VIL HA MILJØBYGG: Flere av de største bankene tilkjennegir at man legger vekt på dokumentert miljøkvalitet, sier Jørn Jørn Høistad i Pangea

Lavere lånekostnad ved grønne bygg?

- Over tid vil vi se at bankenes holdning bidrar til at ikke-sertifiserte bygg blir ansett som annenrangs investeringsobjekter.

Publisert

Svenske Fabege AB har nylig formidlet at selskapet får bedre prisvilkår på lån med pant i grønne/miljøsertifiserte bygg, enn på lån med pant i ikke-sertifisert eiendom.

Vi har snakket med Jørn Høistad i Pangea og Stig L. Bech i BA-HR om dette er en trend man også vil se i Norge.

TRYGGERE PANTEOBJEKTER: – Miljøsertifiserte bygg oppleves som tryggere panteobjekter, herunder restverdien styrkes gjennom høyere attraktivitet hos leietakere og investorer, sier Stig L. Bech.
TRYGGERE PANTEOBJEKTER: - Miljøsertifiserte bygg oppleves som tryggere panteobjekter, herunder restverdien styrkes gjennom høyere attraktivitet hos leietakere og investorer, sier Stig L. Bech.

– Dette er nok også aktuelt i Norge, svarer Bech.

– Vi vet fra research gjort tidligere i høst – i forbindelse med lanseringen av en oppdatering av miljøsertifiseringsverktøyet BREEAM-NOR – at de største bankene som opererer i Norge har fokus på fordelene ved miljøsertifiserte bygg. Disse byggene oppleves som tryggere panteobjekter, herunder restverdien styrkes gjennom høyere attraktivitet hos leietakere og investorer, sier han.

– Flere av de toneangivende bankene som opererer i Norge, har forklart at sertifisering er et av flere viktige kriterier som inngår i kredittvurderingen – herunder hva gjelder om lån skal gis og på hvilke vilkår, sier Jørn Høistad.

– Selv om det tar tid, vil vi nok over tid se at blant annet bankenes holdning bidrar til at ikke-sertifiserte bygg blir ansett som annenrangs investeringsobjekter. Blant bankene som tydelig tilkjennegir at man legger vekt på dokumentert miljøkvalitet finner man DNB, Nordea og SEB.

Les også: – Miljøsertifisering raskt spart inn

– Foreløpig tror jeg ikke bankene har laget konkrete retningslinjer for hvilken effekt god sertifisering skal ha, men det ville også være vanskelig – all den stund kredittvurderingen er en svært sammensatt øvelse, sier Høistad.

– Dette må sees i sammenheng med at leietakerne nå også sakte men sikkert vender fokus på miljøsiden, fortsetter Bech.

– Man har lenge vært usikre på om leietakerne virkelig «verdsetter» grønne bygg. Fra søkemeglerne, blant annet Anne Bruun-Olsen i DTZ, har vi nå imidlertid fått opplyst at flere leietakere konkret ber om at det legges inn forutsetninger om sertifisering ved leiesøk.

Les også: Beliggenhet, beliggenhet – og miljø

– Det man mangler foreløpig er klar dokumentasjon fra profesjonelt utførte undersøkelser i det norske markedet, men det kommer. Internasjonale undersøkelser (blant annet McCraw Hill Construction 2016) peker i retning av konkrete positive effekter av grønne bygg, avslutter Stig L. Bech.

Les også: – Høyere verdi på miljøbygg

Powered by Labrador CMS