Aktuelt

Bønder i byen

Mange innbyggere i hovedstaden drømmer om en grønn flekk til å dyrke noe på, og nå er Felleskjøpet med på å skape 150 andelsåkere på et sju mål stort område på Fornebu.

BYBONDE: Felleskjøpet, OBOS og U-reist gir folk muligheten til å dyrke mat på egen parsell. Foto: U-reist
FacebooktwitterlinkedinmailFacebooktwitterlinkedinmail

Sammen med OBOS og U-reist etablerer Felleskjøpet nå Fornebu samdyrkelag, der det allerede er solgt 50 andeler. Andelslandbruket er en del av en grønn utvikling som fremtidens boligområder satser på, ifølge en pressemelding.

– I Oslo-området ønsker svært mange sitt eget sted hvor de kan dyrke selv. Den internasjonale trenden med urbant landbruk har bredt om seg de senere årene og bare i Oslo står nærmere 1500 personer på venteliste for å få parsellhager, noe som sier litt om behovet. Nå kan drømmen bli virkelighet på Fornebu, sier Øyvind Koller som er leder for Felleskjøpets hagesatsing.

LES OGSÅ: Nye tanker i storbyen

Å skape grønne lunger i byen – om det er i bakgården, på taket, i en parsellhage eller andelsåker har blitt en bærekraftig trend. De som ønsker seg en liten åker kan i dette prosjektet velge mellom tre forskjellige modeller avhengig av hvor mye andelsbrukeren selv vil jobbe på jorda.

– De som vil jobbe mye selv kan gjøre det og de som bare vil høste av sin andelsåker får muligheten til det. Vi har også laget et eget tilbud til barn under 15 år der det ikke kreves egeninnsats. Mange barn er opptatt av miljø og kortreist mat, og nå kan de få en unik mulighet til å dyrke interessene sine. Hver andel er estimert til å tilsvare omtrent en voksens normalforbruk av grønnsaker i sesongen. Barneandelen gir rundt halvparten av dette, påpeker Koller.

LES OGSÅ: Vil dyrke mat på hustakene

Bybonden Andreas Capjon leder prosjektet. Han forteller at profesjonelle gartnere kommer til å være ansvarlig for den daglige driften og sørge for god tilvekst i åkeren.

-Tanken er at de som bor eller jobber på Fornebu kan gå innom andelsåkeren sin på vei hjem, plukke de grønnsakene som er klare til å spises og dermed få noe av middagen rett fra åkeren, forklarer han.

Som en av initiativtakerne skal Felleskjøpet være leverandør av utstyr og gi førstehåndskunnskap om landbruk.

– Felleskjøpet har over 120 års erfaring med norsk landbruk og kan gi råd og tips til andelshaverne om hva som trengs for å få en best mulig vest i andelsåkeren, sier Koller.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Bygger 225 leiligheter for 535 millioner
Bolig
Kjøpte Oslo-leilighet full av skjeggkre. Får ikke erstatning
Juss
Hopper av kampen om NRK-tomten
Bolig
Ingen kjøper har meldt seg, satte ned prisen til 55 millioner
Transaksjoner
SPG kjøper Eterfabrikken
Transaksjoner
Ser du hele bildet i eiendom?
Estate PLUSS gir deg tilgang til alt!
Nye PLUSS artikler hver dag,
bestill Estate PLUSS her
Frigjør familieboliger i etablerte områder (+)
Bolig
Selger over 100 mål for nær 100 mill (+)
Transaksjoner
Ukens tips: Endringer i aksjeloven
Juss
Unge som tenker nytt: Fra storkjøp til brukeropplevelser (+)
Karriere