BEVARING: I Oslo tenker Entra nytt om gamle bygg. Ill.: Entra/Mad arkitekter
BEVARING: I Oslo tenker Entra nytt om gamle bygg. Ill.: Entra/Mad arkitekter

Å bevare er en gullgruve

Rundt 22.000 bygg rives årlig rives i Norge. Det er dårlig butikk, gir unødvendig store klimagassutslipp og høyt ressursforbruk.

Publisert Sist oppdatert

Å bevare på eksisterende bygg er ett av de viktigste klima- og miljøtiltakene bygg- og eiendomssektoren kan gjøre.

– Eksisterende bygg er en gullgruve for fremtiden. For å nå målene i Parisavtalen, må vi utnytte potensialet i eksisterende bygg, sier daglig leder Katharina Th. Bramslev i Grønn Byggallianse som nå er ute med tipsheftet «Tenk deg om før du river» for å tenke nytt om gamle bygg.

LES OGSÅ: Har høye miljøamisjoner for dette bygget

– Da vi tok tak i dette fant vi flere eksempler på at rehabilitering også er god business. Med tipsheftet håper vi å inspirere flere til å rehabilitere fremfor å rive å bygge nytt, forteller leder for kompetanse i Grønn Byggallianse Anne Solgaard i en pressemelding.

I arbeidet med tipsene oppdaget Grønn Byggallianse at de samme argumentene for å rive ofte går igjen, og at disse slett ikke alltid holder vann. De utfordrer nå disse mytene.

LES OGSÅ: Vil ikke ha boliger i sentrumsprosjekt

I Tullinkvartalet i Oslo både rehabiliterer og bygger Entra et nytt bygg med brukte materialer.

— Byggebransjen står for store utslipp hvert år og det kan vi ikke lenger godta. Samtidig blir fullgode materialer sendt til gjenvinning eller i søpla når bygg rives fordi det er enklere å kjøpe nytt, men det er ingen bærekraftig løsning. Vi ønsket å se om det var mulig å bygge stort med brukte materialer. Vi har møtt på mange utfordringer underveis, men håper vi også har banet vei for andre slik at ombruk blir den nye malen, sier prosjektleder Håvar Haugen Espelid i Entra.

Se også Estate Play om Norges første ombruksbygg som bygges midt i Oslo sentrum her:

Powered by Labrador CMS