpe mer enn de selger i år, sier Gunnar Selbyg, analysedirektør i DNB Næringsmegling.
STERK ETTERSPØRSEL: - Eiendomsaktørene har stor investeringsvilje, og de fleste tror de vil kjøpe mer enn de selger i år, sier Gunnar Selbyg, analysedirektør i DNB Næringsmegling.

– Ingen grunn til høydeskrekk

Den eneste frykten eiendomsmarkedet har, er at markedet skal snu fordi det har gått opp så lenge.

Publisert Sist oppdatert

– Stemningen i næringseiendom er god, men det er en underliggende frykt for at markedet har gått opp så mye at det bare må snu. Men det er ingen grunn til å ha høydeskrekk. Vi tror markedsvilkårene blir enda bedre i år enn de var i fjor.

Slik innledet Gunnar Selbyg, direktør for analyse i DNB Næringsmegling, sin redegjørelse om markedssituasjonen under DNB Næringsmeglings markedsseminar denne uken. Som ved tidligere markedsseminarer var salen stappfull i DNBs lokaler i Bjørvika, og mange måtte ta til takke med ståplasser.

LES OGSÅ: Oslo det mest likvide eiendomsmarkedet i Norden

– Enda bedre enn i fjorSelbygs påstand er altså at det ikke er grunn til uro, selv om veksten i markedet for næringseiendom har vært sterk de siste årene.

– I 2019 kommer vi til å få leid ut eiendommer i enda større grad enn vi gjorde i fjor. Det er i tillegg et velfungerende lånemarked, som dermed legger forholdene til rette for transaksjoner.

Analysedirektøren viser til undersøkelser gjort mot en rekke store eiendomsaktører, som gjør det klart at kun av en av 25 ser for seg å være netto selger i år. De fleste åpner dermed for å øke eiendomsporteføljen.

– Men det er gjerne slik at de fleste selger hvis de får et godt bud, supplerer Selbyg.

STINN BRAKKE: Konferansesalen i DNBs lokaler i Bjørvika var fylt til randen av eiendomsfolk under markedsseminaret denne uken.
STINN BRAKKE: Konferansesalen i DNBs lokaler i Bjørvika var fylt til randen av eiendomsfolk under markedsseminaret denne uken.

Investorene sikter helst mot kontor, hvor 96 prosent oppgir at de vil kjøpe hvis de skal kjøpe. Deretter kommer utviklingseiendom og «core» eiendom.Selbyg poengterer også at miljøbygg har fått langt større fokus enn tidligere.

– Det er en klar tendens. Leietakerne ønsker høyere miljøprofil enn tidligere, og bankene favoriserer miljøsertifiserte bygg. Sertifisering lønner seg i nye kontorbygg, og det gir grunnlag for høyere lånegrad.

Tror på flat yieldutviklingDNB Næringsmegling noterte 319 eiendomstransaksjoner i fjor, hvorav Edgar Haugen og Ragde Eiendom alene stod for 26 transaksjoner. Selbyg sier investorene viser en vilje til å akseptere lavere avkastning, ikke minst på lavrisikoprosjekter.

– Vi tror på en flat yieldutvikling i år, og en oppgang først i 2020. Rentene tror vi vil holde seg lave lenge, mener Selbyg. Her fikk han også støtte fra seniorøkonom Kyrre Aamdahl i DNB Markets.

LES OGSÅ: – Yieldene vil stige mindre enn rentene

– Vi er sikre Norges Bank vil heve rentene, men ikke så mye som planlagt. Husholdningenes gjeld er høy, og folk takler derfor ikke en stor renteoppgang. Dette må Norges Bank ta hensyn til. Vi tror neste renteoppgang kommer i september, sier Aamdahl.

Seniorøkonomen poengterer også at forbruksveksten har vist seg å være litt lavere enn antatt, som igjen kan bremse renteheving. Årsaken til svikten i forbruksveksten er elektrisk.

– De høye strømprisene har tatt mye kjøpekraft, i praksis har det høye prisnivået trukket inn deler av reallønnsveksten, sier Aamdahl.

Powered by Labrador CMS