Nyheter

Vil bygge spektakulært turmål i Oslomarka

Stiftelsen Varde ønsker å bygge en utsiktsplattform på Vettakollen som skal gi en «wow-effekt» og skape et nytt turistmål.

Målet med Nasjonale Turiststier er å tilgjengeliggjøre et utvalg turruter og turmål. (Illustrasjon: TEGMARK for Rodeo Arkitekter)
FacebooktwitterlinkedinmailFacebooktwitterlinkedinmail

– En mulig utsiktsplattform på Vettakollen vil tilføre turmålet økt attraksjonskraft og få enda flere Oslo-boere ut i marka – også turister og nye markabrukere, skriver Rodeo Arkitekter i bestillingen av forhåndskonferanse hos Plan- og bygningsetaten (PBE).

Arkitektselskapet viser til at en plattform med sittegrupper mot solen/utsikten vil være en populær utvidelse av stedet, og samtidig ha et forholdsvis lett fotavtrykk i naturen.

– Det vil være fint å ta bilde av/ved – og kunne skape en wow-effekt – og kunne bli et populært turmål og rasteplass/matpakkested, skriver Rodeo Arkitekter på vegne av Stiftelsen Varde.

Sistnevnte drives i regi av turoperatøren Hvitserk, og har som formål å støtte utvalgte bistands- og utviklingsprosjekter «samt legge til rette for bærekraftig fjellturisme og naturbasert reiseliv».

Den foreslåtte utsiktsplattformen er formet som bue, som spenner ut over landskapet. Her kan man gå en runde og nyte utsikten fra flere punkt. Plattformen «kan ses som en utvidelse av stedet – og gir flere solvendte sitteplasser, uten å ødelegge naturen».

Sitteplassene er plassert på lange trebenker langs buen. Sittetribuner skal gi «en ekstra utsiktseffekt, ved at rekkverket på forsiden av konstruksjonen (foran sitteplassene) står lavere enn gangbanen».

– Med en så prominent – og utsatt – plassering, vil god kvalitet og holdbarhet i materialer og detaljering være en forutsetning i den videre prosjekteringen. I tillegg vil fokus være på tilpasning til stedet og å videreutvikle det arkitektoniske konseptet, skriver arkitektselskapet.

Tiltaket er en del av prosjektet «Nasjonale turiststier Oslo, Frognerseteren T – Vettakollen T». Ifølge bestillingen er prosjektet også partner i Oslo europeisk miljøhovedstad i 2019.

– Tiltakshaver og arkitekt har vært på befaring med blant andre Bymiljøetaten, og fått positive signaler. I tillegg er tiltakshaver i dialog med både lokale og nasjonale aktører som stiller seg bak prosjektet, heter det i henvendelsen til PBE.

Målet med Nasjonale Turiststier er å tilgjengeliggjøre et utvalg turruter og turmål med høy opplevelseskvalitet til lokale og tilreisende turister – og der man samtidig ivaretar hensyn til bærekraft og naturmiljø og fremmer lokal verdiskaping.

– Marka rundt Oslo er unik i verdenssammenheng, men det er mange Oslo-boere som ikke benytter seg av den bynære naturen. Samtidig er det få turister som går ordentlig tur i marka i dag. Med en egen Nasjonal turiststi i Oslo, vil denne kunne markedsføres og trekkes frem som inngangsporten til å ta del i de mange opplevelsene marka tilbyr – enten man er tilreisende eller fastboende. En form for tilrettelegging av en spektakulær, attraktiv signatursti vil kunne være med på å tilgjengeliggjøre marka som turmål og få flere ut, skriver arkitektselskapet.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

 1. La Vettakollen beholde sitt naturlige amfi: Naturen har selv etablert tilstrekkelige solrike sitteplasser som det ikke er grunn til å bytte ut.
  Stien opp er også temmelig belastet og slitt og det kan lett bli en variant av »Besseggen».

 2. Arkitektselskapet har et tydelig markeringsbehov. Nettopp fordi “Marka rundt Oslo er unik i verdenssammenheng” bør den ikke bli Disneyland. Hvis målet er at flere Oslo-boere og turister skal benytte seg av den bynære naturen/gå ordentlig tur i marka, bør man legge opp til bedre informasjon (altså apper og nettsider) og tilgjengelighet (altså kollektivtrafikk og sykkelparkering/-veier) isf. å lage “nye” attraksjoner. Vettakollen er en attraksjon allerede i dag!

