Estate Nyheter

NYHETER – NORGE

Alf Butenschøn Skre og Johannes Meyer-Myklestad i Wikborg Rein er tilknyttet firmaets fagområder for kontraktsrett samt entreprise og prosedyre.

Endring av garantireglene for byggenæringen

Regjeringen har nylig fremmet et lovforslag til Stortinget om endringer i garantireglene i bustadoppføringslova § 12. Vil det gi økt og billigere boligbygging?

Alf Butenschøn Skre og Johannes Meyer-Myklestad

onsdag 6. desember 2017 4:00 (Oppdatert 6. desember 2017 5:51)FacebooktwitterlinkedinmailFacebooktwitterlinkedinmail

Artikkelforfatterne er senioradvokat Johannes Meyer-Myklestad og advokatfullmektig Alf Butenschøn Skre fra Wikborg Reins Oslo-kontor. De er tilknyttet firmaets fagområder for kontraktsrett samt entreprise og prosedyre.

Et av formålene med lovforslaget har vært å stimulere til økt og billigere boligbygging. Det kan imidlertid stilles spørsmål ved om mer omfattende garantiregler fremmer dette formålet.

Garantireglene i bustadoppføringslova har betydning for entreprenører som opererer i forbrukermarkedet og eiendomsmeglere som formidler boliger under oppføring til forbrukere. Nedenfor omtaler vi de viktigste forslagene i det nye lovforslaget.

Garantiplikten skal også gjelde ved salg av nyoppført bolig

I dag gjelder garantireglene avtaler med forbrukere om oppføring av bolig. Garantireglene gjelder ikke ved salg av nyoppførte boliger hvor det ikke gjenstår mer arbeid fra entreprenørens side. Ifølge regjeringen vil det kunne være tilfeldig om avtalen med forbrukeren inngås før eller etter at boligen er ferdigstilt, og dermed tilfeldig om entreprenøren plikter å stille garanti eller ikke. For å unngå slike tilfeldigheter foreslås det en ny regel i avhendingslova om plikt for næringsdrivende til å stille garanti også ved salg av nyoppførte boliger til forbrukere. Plikten til å stille garanti i slike tilfeller gjelder i seks måneder fra tidspunktet boligen er ferdigstilt.

Forslaget innebærer en utvidelse av garantiplikten og dermed nye og økte garantikostnader for entreprenører og utbyggere som tidligere har ventet med å inngå salgsavtale til boligen er ferdigstilt.

Garantitiden på fem år blir stående

Regjeringens lovforslag bygger på en utredning av et lovutvalg ledet av Herman Bruserud. Utvalget foreslo i sin utredning at dagens garantitid på fem år skulle reduseres til tre år. En reduksjon av garantitiden ville ifølge Bruserud-utvalget innebære en betydelig kostnadsreduksjon for byggenæringen. Samtidig antok utvalget at forbrukerbeskyttelsen ikke ville bli særlig svekket.

En treårig garantitid ville dessuten ha vært i tråd med hva som er vanlig for landbaserte entrepriser, og standard i både NS 8405, 8406 og 8407. Garantibeløpets størrelse på 5 % etter overtakelse ville fremdeles ha vært høyere enn etter NS 8405, 8406 og 8407, hvor garantibeløpet reduseres til 3 % fra overtakelse.

Les også: Endring av garantireglene – billigere for boligbyggerne?

Regjeringen har ikke fulgt opp Bruserud-utvalgets forslag om kortere garantitid, hovedsakelig ut fra et ønske om å beskytte forbrukere. Garantitiden på fem år blir derfor stående.

De nye garantireglene kan potensielt bli en kostnadsdriver

Lovforslaget inngikk opprinnelig i regjeringens tiltakspakke for å stimulere til økt og billigere boligbygging. Utvidelsen av garantireglene til å omfatte ferdigstilte boliger, kombinert med at garantitiden på fem år blir stående, kan potensielt få den konsekvens at byggenæringen påføres nye eller økte kostnader. Det kan da stilles spørsmål ved om ikke disse kostnadene vil bli overført til forbrukerne i form av høyere boligpriser. I så fall kan lovforslaget få en motsatt effekt av hva som var intensjonen opprinnelig.

Det endelige utfallet gjenstår å se. Lovforslaget vil trolig behandles av Stortinget våren 2018 og tre i kraft sommeren samme år.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Siste nyheter Estate Norge

187 mill. i utbytte fra Selvaag Bolig

Nyheter / onsdag 15. august 2018

Prosjekter for 2,5 milliarder

Nyheter / onsdag 15. august 2018

Usikkert bilmarked gir midlertidig bygg

Nyheter / onsdag 15. august 2018

NRK sier nei til få boliger på Marienlyst (+)

Pluss / onsdag 15. august 2018

Ringnes med hotellplaner på Karl Johan (+)

Pluss / tirsdag 14. august 2018

KLP bygger – milliardkontrakt for Veidekke

Nyheter / onsdag 15. august 2018

Mest leste nyheter Estate Norge
– De fleste boligutviklere skyter med hagle– De fleste boligutviklere skyter med hagle 9. august 2018
Får 160 meter lang fasade til kjempeprosjektFår 160 meter lang fasade til kjempeprosjekt 10. august 2018
Akershus Eiendom ansetterAkershus Eiendom ansetter 9. august 2018

Siste nytt fra Naringseiendom.no

Åpent Bakeri åpner på Tjuvholmen   

Nyheter / onsdag 15. august 2018

Selvaag Eiendom har signert leiekontrakt med Åpent Bakeri, som åpner i løpet av vinteren i Tjuvholmen allé 15.

Hotellfølelsens inntog

Nyheter / tirsdag 14. august 2018

Enten det er på kontoret, hos en klinikk eller serviceleverandør stiller vi stadig høyere forventinger til interiøret.

Fleksibel arbeidsdag

Nyheter / mandag 13. august 2018

Bør vi jobbe hjemme eller på kontoret?

Frihet under ansvar

Nyheter / søndag 12. august 2018

Vi lever i en verden der endringer skjer vanvittig raskt, og bedrifter er helt avhengig av å fornye seg for å overleve. For at et selskap skal lykkes med dette, må de ha evne til å legge til rette for kreative prosesser, som vil si å skape nye og nyttige resultater. 

Fremtidsrettet blikk på leieavtaler for handelslokaler

Nyheter / torsdag 9. august 2018

Handelsbransjen er i en brytningstid, og ny teknologi og endrede handelsvaner gjør at bransjen endrer seg raskt. Denne utviklingen påvirker også utformingen av leieavtalene for handelslokaler. De viktigste utviklingstrekkene gjennomgås i denne artikkelen.

Bekjemper matsvinn

Nyheter / onsdag 8. august 2018

Gjennom appen Too Good To Go bidrar 1000 spisesteder i Norge med å redusere matsvinn.