Sequoia er i dialog med flere sameier og borettslag om grønne tak.

Vil bygge boliger på Oslos tak

Sequoia AS ønsker at takhager for rekreasjon og matproduksjon skal finansieres gjennom bygging av inntrukne etasjer.

Publisert

– På flate tak ligger det uante muligheter for å skape små takparker med grøntarealer og fellesarealer til glede for beboerne, og som samtidig tar hånd om mange viktige miljøaspekter. I tillegg kan taket være med på å skape nye, fantastiske boliger, skriver Sequoia AS til Plan- og bygningsetaten (PBE).

Selskapet har bestilt en forhåndskonferanse hos etaten for blant annet å drøfte eventuelle utfordringer med slike prosjekter, og hvilke type bygg/områder dette kan egne seg for. I bestillingen er det også vist til fire konkrete eiendommer.

– Mange borettslag og sameier i Oslo har tak som i dag står ubrukt, og som kan ha potensial for videreutvikling, skriver Sequoia, og viser til at etablering av takhager kan finansieres ved å etablere nye boligenheter på taket.

– Disse vil ligge inntrukket fra fasaden, med egne terrasser ut mot gate. Eksisterende og nye tak utvikles til takhager til felles glede for beboerne, i tillegg til at det etableres sedum (grønne matter) og solceller – til glede for miljøet, heter det i brevet.

Sequoia er i dialog med flere sameier og borettslag om grønne tak, og de skal være positive til forslaget. Utfordringen er finansieringen knyttet til nytt tak og utviklingen av takhagene, men dette søkes altså løst med påbygg.

I henvendelsen til PBE vises det til at tak flere steder i verden nå blir omgjort til rene dyrkingsmarker til produksjon av grønnsaker og urter til bruk i restauranter.

– I Oslo jobber Tak for Maten med å forske på mulighetene for dyrking av mat på norske tak. Dessuten gir en økning av grøntareal både en miljømessig verdi i form av renere luft, samt estetisk og trivselsmessig verdi for brukerne. I tillegg vil sedumdekke ta unna regnvann, og dermed være med på å dempe overvannsproblematikk som oppstår ved store regnfall, påpeker Sequoia.

Powered by Labrador CMS