Utvikling

Vil anlegge kolonihage på taket

Et borettslag i Oslo ønsker å omskape taket til en kolonihage bestående av soner for vekstbruk med spiselige og sanselige vekster, blomstereng og møteplasser for sosial velferd.

POSITIVE EFFEKTER: I tillegg til positive miljøeffekter kan dyrking av kortreist mat være god rekreasjon og utgangspunkt for fellesskap, læring og integrering. Foto: Google
FacebooktwitterlinkedinmailFacebooktwitterlinkedinmail

På vegne av borettslaget Uelands gate 59 har selskapet Rooftop AS sendt en forespørsel til Plan- og bygningsetaten (PBE) om takhage på bygningen. Forslaget tar utgangspunkt i kommunes mål om, og strategi for «at det i Oslo blir etablert grønne tak og fasader i et omfang som bidrar vesentlig til både å løse viktige miljøutfordringer, og til at Oslo blir en vakrere og mer inkluderende by».

Uelands gate 59 ligger i Iladalen, innenfor det området av dalen som av Oslo kommune er vedtatt vernet etter plan- og bygningsloven som verneverdig kulturminne/ kulturmiljø. Ifølge Rooftop vil ikke den aktuelle takhagen endre fasader eller generell synbarhet.

Les også: Bønder i byen

Eiendommen skal være den eneste innenfor det vernede området av Iladalen som har flatt tak. I sommerhalvåret er taket skjult av trekroner fra omkringliggende høydedrag og leiligheter.

– Medlemmene i borettslaget ønsker å omskape taket til en kolonihage, bestående av soner for vekstbruk med spiselige og sanselige vekster, blomstereng og møteplasser for sosial velferd. Motivet er at dyrking av kortreist mat kan være god rekreasjon og utgangspunkt for fellesskap, læring og integrering i tillegg til positive miljøeffekter, heter det i henvendelsen til PBE.

Takhagen vil bestå av partier med vegetasjon og terrassedekk. Elementer i høyden skal unngås, for å hindre at disse blir synlige fra gatenivå.

– National Center for Urban Agriculture (NCUA) – med kompetanse fra fem fakulteter ved Norges Miljø- og Biovitenskapelige Universitet – vil bistå med anbefaling av smarte, ressurseffektive dyrkingsteknikker og plantetyper som – foruten å produsere mat for mennesker – utgjør et viktig biotop for artsmangfoldet av småfugler og insekter, skriver Rooftop, og fortsetter:

– Det skal anvendes moderne teknologi og teknikk for å optimalisere vanningseffekten av hver dråpe, og forbruke så lite vann som mulig for å sikre tilstrekkelig mengde vann for å bevare frodighet, men med minimal avrenning.

Hadrian henter fra PEAB
Karriere
Her har OBOS bygd en by i byen
Play
Nå skal eiendomsbransjen Yte
Aktuelt
Vant Aspelin Ramm-prisen
Aktuelt
Lever godt på snøen som falt i forfjor(+)
Analyse
Oppdaterte eiendomsnyheter hver morgen kl 07.05 Meld deg på gratis nyhetsbrev her!
Ukens Tips: Escrow-avtaler
Juss
Ukens profil: Var keeper for Odd i 15 år (+)
Karriere
Kremleiligheter i havgapet (+)
Utvikling
Byggherrehjørnet: Endringshåndtering i byggeprosjekter
Juss