Nyheter

Investorene kjøpte andre eiendommer enn kontor

Kontoreiendommer har så langt i år utgjort en lav andel av transaksjonsmarkedet.

Oslo kommunes kjøp av Nydalen videregående skole bidrar er ett eksempel på transaksjoner utenfor kontorsegmentet.
FacebooktwitterlinkedinmailFacebooktwitterlinkedinmail

Det kommer frem i Tiger Eiendomskompetanses markedsrapport for første halvår. Eiendomsrådgiveren har tracket et transaksjonsvolum i Norge på 21 milliarder kroner så langt i år, og mener anslaget om et årsvolum på 75 milliarder kan se vanskelig ut å oppnå. Samtidig registrerer Tiger Eiendomskompetanse at kontoreiendom utgjør bare 18 prosent av volumet i år. «En betydelig andel av omsetningen, 46,5 prosent, er innen andre segmenter som omsorg, skoler, infrastruktur og industrieiendom», skriver Tiger i rapporten.

Blant eksemplene på større transaksjoner utenfor kontorsegmentet, trekker Tiger Eiendomskompetanse frem SPGs salg av sykehjem og barnehager til Infranode/DIF for 1,1 milliarder kroner, Mongstad oljebase fra EQT til Asset Buyout Partners for ca. 4 milliarder kroner, Norsk Gjennvinng-anleggene til Ragde Eiendom for 696 millioner og Avantors salg av Nydalen Videregående skole til Oslo kommune for 1,1 milliarder kroner.

Tiger Eiendomskompetanse anslår prime yield til å være 3,6 prosent innenfor kontor i CBD-området. Prime yield på logistikk anslås til 5 prosent, mens den for handel og retail er 4 prosent.

«En rekke aktører på kjøpersiden melder om liten aktivitet og få objekter til salgs, og de eiendommene som er i spill prises stivt. Vi har tidligere skrevet om ubalanse i tilbud og etterspørselssiden, og det synes som om dette har forsterket seg ytterligere. Vi mener fortsatt årsaken på selgersiden i stor grad skyldes manglende gode alternativer til plassering av kapitalen de frigjør ved et salg. På kjøpersiden er fremmedkapitalen dyrere, og det er høyere utmåling for egenkapital. I tillegg til forventningen om renteøkning allerede i løpet av 2018», skriver Tiger Eiendomskompetanse.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Fikk over 200 mill. for 270 p-plasser på Sørenga (+)
Transaksjoner
Hva bør selger gjøre om kjøper trekker seg fra en bindende avtale?
Juss
Wiederstrøm styrker staben
Karriere
Passerer snart 20 milliarder
Aktuelt
Økte byggekostnader i boligmarkedet
Play
Se alle Pluss-saker
Vant Cityprisen 2019
Aktuelt
Nejra Macic vant pris for de unge og lovende
Karriere
Fortsetter krangelen om bilfritt byliv
Aktuelt
Fikk kontrakt på 368 millioner kroner
Aktuelt