 3. Hugg trær slik at det fortsetter å være utsiktspunkt. Fortiden gror de fleste utsiktspunkter igjen.
  Det er masse stener å sitte på der oppe, det er sjarmen -en arkitekttegnet paviljong vil ødelegge dette.
  nedstemt

 4. Utsikten fra Vettakollen er fantastisk. La også neste generasjon få være med på å oppleve den gode følelsen det er å gå i naturen og nyte utsikten på naturens prinsipper. Vi har mange nok eksempler på steder som er ødelagt av betong, glass, etc. Ønsker man mer turisme er det en megatrend å oppsøke uberørt natur og Norge scorer høyt på nettopp det. Det er ikke menneskeskapte plattformer med utsikt som trekker, det er det mer enn nok av ellers i verden.
  Hans-Jul

 5. Hei,

  La marka være i fred! Vi har et ansvar for å ta vare på den til kommende generasjoner og ingen rett til å ødelegge den.

 6. Vettakolltoppen er et flott utsiktspunkt som allerede
  brukes av mange. Den passer naturlig inn i omgivelsene,
  og skal nytes på naturens premisser. Ønsker man mere
  turisme og bruk av Marka, så forleng heller Holmenkollbanen opp til Tryvann og vurder en spektakulær restaurant på toppen av Tryvannstårnet.

 7. Hei!

  Beklager, men utsiktspunktet på Vettakollen er mer enn bra nok slik naturen har laget det. Det trenger ikke et diadem som skygger for utsikten, uansett hvor malerisk diademet beskrives. Formuleringen “en ekstra utsiktseffekt, ved at rekkverket på forsiden av konstruksjonen (foran sitteplassene) står lavere enn gangbanen” viser hvor lite gjennomarbeidet dette er. Når et rekkverk “står lavere enn gangbanen” blir rekkverkets effekt liten og fallhøyden stor!

  Legg gjerne midler i god pleie av vegetasjonen rundt utsikten, sørg for enkel sti-pleie og turistvennlig skilting + noen bærekraftige sittebenker på bakkenivå. Og – viktigst – legg opp til mange nasjonale turiststier i Oslomarka slik at slitasjen i terrenget blir godt fordelt. Oslomarka og turistene fortjener minst ti bynære, nasjonale turiststier!

 8. Fascinerende forslag. Bejubling av natur ved å ødelegge den. Må da finnes bedre måter å bruke penger for Oslo kommune?

 9. Er det 1 april? Stien og nærområdet rundt Vettakollentoppen er belastet nok som det er og vil bli fullstendig ødelagt om man skal gjøre det til enda mer av et «turistmål». Til det finnes allerede Holmenkollhoppet og Tryvannstårnet.

 10. Jeg ser ikke helt poenget her. Vettakollen er mer enn bra nok som den er. La stå! Hvis det skal lages flere turistmål kan Oslo heller utsmykket flere rundkjøringer med kunst og skulpturer. Bybildet og veinettet er stusselig sammenliknet med andre større byer. La arkitektene få boltre seg der.

 11. Er dette prosjektet velsignet av MDG. Det er allerede i dag utmerket utsikt fra toppen i alle himmelretninger. Hvordan skal byggingen foregå, uten å affisere en til nå uberørt natur. La toppen få være i fred, der er allerede nok sitteplasser til alle.

 12. Vettakolltoppen har naturens egen frisyre. Den er enestående i seg selv og må ikke tukles med. Vi som går dit elsker toppen slik den er og har ikke behov for arkitekttegnede sitteplasser.

 13. Vettakolltoppen er helt unik of må for all del bevares som den er. En arkitekttegnet plattform vil være totalt malplassert og dessuten stenge for en del av utsikten!!
  En ekstremt dårlig ide!

 14. Stedet mister wow-effekten ved tilføring av slike fremmedelementer! Naturen og utsikten er en slik effekt i seg selv. Intet kan måles med uberørt natur!

 15. Et så flott anlegg må jo gjøres handicap-tilgjengelig.
  En rullestoltrace sørover fra Frønsvollstråkka over Fuglemyra ligger forhåpentligvis inne i prosjektkalkylene?

 16. La marka være i fred! Vi har et ansvar for å ta vare på den til kommende generasjoner og ingen rett til å ødelegge den. Det betyr også at vi må holde vegetasjon som løvtrær under kontroll.

 17. Marka og Vettakolltoppen er spektakulært i seg selv.
  Vi søker jo dit for å være i ett med naturen, ikke for å sitte på et oppkonstruert utkikkspunkt i flokk med mange andre.

 18. VÆR SÅ SNILL å ikke la dette skje!

  Naturen er så fantastisk vakker i seg selv der oppe. Den naturlige, uberørte ro jeg får på Vettakollen, er umistelig for meg!

