PARKERING OG MOMS: Senioradvokat Sebastian Brodtkorb i Codex Advokat Oslo AS ser nærmere på ulogiske parkeringsbestemmelse.

Leie av parkeringsplasser – en ulogisk momsfelle

Selv om det ikke foreligger fradragsrett for mva ved kjøp og drift av personbiler, er det likevel mulig å få fradrag for parkeringsplasser.

Publisert Sist oppdatert

Det foreligger ikke fradragsrett for merverdiavgift knyttet til anskaffelse- og drift av personbiler. Det gjelder enten man kjøper eller leaser bilen, om den brukes utelukkende i den avgiftspliktige virksomheten eller om den er full av bedriftens logoer – momsfradrag får du ikke.

Likevel mulig med fradrag for parkeringsplasser

Man skulle da også tro at det heller ikke var aktuelt å fradragsføre merverdiavgift som påløper i forbindelse med parkeringen av personbilene. Men slik er det ikke, og det er her den ulogiske momsfellen oppstår – fradragsretten beror nemlig på om man leier parkeringsplasser og kontorlokaler fra samme selskap. Leies parkeringsplassene og kontorlokalene fra forskjellige selskap, så kan ikke merverdiavgiften på leien av parkeringsplassene fradragsføres.

Det som ikke er logisk

Begrunnelsen er at Skattedirektoratet antar at leiekostnaden fra et parkeringsselskap, eller et hvilket som helst annet selskap enn det som leier ut eventuelle kontorlokaler, representerer «utgifter til bruk og drift av personkjøretøy». Utgifter til personkjøretøy er som nevnt ikke fradragsberettiget, og merverdiavgiften forblir dermed en endelig kostnad for leietaker.

Dersom parkeringsplassen leies fra selskapet som også leier ut lokaler til leietakeren, så er utleien av parkeringsplasser, etter Skattedirektoratets syn, ikke lenger «utgifter til bruk og drift av personkjøretøy». I et slikt leieforhold forvandles parkeringskostnaden fra å være til bruk for personkjøretøyet, til å være til bruk for virksomheten som sådan – dermed er parkeringsleien fradragsberettiget.

Fullstendig avsporing

For næringslivet er det jo fint at Skatteetaten mener at parkeringsplassene er til bruk i virksomheten når de leies fra utleier av næringslokalene– det mener vi også. Vi mener det er ganske åpenbart at parkeringsområdet utenfor en matbutikk er til bruk for denne virksomheten. Det samme gjelder parkingsplasser for de ansatte – de må ha sted å parkere bilen for å komme på jobb. Det vi er uenige om, er at det skal ha noe å si for fradragsretten hvilket rettssubjekt som leier ut parkeringsplassene. Valg av leverandør er et utenforliggende hensyn når det skal tas stilling til om anskaffelsen kan tilordnes virksomheten eller personbilen. Spørsmålet om tilordning skal avgjøres ut i fra de premissene som følger av loven, er oppstilt i forarbeidene og utviklet i Høyesteretts praksis.

Er markedet kjent med dette?

Dessverre virker det som om deler av eiendomssektoren ikke er klar over denne snart 20 år gamle ulogiske praksisen. I høst ble det avsagt en bindende forhåndsuttalelse om utleie av parkeringsplasser. Faktum var at Z AS leiet ut kontorlokaler og parkeringsplasser til de samme leietakerne. Som ledd i å effektivisere parkeringsutleien og begrense risikoen, ønsket Z AS å leie ut parkeringsområdet til Y AS, som på sin side ville forestå utleien til de eksisterende parkeringsleietakerne, samt andre eksterne brukere. Konklusjonen var at utleien av parkeringsarealet fra Z AS til Y AS ville omfattes av selskapets frivillige registrering i Merverdiavgiftsregisteret. Det som tilsynelatende ikke har vært oppe til diskusjon i denne saken, er at leietakerne til Z AS, som tidligere leiet parkeringsplasser fra Z AS, ikke lenger har fradragsrett for merverdiavgiften på leien av parkeringsplassene, ettersom de nå leies ut fra Y AS. Det er helt ulogisk, og en momsfelle som kan bli dyr.

Finnes det en løsning på problemet?

Slik praksis er i dag, oppnår ikke leietaker fradrag for merverdiavgift på parkeringsleien for personbilene, dersom ikke vedkommende også leier kontorlokaler fra samme utleier. Det er forståelig nok et ønske fra utleiers side å isolere risikoen knyttet til parkeringsvirksomheten i et eget selskap. En løsning som kan ivareta leietakers fradragsrett, samt begrense risikoen til utleier, kan være å fellesregistrere utleieselskapene – da burde leietakers fradragsrett være intakt. Dersom ikke vilkårene for fellesregistrering er oppfylt, eller det er andre forhold som taler for å ikke fellesregistrere, kan en annen løsning være å fisjonere ut parkeringsområdet fra Eiendom AS til Parkering AS. Deretter kan sistnevnte leie ut plassene til Eiendom AS, som igjen leier ut til brukerne. Avtalen som er inngått mellom Eiendom AS og Parkering AS, kan være på samme premisser som leie av parkering med brukerne. Begge løsningene burde imidlertid forankres i en bindende forhåndsuttalelse eller i en veiledende uttalelse før eventuell gjennomføring.

Artikkelforfatter er Sebastian Brodtkorb, senioradvokat i Codex Advokat Oslo AS.

Powered by Labrador CMS