MØTE: Til venstre kommunalminister Jan Tore Sanner, på andre siden av border advokat Stig Bech, styreleder i Bygg21 Sissel Leire og Bygg21-direktør Sverre Tiltnes.

– Slik kan planprosessene forbedres

Bygg21 møter onsdag morgen kommunalminister Jan Tore Sanner for å presentere sin rapport om samspillet mellom privat og offentlig sektor i byggeprosesser. Dette skjer samtidig med at byggenæringene og politiske miljøer sammen gjør et krafttak for å styrke blant annet volumet i boligutbyggingen.

Publisert

Vi har møtt styreleder Sissel Leire og nestleder Stig Bech i Bygg21 i forkant av møtet med statsråden.

– Dette er noe vi har sett frem til, sier Leire. Departementet har ønsket konkrete innspill fra Bygg21 om hvordan planprosessene kan forbedres. Nå er rådene klare i form av rapporten “Enkle grep – fra behov til bygg”. Dette er konkrete og gjennomførbare tiltak som kan gi stor effekt. Noen kan iverksettes umiddelbart gjennom retningslinjer fra KMD, andre krever noe mer fotarbeid – med lovendring som virkemiddel.

Les også: – Bygg høyere og tettere

Les også: Planbehandling forsinker og fordyrer

– Hva består rådene til myndighetene i?

– Råd 1 går direkte på planprosessene, sier Bech.

– Vi mener at to plannivåer er tilstrekkelig. Bygg21 foreslår at KMD utarbeider retningslinjer der kommunal arealplanlegging som hovedregel ikke skal omfatte mer enn to juridisk bindende arealplannivåer, bestående av kommuneplanens arealdel med bestemmelser, og en reguleringsplan med bestemmelser. Vi oppfatter at dette er et ønske – både hos planmyndighetene selv, og ikke minst i eiendomsbransjen.

– Som en del av Råd 1 anbefaler Bygg21 også at KMD, i retningslinjer for utarbeidelse av kommunale arealplaner, klargjør nærmere hvilken detaljeringsgrad som forutsettes brukt på de to plannivåene. Vi må få et lavere detaljeringsnivå som gir handlingsrom og lengre levetid for planene, supplerer Leire.

For å forenkle arealplanleggingen anbefaler Bygg21 videre at KMD utreder og forbereder en lovendring som medfører at private får rett til å fremme forslag til områderegulering, tilsvarende den rett private har til å fremme forslag til detaljregulering etter plan- og bygningslovens § 13-3, 2. ledd.

– Som Råd 2 anbefaler vi å sørge for mer forutsigbare rekkefølgekrav og samordning av innsigelser, sier Bech.Bygg21 ber departementet utarbeide retningslinjer slik at alle myndighetsområder med innsigelsesrett blir samordnet i ensartede rutiner og praksis.

Les også: Dette er de nye byggereglene

– Vi ser i dag at statlige sektorinteresser i stor grad hindrer god fremdrift, og skaper uforutsigbarhet i viktige prosesser – ikke minst med sikte på å realisere nødvendige boligvolumer i Oslo. Vi ber også KMD vurdere en lovendring som sikrer at alle innsigelser til planforslag samordnes av fylkesmannen. Samtidig foreslår Bygg21 at kommunen blir pliktig til å klargjøre kommende krav til tekniske og sosiale infrastrukturkostnader på kommuneplannivå så langt dette er mulig, og opplyse relevante parter.

– Råd 3 er svært konkret. Vi ønsker at byggesaksbehandlingen forenkles og automatiseres, sier Leire.

– Bygg21 foreslår at departementet forbereder nødvendige tilpasninger og endringer i regelverket slik at tiltakshaver får tilgang til forenklet digital byggesøknad uten saksbehandling. Bygg21 anbefaler departementet å legge til rette for en felles, sterk og koordinert innsats for raskest mulig å ta ut potensialet knyttet til forenkling og automatisert byggesaksbehandling via Altinn.

Les også: Slik skal saksbehandlingstiden reduseres

– Gir dere også råd til næringen?

-Ja, det er også en del av vårt mandat, svarer Bech.

– Bygg21 vil initiere et arbeid som samler næringen og kommunene til i fellesskap å gjøre bruk av veiledere og maler som er basert på gode eksempler. Videre ønsker vi at plan- og utbyggingsavtaleprosessen har en omforent strategi, som tar sikte på medvirkning og konstruktivt samarbeid mellom utbygger, kommunen og berørte parter. Dette arbeidet som bør ende opp i forslag og konkrete råd i løpet av 2016.

– Hvordan tror dere Sanner vil reagere på denne rapporten?

– Vi oppfatter at Sanner virkelig har giret opp arbeidet med forenkling og effektivisering. Vi tror disse rådene fra Bygg21 og bransjen vil være solide bidrag til kostnadsreduksjoner og raske prosesser. Nå er det tid for handling. Verktøyene og virkemidlene er klare, avslutter Leire.

Les også: Byantikvaren: – Vil ha konstruktive prosesser

 

Powered by Labrador CMS