Ny bebyggelse vil være 4-5 etasjer mot gate, og opptil 12 etasjer tilbaketrukket i kvartalet.

Thon skal bygge stort ved regjeringskvartalet

Det skal innpasses minimum 50 prosent bolig i Olav Thon Gruppens supersentrale storprosjekt.

Publisert

På vegne av Olav Thon-selskapet Stormgård bestilte Atelier Oslo oppstartsmøte for Teatergatakvartalet i fjor sommer. Totalt planlagt areal er nesten 20.000 kvadratmeter inklusive kjeller. Nå har Hanna E. Marcussen, byråd for byutvikling, godkjent at det foreliggende forslaget til planprogram kan godkjennes av Plan- og bygningsetaten på delegert myndighet.

Hovedhensikten med planarbeidet er å legge til rette for en oppgradering og utvikling av planområdet innenfor kvartalet definert av Keysers gate, Akersgata og Teatergata, som altså ligger ved regjeringskvartalet.

Olav Thon Gruppen eier store deler av kvartalet mot øst. Denne delen av kvartalet består av flere murgårder fra siste halvdel av 1800-tallet. I dagens planområde er det i all hovedsak næring på gateplan og bolig i etasjene over.

Nyttårsaften 2000/2001 brøt i ut en storbrann i Teatergata 3, og det ble senere vedtatt at bygningen kunne rives mot at hele volumet mot gaten gjenoppbygges. I forbindelse med gjenoppføringen, vurderer tiltakshaver en utbygging av kvartalets bakgård som et ledd i en bærekraftig utvikling av Oslo sentrum. Prosjektet innebærer gjenskaping av det historiske gateløpet, og etablering av Teatergata 3 som et inngangsbygg til nybygget i bakgården.

Hovedforslaget til Stormgård innebærer å rive deler av bakgårdsbebyggelse og en murgård som er på Byantikvarens gule liste. Det skal også undersøkes hva det innebærer for alternativet dersom Keysers gate 2A bevares.

Ny bebyggelse vil være 4-5 etasjer mot gate, og opptil 12 etasjer tilbaketrukket i kvartalet. Deler av ny bebyggelse vil legge seg over eldre murgårdsbebyggelse, som er regulert til hensynssone bevaring samt bebyggelse på Byantikvarens gule liste. Bebyggelsen trapper seg bak og innover i kvartalet. Det skal innpasses minimum 50 prosent bolig.

– Forslagsstillers foretrukne alternativ fremhever seg som et godt, helhetlig grep for planområdet, som både ivaretar ønsker om byutvikling og aktivitet i sentrum, og underbygger stedets karakter. Alternativet bidrar på bakkeplan til å skape mer aktivitet, og muliggjør et nettverk av gangforbindelser. Volummessig samspiller det godt med omgivelsene, og er, sammen med alternativ 2, det eneste planalternativet som klarer å etablere gode overganger til omkringliggende bebyggelse, heter det i skisseprosjektet, som er utarbeidet av Lund Hagem Arkitekter og Atelier Oslo i samarbeid med Asplan Viak og WSP.

Alternativet legger til rette for etablering av næringsvirksomhet og kontorlokaler fra 1. til 6. etasje og boliger fra 4. og opp til 11. etasje.

I henhold til tidsplanen er det ventet et politisk vedtak i bystyret i 2019.

 

Powered by Labrador CMS