Frisk 90-åring

Dr. Holms Hotel på Geilo har 90-årsjubileum i år. Det ærverdige hotellet har vært gjennom både opp- og nedturer, men fremstår i dag som mer vitalt ennnoensinne.

Publisert Sist oppdatert

Dette er en artikkel fra NE nyheter, som nå er blitt til Estate Nyheter. Redaksjonen.

27. november 1909 kunne doktor Ingebrikt Christian Lund Holm ønske velkommen til storstilt åpningsfest på sitt eget hotell på Geilo. Som spesialist på lungesykdommer hadde han besøkt sanatorier i Klosters og St. Moritz i Sveits, og han var innforstått med fjelluftens positive innvirkning på helsen. Fra før hadde han opprettet Larviks bad, hvis svovel- og jernholdige kilder han hadde oppdaget. I Larvik utviklet han også Farris-kilden, en oppdagelse han ikke fikk høstet noe utbytte fra.Spesialisten i lungesykdommer og luftveislidelser nøt stor respekt blant hovedstadens rikfolk. Det var nok også årsaken til at han lykkes å få investorer med på hotellprosjektet på Geilo. Tross alt lå fjellbygda den gang syv dagsreiser fra Christiania. Dr. Holm var imidlertid ingen novise i forretningslivet, og hadde tidligere gjort stor suksess med Holmenkollen Sanatorium. Dette sanatoriumet ble åpnet i 1891, og her kunne betalingsdyktige få behandling mot lunge-sykdommer og luftveislidelser. Behandlingen lå langt fremme på denne tiden. I 1897 anla han også Voksenkollen Sanatorium, eller Soria Moria slottet, som det ble kalt av hans venn Edward Grieg. Og ikke nok med det: Dr. Holm var også en av intiativtakerne til både Holmenkollbanen og Holmenkollen. Det er ikke til å undres over at han fikk sin egen vei oppkalt etter seg i Holmenkollåsen, hvor han også anla sin egen bolig. Praktboligen ble for øvrig annektert av tyskerne under 2. verdenskrig.

Dikterte NSB

Men tilbake til Geilo, hvor grand-galla kledde gjester kastet glans over åpningen av hotellåpningen i 1909. Åpningsdatoen var ikke tilfeldig valgt, og nå var det heller ikke uoverkommelig å reise fra Oslo til Geilo: den driftige Dr. Holms kjente til planene for NSBs utbygging av Bergensbanen før han startet byggingen av hotellet. Faktisk var doktoren aktivt inne for å påvirke hvor stasjonen skulle ligge. Det ble til at stasjonen ble anlagt 200 meter fra hotellet, en akseptabel avstand for henting av gjester ? noe hotellet også besørger i dag. Arbeidet med å anlegge jernbanen mellom Christiania og Bergen er for øvrig en historie i seg selv. Prosjektet kostet enorme 52,5 millioner kroner. Omregnet i nåverdi, vil det bli noe sånt som 40 hovedflyplasser på Gardermoen. Flere tusen mann arbeidet på anlegget, 160 mann mistet livet i strabasene. Samtlige tunneler ble gravd for hånd og skinner måtte bæres over lange strekninger.

Solgte seg ut

Allerede ved kjøpet av tomten sørget doktoren for å sikre seg at konkurrenter ikke slo seg ned i nærheten. I skjøte fikk han grunneieren til å avstå fra utvikling av tomten til annet hotell eller sanatorium. Likevel fikk han kalde føtter i 1916, da han fikk høre planer om et nytt storhotell på Geilo. Han solgte hotellet, dro fra Geilo og døde et par år etter, i en alder av 74 år.Kjøper av hotellet ble Norsk Hotelcompagnie, og i mellomkrigstiden befestet hotellet sin stilling som en av landets ledende høyfjellshoteller. Men all historie rundt Dr. Holms Hotel befinner seg ikke på solsiden. Under 2. verdenskrig ble hotellet annektert av tyskerne. Gestapo beslagla hotellet sommeren 1942, for å ta det i bruk som «ventehjem» for Abteilung Lebensborn. Luksushotellet hadde plass til 130 vordende og nybakte mødre da det ble tatt i bruk våren 1943. Det fungerte som et fødehjem helt til mars 1945, da Høsbjør Hotel i nærheten av Hamar overtok funksjonen.

