– Pass på pengene

Christian Ringnes’ råd til de unge i næringseiendom er å sørge for at selskapene deres har nok cash til å overleve hyperinflasjon eller finansiell nedsmelting.

Publisert Sist oppdatert

Dette er en artikkel fra NE nyheter, som nå er blitt til Estate Nyheter. Redaksjonen.

Det var på et fullpakket Ung i Næringseiendom-arrangement, med over 200 deltakere på hans eget hotell Grand, at Christian Ringnes kom med sine råd til de unge i eiendomsbransjen. Og budskapet på foredraget som hadde fått navnet ”Eiendom så langt hot, i fremtiden not?» var klart:

– Pass på likviditeten og soliditeten. Dere må ikke bli slått overende i tunge tider som følge av dårlig likviditet. Har man cash, så overlever man. Den som ikke har likviditeten og soliditeten i orden, bukker fort under i ruglete farvann, sa Ringnes.

Han fortalte en historie fra rett etter at han begynte å studere på Harvard som har etset seg inn på hukommelsen.

– Vi skulle ha en superforeleser som jeg hadde hørt om før, og det var store forventninger i salen. Han sa «det er bare én ting dere skal huske på når jeg går herfra». Så skrev han på tavlen «Don’t run out of cash». Deretter gikk han, sa Ringnes.

Noe av bakteppet for Ringnes’ formaninger er at man har vært gjennom en helt eventyrlig tid for næringseiendomsbransjen de seneste årene. Rentefallet fra over 10 prosent til 2 prosent har skapt enorme verdier for eierne av eiendom.

– Historisk har vi hatt svineflaks vi som driver med eiendom. Det er bedre å være idiot i et godt marked enn å være geni i et dårlig marked. Det er rammebetingelsene som avgjør mye av hvor bra man gjør det, og alt av rammebetingelser har vært riktig, sier Ringnes og sikter til kombinasjonen av fallende renter og en gunstig etterspørsel etter lokaler som følge av oljedrevet vekst.

– Men vi kommer til å få en megakrise som får bankkrisen på 90-tallet til å fortone seg som en flau bris. Jeg vet ikke om den kommer om fem eller ti år, men den kommer. Det er jeg sikker på, sa Ringnes.

En ting som Eiendomsspar-sjefen mener vil slå ut i eiendomsbransjen, er en nedgang i etterspørselen etter lokaler. Ringnes trekker frem digital distribusjon, deleøkonomi, mindre befolkningsvekst og avtakende reallønninger som viktige faktorer for en slik utvikling. Samtidig vil den lavere etterspørselen etter eiendom gjøre beliggenheten enda viktigere.

Det andre Ringnes er bekymret for er de langsiktige konsekvensene av nullrenter og kvantitative lettelser. Han forklarte begrepet «helikopterpenger» og frykter at sentralbankene vil fortsette å med stimulansepakkene.

– Noen mennesker vil ikke ha resesjon igjen. De vil fortsette festen så lenge som mulig og det uten bakrusen. Jeg tror det blir mer helikopterpenger, og det er farlig hvis man mister kontrollen. Lager man for mye gjeld, så ryker balansen på et eller annet tidspunkt. Hvis penger er gratis og trykkes i stadig økende mengder, da får vi feilallokering av penger. Det gir bobler og de sprekker som kjent til slutt, sa Ringnes.

– Endgame er enten hyperinflasjon eller en finansiell nedsmelting. Men med lavt belånt eiendom, ser det uansett ikke så galt ut. Da klarer man seg. Men krisen skjer ikke i morgen, sa Ringnes og viste til det han kalte «en uforståelig modell» fra Norges Bank som viste nær null krisesannsynlighet.

Powered by Labrador CMS