Avskrivninger ved salgsopsjon
Vi har tidligere skrevet om sale & leaseback, hvor det ofte avtales at bygget skal selges tilbake til opprinnelig eier etter en viss tid. Slike tilbakesalgs-klausuler kan medføre at leietaker anses som skattemessig eier av bygget, slik at utleier ikke får de forutsatte avskrivninger og leie-taker ikke de forutsatte fradrag for leien.
Dette er en artikkel fra NE nyheter, som nå er blitt til Estate Nyheter. Redaksjonen.
Tilbakesalgsklausuler kan des-suten føre til at leieavtalen regnskapsmessig anses som en finansiell lease, slik at leietaker ikke får eiendommen ut av sin balanse.
Ikke praktisertI den tidligere artikkelen omtalte vi en “light versjon”, der kjøper anses som skattemessig eier, men uten rett til å skrive av på eiendommen fordi gjenkjøpsavtaler sikrer ham investeringen tilbake. Dersom en gjenkjøpsavtalen/salgsopsjonen bare sikrer ham deler av investeringen tilbake, kan konsekvensen være at han kan skrive av ned til gjenkjøpsavtalens/salgsopsjonens verdi. Men heller ikke mer. En slik begrenset avskriv-ningsrett har imidlertid ikke blitt praktisert av ligningsmyndighetene.
Endring?Nå har uttalelsen som kan endre på dette kommet: 13. januar i år uttaler Skattedirektoratet, på forespørsel fra Finansieringsselskapenes Forening, at dersom det foreligger restverdileasing/salgs-opsjonen så kan et driftmiddel avskrives ned til verdien av garantien/salgsopsjonen, men heller ikke lengre. Skattedirektoratet mener dette følger av gjeldende rett og at man ikke trenger lovendring for å praktisere slik begrenset avskrivningsrett.
Prinsipp som bilTil tross for den begrensede avskrivnings-retten, er det saldoavskrivninger man kan gjøre, ikke lineære avskrivninger frem til restverdigarantien/salgsopsjonen utløper. Man kan imidlertid starte på den fulle kostpris. Årsaken til dette er at Skattedirektoratet ikke finner grunn til at denne skal reduseres med restverdigarantien/salgsopsjonens verdi før av-skrivningene starter.Uttalelsen gjelder biler, hvor avskriv-ningssatsen er høyere og konsekvensene derfor mer tydelige. Prinsippene må likevel ha samme relevans for fast eiendom hvor det er avtalt salgsopsjoner, typisk i sale & leaseback transaksjoner. Forbehold om begrenset avskrivningsrett bør derfor medtas i salgsprospekt mv hvor det tilrettelegges for transaksjoner på slike vilkår.