 19. Nå må vi slutte å « pynte” på vår fantastisk flotte natur. Det unike med dette spektakulære utsiktspunktet, er jo at vi på kort tid fra hektisk bygryte, er ute i naturen og kan nyte på dens egne premisser.
  Ikke ødelegg det!
  En uformell spørrerunde på diverse turer i
  området, har enda ikke gitt en eneste
  tommel opp for dette prosjektet.
  Er det ikke andre gode formål for disse midlene?
  Eva

 20. Nå må vi slutte å « pynte” på vår fantastisk flotte natur. Det unike med dette spektakulære utsiktspunktet, er jo at vi på kort tid fra hektisk bygryte, er ute i naturen og kan nyte på dens egne premisser.
  Ikke ødelegg det!
  En uformell spørrerunde på diverse turer i
  området, har enda ikke gitt en eneste
  tommel opp for dette prosjektet.
  Er det ikke andre gode formål for disse midlene?
  Eva

 21. Hvorfor? Dette er et dårlig og ekstremt unødvendig forslag. Vettakolltoppen er allerede et godt besøkt utsiktspunkt, har en fin og naturlig utforming og er en vakker inngang i Marka. Kan ikke se en eneste grunn til å konstruere noe der. Vi trenger ikke bygge ned alt bare fordi vi kan.
  Hvordan å bygge ned en av de fineste naturlige stedene i hele byen er en del av at Oslo er europeisk miljøhovedstad i 2019 har jeg store problemer med å se.

 22. La Vettakollen være som den er med sine naturlige sitteplasser ! En plattform vil bare ødelegge naturen slik vi gjerne vil ha den der oppe

 23. Dette må være en dårlig spøk fra Hvitserk og Rodeo arkitekter. Snakk om å gi sin organisasjon et dårlig omdømme.
  La Vettakolltoppen være i fred!!

 24. Vettakollen er en fantastisk og mye brukt attraksjon i den nære marka. Dette tiltaket er meningsløst, og vil redusere verdien av naturopplevelsen. Jeg er sterk motstander av tiltaket!

 25. Stovnertårnet er plassert nær parkeringsplasser og er universelt utformet – ganske vellykket. Å bygge en pattform på toppen av Vettakollen er mishandling av naturen.

 26. Mer tilgjengelig? Det er da mer enn nok trafikk på akkurat den stien som det er! Enig i en tidligere kommentar om at dette høres mer Ut som en forsinket 1. Aprils spøk….

 27. Det eksotiske med Oslo er nettopp nærheten til naturen. I europeiske storbyer er de grønne lungene stiliserte parker – vi har villmarken rett på. La oss hegne om det som er naturlig og spesielt med Oslo.

 28. Vær så snill, ikke ødelegg enda en sti og topp med “tilrettelegging”! Det er mange som går dit nettopp fordi naturen er urørt. Kan vi ikke få beholde dette og la turistene reise til eksisterende utsiktspunkter på og rundt Holmenkollen, Grefsenkollen, mm?

  Stitteplasser er det mer enn nok av på de naturlige steinformasjonene. Benker finnes ved vannet nedenfor toppen og Fuglemyra åpner til høsten. Hvor mange tilrettelagte alternativer skal det være?
  Det hjelper ikke at utsiktspunktet skal være bak nåværende sitteplasser.

  Ikke rør Vettakollen!

 29. La Vettakollen være som den er. Her har mange gitt gode kommentarer og begrunnelser for å legge vekk prosjektet, som tiltredes.

 30. La naturen være uberørt-det er bl.a. nettopp dette som gjør Norge så attraktivt for turister ! ( Og for oss)

 31. Uharmonisk og unaturlig. Plattingen vil blokkere den spektakulære utsikten som turgåeren opplever i dag, når man beveger seg fra Fuglemyra og mot Vettakolltoppen. Området er allerede belastet, og vil ikke tåle mye mer påkjenning. Stemmer i mot.

DLA Piper henter profilerte eiendomsadvokater fra Selmer og Wikborg
Karriere
Her vil Usbl bygge 81 leiligheter (+)
Bolig
Vil ha 50 mill. for logistikkeiendom (+)
Transaksjoner
Realkapital Investor kjøper på Langhus
Transaksjoner
Fengselsfugler kan stoppe høyhus (+)
Utvikling
Estate PLUSS gir deg tilgang til vår nye
Estate Magasin DIGITAL med egen APP
Estate Magasin på telefon,
tablet eller laptop?
Bestill Estate PLUSS her
Stig Bech inn i styret i Norsk Eiendom
Karriere
Overkjørte fylkesmannen og sa ja til 100 boliger
Bolig
Rentebegrensning og eiendom – et skattesjokk?
Juss
Sveitservilla og høyspentledninger kan stoppe dette prosjektet (+)
Bolig