Teknologiselskapet Disruptive Technologies får 40 millioner kroner av Innovasjon Norge. (Foto: Erik Burås/Studio B 13)

Får 40 millioner til energieffektivisering av bygg

Selskapet Disruptive Technologies får et tilskudd fra Innovasjon Norge på 40 millioner kroner for å utvikle sensorer for bruk i energieffektiv drift av bygninger.

Publisert Sist oppdatert

– Vi er utrolig glad og ydmyk over at Innovasjon Norge har valgt å satse på Disruptive Technologies. Med denne støtten vil vi få muligheten til å gjennomføre prosjektet vårt. Vi vil komme raskere i markedet og vil, gjennom samarbeid med våre partnere, kunne tilby miljøeffektive sensorløsninger for å få ned energiforbruket i stor skala, ikke bare i Norge, men også på verdensbasis, sier salgsdirektør i Disruptive Technologies, Ole Petter Novsett.

Mer energieffektiv drift

Disruptive Technologies er et norsk gründerselskap som har laget prisvinnende trådløs sensor-teknologi med ekstreme kvaliteter, som gir sensorbrukeren en umiddelbar mulighet til å bli grønnere ved enkel optimalisering av drift og vedlikehold, bygningsautomasjon og lavere energiforbruk. Selskapet har i dag tre ulike typer sensorer tilgjengelig som kan måle temperatur, nærhet (åpne/lukke) og berøring (serviceknapp/arbeidslister). Sensorene er robuste, mobile og små i størrelse med ekstrem batterikapasitet og levetid.

– Sensorene kan enkelt installeres i eksisterende bygningsmasse så vel som i nybygg, og sømløst integreres i eksisterende forvaltningssystemer og sentrale driftsanlegg. Sensorene kan brukes til å optimalisere ventilasjon, varme- og kjøleanlegg, temperaturregulering, behovsstyrt vedlikehold (der sensorer sender varsling ved avvik) og kontinuerlig driftsoppfølging. På denne måten vil sensorene både redusere prosjekt-, drifts- og vedlikeholdskostnadene, og føre til lavere energiforbruk, sier Novsett.

Vil sikre at slike selskaper vokser

Støtten til prosjektet kommer fra Innovasjon Norges miljøteknologiordning, et program for utvikling og demonstrasjon av nye miljøløsninger. Miljøteknologiordningen fikk en økning i statsbudsjettet og vil i 2018 være på 565 millioner kroner.

– Disruptive Technologies har en uvanlig ambisiøs satsing. Vi vil gjøre det vi kan for å sikre at slike selskaper kan vokse med base i Norge. Dette er viktige teknologiarbeidsplasser i Bergen, sier Nina Broch Mathisen, direktør for Innovasjon Norge Vestlandet.

Kan også redusere byggekostnadene

Ikke bare kan sensorene bidra til å få ned energiforbruket i driftsfasen, de kan også bidra til å redusere kostnadene i selve byggefasen.

– Opp mot 50 prosent av de samlede kostnadene ved nybygg, rehabiliteringer og leietakertilpasninger er tilknyttet tekniske anlegg og installasjoner. Vår sensor-teknologi kan redusere disse kostnadene betraktelig, sier Novsett.

Powered by Labrador CMS