Flere områder i Oslo skal fortettes. (Foto: Google)

«Flere småhusområder står for fall»

Espen Ophaug (V) mener byrådet i Oslo gir tydelige signaler om at flere småhusområder står for fall.

Publisert Sist oppdatert

Bystyret i Oslo forkastet i går forslaget fra Camilla Wilhelmsen (FrP) om å begrense planområdet på Slemdal til senterområdet og veikrysset.

Under debatten uttalte Espen Ophaug (V) at saken om planprogram for Slemdal – i likhet med mange andre byutviklingssaker – ikke er helt lett å forstå seg på. Han viste til at det i kommuneplanen og byutviklingsdebatten svirrer mange begrep rundt i lufta: Knutepunktfortetting, utviklingsområder og prioriterte stasjonsnære områder.

– Hva betyr alt det? Og hva med områdeutnyttelsen? De mange begrepene og tallene som svirrer rundt, gjør at folk blir engstelige, og til dels med god grunn. For det er ikke bare utydelige begreper som skremmer folk. Det er også tydelige signaler fra dette byrådet om at flere småhusområder står for fall. Planprogram for Slemdal er nettopp et slikt eksempel, sa Ophaug.

Han mener det burde være grei skuring å avgrense planområdet på Slemdal til senterområdet og krysset.

– Det er ikke behov for å ta velfungerende boområder for å kjøre opp utnyttelsen og dermed legge opp til massiv riving av eksisterende boliger. Oslo vokser langt mindre enn tidligere antatt, og da har vi mulighet til å stoppe opp, ta en pause og legge om kursen. Kommuneplan 2015 peker på flere enn nok utviklingsområder i byen frem mot 2050 uten å ta av småhusområdene, sa Ophaug, som mener at knutepunktdefinisjonen ikke bør tøyes for langt – i alle fall ikke der det er velfungerende bomiljøområder.

Beate Folkestad Habhab (MDG) mener at mange småhuseiere i Oslo i dag må sitte igjen med en oppfatning av at den beste måten å sikre eiendommen sin på, er å sørge for at de for all del ikke er en del av en offentlig planprosess.

– Da er det grunn til å minne om at fortettingen i småhusområdene i Oslo har pågått og vil fortsette med det under ulike typer planer og også mangel på planer, uttalte hun.

En avgrensing som foreslått av Wilhelmsen, mener hun vil bety at utviklingen i området utenfor senteret og veikrysset på Slemdal delvis vil være henvist til bestemmelser og rammer som er lagt helt tilbake i 1987.

– En slik avgrensning vil gjøre det vanskelig å få frem nye gode forbindelser på tvers av krysset og innover i boligområdene. Det er også sånn at fortettingen da vil pågå med betydelig svakere krav i deler av området til både bevaring og terrengtilpasning enn det som er dagens krav, sa Habhab.

Powered by Labrador CMS