DELE: Camilla Moneta mener vi trenger flere boliger som gir mulighet til å dele og være sammen. Foto: Tommy Ellingsen

– Flere bør bo med svigermor

Fagsjef Camilla Moneta i Norske arkitekters landsforbund mener vi trenger boliger som ivaretar flokken, ikke isolerte liv i blokk.

Publisert Sist oppdatert

Camilla Moneta skriver på nettsiden til Norske Arkitekters Landsforbund at vi bygger nesten bare samme type boliger.

– Titusenvis av nye boliger bygges hvert år, de aller fleste er blokker. Bare litt over to prosent er en type bofellesskap. Leilighetene har stort sett lik planløsning, de er som regel dyre og planlagt for den tradisjonelle kjernefamilien eller velstående par. Markedet tar ikke nok hensyn til at vi blir stadig flere eldre, og at nesten én million er aleneboere. Familiemønstrene er i rivende endring, påpeker hun der.

Derfor mener hun det er på tide å bygge flergenerasjonsboliger og deleløsninger, og poengterer at 35 prosent av de over 67 år bor alene. Denne gruppen er utsatt for ensomhet og isolasjon.

LES OGSÅ: Nå er det tid for boliger. Mange boliger

– Studier viser at dette er faktorer som har stor innvirkning på livskvalitet og helse. Når mennesker trives og har en god bosituasjon blir vi mindre syke, får bedre livskvalitet, og kan bidra mer i samfunnet, påpeker hun blant annet.

Moneta skriver at vi trenger flere boliger som gir mulighet til å dele og være sammen på tvers av alder og livssituasjon.

– Boliger som er attraktive og rimelige. Boligkvaliteten er grunnmuren i den norske velferdsstaten, sammen med sosial trygghet, arbeid og helse. Et boligtilbud som svarer bedre på vår livssituasjon og behov, vil altså være samfunnsøkonomisk lønnsomt og skape mer velferd. Dessverre er verken kommunene eller eiendomsutviklere nyskapende nok, understreker hun.

Birk & co. og Link Arkitektur står bak blant annet skilsmisseleiligheter i Oslo. Dette er et FutureBuilt forbildeprosjekt, og skal tilby løsninger der to separate leiligheter kan åpnes mot en fellesdel.

LES OGSÅ: Mye skal skje, vi vet bare ikke hva ennå 

– Vi kan også la oss inspirere av Generationenes Hus i Århus som skal stå ferdig i 2020. Disse innovative prosjektene viser hvordan vi kan bo godt selv om det er tett på naboen, og antall kvadratmeter for den enkelte bolig er holdt nede. Her er det snakk om initiativ som både er klimasmarte og sosialt bærekraftige. Vi trenger boliger som ivaretar flokken, ikke isolerte liv i blokken, skriver fagsjef Camilla Moneta.

Hele kronikken hennes ble først publisert hos NRK.

Powered by Labrador CMS