NYTT OM MVA OG EIENDOMSSKATT: Bjørn Christian Lilletvedt Tovsen og Kristin Thjømøe.

MVA på eiendomsskatt – bruk av driftsselskap

Ny uttalelse fra skattemyndighetene gir nye faktureringsrutiner.

Publisert Sist oppdatert

I kjølvannet av vår artikkel “MVA på eiendomsskatt” publisert 6. april 2018 har det vært noe usikkerhet i bransjen, også blant rådgiverne, om hvordan merverdiavgiften skal håndteres hvor driften og fakturering av felleskostnader er satt bort til et driftsselskap. Skatt øst har uttalt seg om dette i en tolkningsuttalelse av 2. juli 2018.

Skattemyndighetene har lagt til grunn at kostnadsdekning for eiendomsskatt som utleier oppkrever direkte fra leietakerne, skal anses som en del av vederlaget for utleietjenesten. Det skal derfor beregnes merverdiavgift på eiendomsskatten dersom leietaker er registrert i Merverdiavgiftsregisteret og skal bruke/bruker leieobjektet i avgiftspliktig virksomhet. Motsatt skal det ikke beregnes merverdiavgift på kostnadsdekning for eiendomsskatt som oppkreves fra leietaker som ikke er registrert eller ikke skal bruke/bruker leieobjektet i avgiftspliktig virksomhet.

Hvis utleier setter bort driften og fakturering av felleskostnader iht leiekontrakten mellom utleier og leietaker til et driftsselskap (som ikke er fellesregistrert med utleier), så vil driftsselskapet normalt anses for å drive en egen avgiftspliktig virksomhet med salg av driftstjenester (dvs. tjenestene som omfattes av felleskostnadene).

Det betyr at driftsselskapet har fradragsrett for merverdiavgift på alle anskaffelser og skal beregne merverdiavgift ved fakturering for driftstjenester levert til leietakerne, uavhengig av leietakernes avgiftsmessige status og bruk av bygget. Spørsmålet som da oppstår er om dette også gjelder for eiendomsskatt som driftsselskapet fakturerer og oppkrever fra leietakerne iht leiekontrakten mellom utleier og leietaker.

Skatt øst har i en tolkningsuttalelse av 2. juli 2018 lagt til grunn at et driftsselskap som nevnt ikke skal beregne merverdiavgift ved fakturering av eiendomsskatt, fordi eiendomsskatten ikke kan anses å utgjør en del av vederlaget for driftsselskapets avgiftspliktige driftstjenester.

Skatt øst mener derimot at utleier skal inkludere eiendomsskatten som driftsselskapet oppkrever fra avgiftspliktige leietakere i beregningen av merverdiavgift på vederlaget for utleietjenesten, fordi eiendomsskatten er en kostnad som utleier i leiekontrakten krever særskilt betalt for som en del av vederlaget for utleietjenesten. Det at fakturering av eiendomsskatten settes ut til et driftsselskap, endrer ikke på dette.

LES OGSÅ: Skuffet over kommunens goodiebag med skatt (+)

En praktisk konsekvens av Skatt øst sitt syn er at utleier selv må fakturere leietaker for eiendomsskatten sammen med leien, for at merverdiavgiften skal kunne oppkreves av leietaker på en måte som gir leietaker mulighet til å fradragsføre avgiften.

Vår anbefaling er at aktørene i bransjen følger skattemyndighetens syn og innretter faktureringen av eiendomsskatt slik at merverdiavgift ikke blir en kostnad for verken utleier eller leietaker.

For utleiere som har håndtert dette på en annen måte bør dette korrigeres i dialog med leietaker slik at avgiften ikke blir en kostnad. Thommessen har bistått en rekke utleiere med å innrette seg etter skatteetatens syn, slik at de unngår risiko for etterberegning av merverdiavgift, renter og tilleggsskatt.

Artikkelforfatterne er advokater i Thommessen.

Powered by Labrador CMS