GRÜNERLØKKA: Her koster de dyreste butikklokalene like mye som butikklokaler i enkelte deler av Bogstadveien.
GRÜNERLØKKA: Her koster de dyreste butikklokalene like mye som butikklokaler i enkelte deler av Bogstadveien.

Grünerløkka puster Bogstadveien i ryggen

Nesten like dyrt å leie butikklokaler på Grünerløkka som i Bogstadveien.

Publisert

På tross av nedskjæringene i oljeindustrien og alle ringvirkningene det gir for den norske økonomien, så er shoppingtallene i Norge sterke, med et husholdningskonsum som ligger 15 prosent høyere enn nivået i de andre nordiske landene, påpeker Colliers International i sin siste rapport om retail-markedet i Norge. Dét får konsekvenser for leieprisene på butikklokaler, til glede for gårdeiere som har gode lokasjoner.

Karl Johan på topp

De høyeste leieprisene finner vi i Karl Johans gate, hvor de siste inngåtte leiekontraktene viser et «prime» leieprisnivå på 23.000 kroner per kvadratmeter per år for de beste lokalene. Dette er likevel noe ned fra i fjor, da det ble registrert leiekontrakter på 25.000 kroner per kvadratmeter.

– Nedgangen er ikke dramatisk, og vi tror vi er tilbake på 25.000 kroner per kvadratmeter om ikke så lenge. Etterspørselen etter lokaler i dette segmentet er sterk. Det er er mange internasjonale merkeleverandører som viser stor interesse for de beste lokasjonene, skriver Haakon Reed-Larsen, Head of Retail Colliers International Norway i rapporten.

Les også: Vil bruke mer penger på julehandel i år enn i fjor

En faktor som er med på å presse prisene oppover, er altså den sterke tilstedeværelsen av utenlandske aktører og merkevarebutikker. Som vi Estate Nyheter har omtalt tidligere, så har innrykket av internasjonale merkevarebutikker vært merkbart, og i enkelte områder har dette gitt et betydelig leieprisløft.

Det er liten ledighet i butikkeiendommene som ligger sentralt i Oslo. I de mest populære gatene som Karl Johans gate og Bogstadveien er ledigheten ganske nær null. Det er altså knapt ledige lokaler å oppdrive.

– Når det er ledighet i disse områdene, så er det snakk om friksjonsledighet, altså den tiden mellom den forrige leietakeren flytter og til den nye kommer inn. Vi tror denne sterke etterspørselen i de største byene vil fortsette, særlig i Oslo, skriver Reed-Larsen.

Colliers rapporterer at man ser den samme trenden i sentralt beliggende kjøpesentre, eksempelvis Oslo City, Sandvika storsenter og Strømmen Storsenter, samt i store kjøpesentre utenfor de største byene i Norge.

– For «nummer 2-sentre» er situasjonen annerledes. Mellomstore og små kjøpesentre sliter med konkurransen fra de store sentrene.

Les også: – Ikke rom for økte leiepriser

Mens gårdeierne oppnår 25.000 kroner per kvadratmeter i området rundt Egertorget på Karl Johan, så faller leieprisene til mellom 15.000 og 20.000 kroner når man kommer til området mellom Nedre Slottsgate og Kirkegata.

I nedre del av Karl Johan er gjengs leiepris for butikklokaler 10.-15.000 kroner per kvadratmeter per år, og helt ned til 5.000 til 10.000 kroner for det nederste kvartalet før Oslo S. Fra den nederste delen av Karl Johans gate til Egertorget kan det altså skille 20.000 kroner per kvadratmeter.

Mens en butikkdriver i nedre del av Karl Johan betaler en halv million kroner i leiekostnader i året for 100 kvadratmeter butikkareal, må en butikk på Egertorget ut med 2,5 millioner kroner for den samme størrelsen.

Leieprisene synker også raskt når man beveger seg inn i sidegatene til Karl Johan. Her varierer leiekostnaden fra 5.000 kroner per kvadratmeter per år, til 15.000 kroner per kvadratmeter per år.

Les også: Investorene satser på shopping

Bogstadveien og GrünerløkkaOgså i Bogstadveien er det variasjon i leieprisene. De mest attraktive lokalene koster mellom 8.000 og 12.000 kroner per kvadratmeter, mens de nest beste lokalene ligger på 6.000 til 8.000 kroner per kvadratmeter.

På Grünerløkka peker Colliers på områdene rundt Thorvald Meyers Gate og Markveien som de mest populære gatene. Her ligger leiekostnaden på mellom 5.000 kroner og 8.000 kroner per kvadratmeter per år. Det er verdt å merke seg at de beste lokalene på Grünerløkka nå koster like mye som butikklokaler i enkelte deler av Bogstadveien.

Leieprisene på Grünerøkka har steget markant de siste årene, og Colliers peker på at mange mindre, frittstående butikker av den grunn har blitt nødt til å pakke snippesken og finne rimeligere lokaler.

Powered by Labrador CMS