Det foreslåtte tårnet er på 13 etasjer pluss kjeller.

Vil bygge tårn ved Bjerke Travbane

Stor-Oslo Eiendom ønsker å videreføre høydene i området med et boligprosjekt av høy kvalitet.

Publisert

– Prosjektet viderefører punktbyggstrukturen som omkranser grøntområdet planområdet inngår i, og relaterer seg til disse i høyde og plassering, skriver A-lab til Plan- og bygningsetaten (PBE).

Arkitektselskapet er engasjert av Stor-Oslo Eiendom i forbindelse med reguleringen av den 3,1 mål store tomten Refstadveien 102 på østsiden av Bjerke Travbane.

Etter at Stor-Oslo Eiendom overtok eiendommen, innledet selskapet samtaler med det kommunale foretaket Boligbygg Oslo KF, som eier, forvalter og leier ut Oslos kommunale boliger. Intensjonen var å se på muligheter for å regulere eiendommene samlet. Ettersom dette ikke førte frem, går Stor-Oslo Eiendom nå i gang med reguleringen av Refstadveien 102 i egen regi. Gjennom A-lab har selskapet derfor anmodet om et oppstartsmøte hos PBE.

Eiendommen, som i dag benyttes til bilbasert handel, skal bli til «et boligprosjekt av høy kvalitet».

– Prosjektet tar utgangspunkt i punkthustypologien nærområdet domineres av, og videreutvikler denne ved forskutte volumer med balkonger tilrettelagt for beplantning der tårnet fremstår som en vertikal forlengelse av parken, skriver arkitektselskapet til PBE.

Forslaget omfatter 5.800 kvadratmeter bolig og 700 kvadratmeter næringsarealer. Det foreslåtte tårnet er på 13 etasjer pluss kjeller.

– Punktbygget plasseres i tomtens nordøstre hjørne for å sikre god avstand til nabobebyggelse, og tilrettelegger for gode solforhold på boligenes utearealer i sør og vest på planområdet. Deler av det støyutsatte uteområdet mot Refstadveien løftes opp, og det etableres næringslokale under som fungerer som en støyskjerm for utearealene i nord og bidrar til å aktivisere Refstadveien, skriver A-lab til PBE.

Fasaden på punktbygget skal brytes opp for å lokalt skape stille side til leilighetene, og tilrettelegge for grønne balkonger som «skaper leiligheter med kvaliteter som positivt skiller seg ut fra omgivelsene».

– En videreføring av punktbebyggelsen sikrer et fortsatt åpent og grønt område der lys, luft og utsyn er i fokus. Grøntområdet skal fortsatt oppleves åpent og tilgjengelig for nærmiljøet, skriver A-lab.

Plankonseptet baserer seg på et system med tre ulike leilighetsstørrelser som kan kombineres på ulike måter oppover i etasjene. På den måten skapes ulike skjermede, private uterom i direkte tilknytning til hver enkelt boenhet. Bygningskroppen kan dermed også bidra til å håndtere utfordringer knyttet til støy mot ute- og oppholdsrom i høyden.

– Det legges til grunn høye miljøambisjoner for prosjektet, med intensjoner om blant annet bruk av innovative konstruksjonsmaterialer som bidrar til reduksjon av klimagassutslipp i hele byggets levetid. Miljøambisjonene er i samsvar med målsetningene for Hovinbyen om klimasmart byutvikling og et mangfold av by- og boområder. Nye, attraktive boliger av høy kvalitet kan også bidra til å bedre de sosiale og demografiske utfordringene i området, påpeker arkitektselskapet.

Powered by Labrador CMS