Nyheter

Presenterte bygget som skal redde verden

MAD Arkitekter presenterte «Den nye katedralen» under gårsdagens UiN-treff.

235 UiN-medlemmer var samlet i Nydalen, hos eiendomsutvikleren Avantor. Der ble «Den nye katedralen» presentert.
FacebooktwitterlinkedinmailFacebooktwitterlinkedinmail

Under gårsdagens treff i Ung i Næringseiendom var 235 medlemmer samlet i Nydalen hos eiendomsutvikleren Avantor. Der de blant annet fikk en reise gjennom Nydalens historie, nåtid og fremtid.

– Det er imponerende hva Ung i Næringseiendom har klart å få til. De har samlet en kompetanse i vår bransje som vi aldri har sett før, der de bringer inn nye tanker og løfter nivået, dette tenker jeg er bra, innleder Øystein Thorup, administrerende direktør i Avantor, og reflekter over da han selv ble leder av Avantor som 42-åring.

– Jeg husker at jeg fikk en forespørsel fra Citykonferansen om å delta i et panel for yngre ledere, i dag ville ikke en 42-åring blitt presentert som det, sier han og ler.

Thorup påpeker at det nå skjer store endringer i samfunnet og alle bransjer, også eiendomsbransjen.

– Vi må ha med de yngre for å overleve denne endringen, de representerer fremtiden, og vi det etablerte. Det er viktig å ta vare på kompetanse og erfaring, men også slippe til yngre krefter som ser verden med annet blikk. Det vil komme mange flinke folk fremover som vil puste oss i nakken. Det tror jeg er sunt, det gjør at vi etablerte må skjerpe oss litt, på en positiv måte, sier han og gjentar hvor imponert han er over hvilken kraft og posisjon UiN har fått på kort tid.

Katedralen

Den nye katedralen – Hvordan redde verden og hvorfor vi må tjene penger på det, var temaet for innlegget til Nicolai Riise, CEO MAD Arkitekter.

– Dette handler i stor grad om klimautfordringene vi står overfor. Alle vet dette. Byggene våre står for 40 prosent av klimagassutslippet i verden, og nå stiger co2-utslippene igjen etter flere år med stabilitet. Temperaturene stiger og stiger, og alle grafer forteller oss at dette ikke går lenger, sier han og legger til at flere og flere ungdommer nå har mistet troen på at det er mulig å redde jordkloden.

– Frem til i dag har vi hatt et ensidig fokus på å redusere energiforbruk, sier han og fortsetter: – Vi i MAD ønsker å bidra til å redusere energiforbruket, og det gjør vi. Vi har vært med å lage verdens mest effektive datasenter, og ved å beholde konstruksjonen i Media City i Bergen sparte vi 62.000 tonn co2, det tilsvarer 48.000 flyreiser tur-retur Oslo-Trondheim.

Riise mener at det å redusere energiforbruket ikke er nok. Vi må også finne løsninger på å gjenbruke byggene våre.

– Vi må gjenbruke måten vi tenker urbanisme på, ikke bare rive ned, men konvertere byggene. Vi må i mye større grad benytte oss av ombygging og innfill. Dette jobber vi mye med i MAD. Det neste vi har lyst til å gjøre er å lage bygg som skal redde verden: Den nye katedralen. Vi er gode på å lage forbilder, påpeker han.

Dette bygget skal settes opp på en tomt i Nydalen for Avantor.

– Dette blir et fullskala gjenbruksbygg, der vi skal bygge med brukte materialer. Vi skal gjenbruke deler av bygget som står der i dag i kombinasjon med deler fra andre bygg i Oslo, slik at det blir minst mulig nye materialer inn i bygget, forklarer arkitekten.

– Det må være en viss størrelse på det, for at det skal få oppmerksomhet og bli et bra forbilde, en katedral på 20.000 kvadratmeter, som kan fungere som et byhus med servering og utadrettet virksomhet. Det skal være liv i fasaden, og bygget skal benyttes av mange gjennom døgnet, slik at det får liten nedetid, sier han engasjert.

Navnet, katedralen skal vise samfunnet hva en katedral kan være i 2018, helt religionsfri og C02fri.

– Katedraler er basert på undertrykkelse og slavearbeid, vi skal vise et samfunns ypperste sosiale bærekraftperspektiv, der vi bruker det vi har. Dette er jo ikke noe nytt. Da Berlin ble bombet under 2. verdenskrig ble jo ikke de ødelagte byggene og materialene kjørt bort som avfall og erstattet av nye materialer. Alt ble brukt ble gjenbrukt.

Kunnskapen MAD opparbeider seg i dette prosjektet, skal de dele med alle.

– Det er med på å sette dette ordentlig i gang. Informasjonen skal være tilgjengelig for alle i hele verden, slik at alle kan lese det vi finner ut, samtidig som vi håper at andre kan bringe inn kunnskap. Vi må slutte å tenke introvert og holde på all kunnskap selv, jo mer vi deler jo mer får vi, alle må bidra, understreker arkitekten.

Lønnsomhet

Norge som et land med god økonomi bør gå foran som et forbilde, og vise hvordan vi bør ta vare på verden vår mener Riise.

For å kunne skape mer miljøvennlige bygg er lønnsomheten avgjørende. Riise fremhever at også gårdeierne må tjene penger.

– Bunnlinjen for gårdeierne er helt avgjørende. Derfor er vår jobb å skape Teslaen i næringseiendom, sier han og oppfordrer alle UiN-medlemmer til å stille krav til det neste kontorbygget de skal inn i.

– Alt er drevet av kunden. Ønsker Regus 3000 kvadratmeter gjenbruksbygg, tilpasser gårdeieren det, sier han, og avslutter: – Klimaendringene er udiskutable, det er en uttømming av jordens ressurser, og byggenæringen står for en fjerdedel av dette.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

  1. Fantastisk. Tiden er inne for å ta et krafttak for vår Klode, og Norge må som dere skriver gå foran med sin gode økonomi og levestandard. Alt vi gjør fremover må være bærekraftig for miljøet.

Gigantprosjektet som skal forandre bransjen
Play
Lyspunkter i retailsektoren
Play
Forsøk på forsikringssvindel ga fire år i fengsel
Juss
Kontrakt for LINK arkitektur
Aktuelt
Forvandler den 130 år gamle bygården til topp kontorer
Aktuelt
Ser du hele bildet i eiendom?
Estate PLUSS gir deg tilgang til alt!
Nye PLUSS artikler hver dag,
bestill Estate PLUSS her
Mva-kompensasjon – frem krav om nettoprinsipp
Juss
Stor-Oslo Eiendom styrker ledergruppen
Karriere
Oslo Tennisklubb skal bygge leiligheter (+)
Bolig
Kirken vil bygge boliger på St. Hanshaugen (+)
Bolig