Utvikling

Vil anlegge kolonihage på taket

Et borettslag i Oslo ønsker å omskape taket til en kolonihage bestående av soner for vekstbruk med spiselige og sanselige vekster, blomstereng og møteplasser for sosial velferd.

POSITIVE EFFEKTER: I tillegg til positive miljøeffekter kan dyrking av kortreist mat være god rekreasjon og utgangspunkt for fellesskap, læring og integrering. Foto: Google
FacebooktwitterlinkedinmailFacebooktwitterlinkedinmail

På vegne av borettslaget Uelands gate 59 har selskapet Rooftop AS sendt en forespørsel til Plan- og bygningsetaten (PBE) om takhage på bygningen. Forslaget tar utgangspunkt i kommunes mål om, og strategi for «at det i Oslo blir etablert grønne tak og fasader i et omfang som bidrar vesentlig til både å løse viktige miljøutfordringer, og til at Oslo blir en vakrere og mer inkluderende by».

Uelands gate 59 ligger i Iladalen, innenfor det området av dalen som av Oslo kommune er vedtatt vernet etter plan- og bygningsloven som verneverdig kulturminne/ kulturmiljø. Ifølge Rooftop vil ikke den aktuelle takhagen endre fasader eller generell synbarhet.

Les også: Bønder i byen

Eiendommen skal være den eneste innenfor det vernede området av Iladalen som har flatt tak. I sommerhalvåret er taket skjult av trekroner fra omkringliggende høydedrag og leiligheter.

– Medlemmene i borettslaget ønsker å omskape taket til en kolonihage, bestående av soner for vekstbruk med spiselige og sanselige vekster, blomstereng og møteplasser for sosial velferd. Motivet er at dyrking av kortreist mat kan være god rekreasjon og utgangspunkt for fellesskap, læring og integrering i tillegg til positive miljøeffekter, heter det i henvendelsen til PBE.

Takhagen vil bestå av partier med vegetasjon og terrassedekk. Elementer i høyden skal unngås, for å hindre at disse blir synlige fra gatenivå.

– National Center for Urban Agriculture (NCUA) – med kompetanse fra fem fakulteter ved Norges Miljø- og Biovitenskapelige Universitet – vil bistå med anbefaling av smarte, ressurseffektive dyrkingsteknikker og plantetyper som – foruten å produsere mat for mennesker – utgjør et viktig biotop for artsmangfoldet av småfugler og insekter, skriver Rooftop, og fortsetter:

– Det skal anvendes moderne teknologi og teknikk for å optimalisere vanningseffekten av hver dråpe, og forbruke så lite vann som mulig for å sikre tilstrekkelig mengde vann for å bevare frodighet, men med minimal avrenning.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

  1. Veldig fornuftig og kreativ tanke og idè for å bruke sine flate tak til å la beboerne få “grønne fingre”, mosjon/ bevegelse og sosial kontakt på nye, terrasserte arealer i tillegg – på toppen av boligene sine..!

    Men…, og det skal man være meget oppmerksom på…. Flate tak på bygninger, boliger i Norge med våre “4 årstider” – altså det vi til daglig ofte kaller FUNKIS- HUS (boliger), er utrolig utsatt for følgende, hvis man tenker å ta i bruk sine tak som nevnt over:
    Selv de minste feil og mangler ved planlegging, prosjektering, konstruksjon og utførelse, ferdigbefaring med vanntrykkskontroll og til slutt KVALITETSSIKRING/ GARANTIER – kan gi uoverskuelige lekkasjer og kostbare skader av mange slag nedover i bygningene…

    Jeg er pensjonert bygningsingeniør og takstmann etter over 50 år i bygningsbransjen. Kan gjerne påta meg et første, rådgivende, enklere oppdrag i forprosjektfasen; eventuelt hvis dette ikke allerede er godt ivaretatt, da…!

    Ha en fin dag videre, alle som leser dette…!

Utleiers ABC – Del 8 – Leien
Juss
Neptune mistet 16 leiligheter i bystyret (+)
Bolig
Unge som tenker nytt: Teknolog gikk for digitale nøkler (+)
Karriere
Løvenskiold kjøpte tomt
Transaksjoner
Vil bygge 26 leiligheter i bydel Ullern (+)
Bolig
Estate PLUSS gir deg tilgang til vår nye
Estate Magasin DIGITAL med egen APP
Estate Magasin på telefon,
tablet eller laptop?
Bestill Estate PLUSS her
Toppsjefen går til Statsbygg
Karriere
Går for 42 leiligheter
Bolig
Moduler for 100 millioner
Aktuelt
Superår for eiendomsrådgiver (+)
Aktuelt