Mørkt kapittel

«Lebensborn» var nazistenes svar på fødehjem for såkalte ariske kvinner som «rase-rene» tyske soldater hadde besvangret. I tillegg til Dr. Holms fantes slike institusjoner på Klekken Turisthotell nær Hønefoss og på rekonvalesenthjemmet Godthaab i Bærum. De fleste norske krigsbarna fra Lebensborn ble sendt til Tyskland for adopsjon i løpet av 1944. I løpet av krigen ble sannsynligvis 200 norske krigsbarn sendt til Tyskland uten at deres mødre fulgte med. I Tyskland overtok Lebensborn ansvaret for barna og arbeidet for å få dem adoptert bort til tyske familier.199 barn ble født på hotellet gjennom krigsårene, men driverne av Dr. Holms Hotel har aldri lagt skjul på dette mørke kapittelet i hotellets historie. Eierne, Norsk Hotel-compagnie, hadde ikke annet å gjøre enn å stå på sidelinjen og være vitne til annekteringen.Nazistenes kontroll av Dr. Holms Hotel innebar også andre funksjoner: Fra 1943 ble det åpnet en «hyggestue» for tyske ubåtmannskaper som tjenestegjorde i Nordsjøen og Barentshavet på Dr. Holms. Opptil 37 franske kvinner, alle svært godt betalte, betjente de belastede mannskaper.

Tannpine

Hotelcompagniet drev Dr. Holms Hotel helt frem til 1977, da det igjen kom på utenlandske hender. Et KS-selskap bestående av danske tannleger tilegnet seg hotellet. Det gikk ikke så bra. Revisoren som stod i spissen for tannlegene svindlet eierne for millioner av kronene; i hotellets egne annaler er det tørt bemerket at tannlegene hadde gjort bedre av å holde seg til bor og amalgam. Skandalen ble behørig omtalt i avisene i 1979, hotellet ble stengt og personalet permittert. Velkjente Toralv Maurstad, sammen med Christian Mohn, Leiv Høysæther og Jan Petter Røed og Alf Müller var neste eierkonstellasjon. Disse trakk seg ut etter et ganske kort intermezzo i 1982, og overtok stafettpinnen til Petter Olsen og hans hustru Brit Kari. Paret har i ettertid fått æren av å ha «reintrodusert» suksessen med det berømte «after-ski». Nå var det jappetid og aldri hadde køene vært så lange utenfor Dr. Holms Hotel. Vestkantungdommer valfartet til Geilo for å se og bli sett på Dr. Holms Hotel.

Offer for nedgangstidene

En av dem som var mye på hotellet i disse årene var entreprenøren Erik Sande. I 1987 kjøpte han hotellet. Han igangsatte en gigantisk ombygging, et arbeid som var kostnadsberegnet til 200 millioner kroner. I likhet med mange store 80-tallsprosjekter falt Sandes imperium sammen i forbindelse med børs- og bankkrisen, og Sande måtte gi seg i 1993. Kreditkassen tok over hotellet, og de var raske med å finne nye eiere. I 1994 ble Dr. Holms Hotel overtatt av Fische ASA, som har vist seg som hotelldrivere med langsiktig perspektiv. Tidspunktet for overtagelsen i 1994 var perfekt; Norge var på vei inn i en ny høykonjunktur og prisen for herligheten var behagelig ? 56 millioner kroner, altså rundt en fjerdedel av det som hadde blitt planlagt investert noen år tidligere.Fische har imidlertid kostet på hotellet betydelige beløp, nærmere bestemt 35 millioner kroner. Siste tilbygg er skibar oppført på terrassen over det velkjente inngangspartiet på hotellet. Fische-familien har nasjonalt ansvar for merkenavn som Budget Bilutleie, Johnson og Evinrude båtmotorer og Zodiac båter. De siste årene har Dr. Holms Hotel igjen befestet sin stilling som landets flotteste høyfjellshotell, i en tid da stadig flere hoteller på høyfjellet sliter med inntjeningen. Mange høyfjellshoteller har stengt bare det siste året, men på Dr. Holms fortsetter driften som før.

Powered by Labrador CMS