Estate Nyheter

NYHETER – NORGE

DEBATT: I panelet f.v. Thomas Weeden, Country Manager Norway Regus, Thomas Due, leder Næringseiendom Norge i Nordea samt Stig L. Bech, advokat og partner i Advokatfirmaet BA-HR. Helt til venstre debattleder Ingrid K. Høstmælingen, advokat og partner i Wikborg Rein Advokatfirma.

Kontorhoteller og co-working utfordrer utleiejussen

Et viktig spørsmål hva gjelder rammeverket for denne type virksomhet i Norge, er forholdet til husleieloven.

Thor Arne Brun

mandag 11. september 2017 14:58 (Oppdatert 11. september 2017 16:17)

FacebooktwitterlinkedinmailFacebooktwitterlinkedinmail

Under Estates konferanse om fremtidens kontorlokaler som ble avviklet i Oslo før helgen, debatterte Thomas Due (Nordea), Thomas Weeden (Regus/Spaces) og Stig L. Bech (BA-HR) tilbudet av arealer for co-working i Oslo.

Debatten er svært aktuell ettersom man ser at slike arealer blir en stadig viktigere del av tilbudet internasjonalt. Det ble stilt spørsmål om Oslo kanskje henger litt etter.

Et viktig spørsmål hva gjelder rammeverket for denne type virksomhet i Norge som ofte kommer opp som tema, er forholdet til husleieloven. Dersom loven kommer til anvendelse vil det kreve presis kontraktsregulering, særlig hva gjelder de avvik fra loven som er nødvendige. Bech kommenterte i sin innledning nettopp spørsmålet om loven gjelder for denne type «tilgangsavtaler», og eventuelt hvordan man trekker opp grensesnittet mellom husleieavtaler og tilgangsavtaler.

Husleieloven gjelder for avtaler om bruksrett til husrom mot vederlag, men med den utfordring at husleieloven i seg selv ikke er tilpasset co-working og andre lignende konsepter. Jussen løper som vanlig litt etter virkeligheten.

Les også: Coworking-aktørene sliter med å tjene penger (+)

Hva gjelder grensen mot «tilgangsavtaler» trakk Bech frem tre viktige temaer; eksklusivitetsomfang, varighet og omfanget av øvrige tilbud sammenholdt med arealtilgangen. Advokaten understreket at man har lite praksis rundt dette, men at det likevel bør være mulig å trekke noen linjer.

– Det kanskje viktigste temaet er eksklusivitet, sa Bech.

– Hvis kunden har tilgang til et eksklusivt areal, for eksempel et eget rom – kanskje også låsbart – er det et sterkt argument for at man er «innafor» i relasjon til husleieloven. Motsatt, hvis kunden ikke har noe eksklusivt areal, men må finne den kontorplass som til enhver tid er ledig, for eksempel i en åpen løsning – så er det et sterkt argument for at husleieloven ikke kommer til anvendelse.

– Man kan også tenke seg at kunden har rett til et eksklusivt areal – men at det samtidig foreligger en vid rett for leverandøren til å flytte kunden. Her kan man anta at en slik løsning ikke vil være eksklusiv nok og antagelig faller utenfor lovens virkeområde. I en dom fra Borgarting (18. desember 2001) – artig nok om hestebokser, peker retten på rett til omdisponering som et slikt element i vurderingen.

– Et annet tema er varighet. Også i denne sammenheng er bildet noe uklart, i og med at loven ikke opererer med konkrete tidsbegrensninger. Her kan man kanskje trekke veksler på lovens formål og hotellunntaket. Hvis brukstiden gjelder for en svært kort periode, vil man kunne anse forholdet som «utafor» loven, men igjen – her er konklusjonen svært usikker, fortsatte Bech.

Les også: Regus øker satsingen

– Et siste tema er omfanget av tjenestene som tilbys. Dersom bruken av eiendommen kun er et aksessorisk element i avtalen, vil det kunne trekke i retning av at avtaleforholdet faller utenfor husleielovens virkeområde.

Avslutningsvis pekte Bech på at slike uklarheter burde adresseres av lovgiver ved neste revisjon av husleieloven. Co-working og lignende løsninger er en god og naturlig del av et velassortert tilbud, sa Bech.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Siste nyheter Estate Norge

Proteststorm mot trikk

Nyheter / torsdag 18. januar 2018

Norge først ut med ny visualiseringsteknologi

Nyheter / torsdag 18. januar 2018

Hvor mye koster én time? (+)

Pluss / torsdag 18. januar 2018

Selger for 72 millioner (+)

Pluss / torsdag 18. januar 2018

A-lab satser på retail

Nyheter / onsdag 17. januar 2018

Ny partner i BDO

Nyheter / onsdag 17. januar 2018

Mest leste nyheter Estate Norge
Nærmer seg tidenes største eiendomshandel i StavangerNærmer seg tidenes største eiendomshandel i Stavanger 15. januar 2018
Bonum etablerer prosjektselskapBonum etablerer prosjektselskap 15. januar 2018
Kjøpte av Arctic-syndikatKjøpte av Arctic-syndikat 12. januar 2018

Siste nytt fra Naringseiendom.no

Unge ønsker å jobbe hjemmefra

Nyheter / onsdag 17. januar 2018

Det er en økende etterspørsel blant unge etter å kunne være mer fleksible i arbeidet. De ønsker ikke å være bundet til det fysiske kontoret fem dager i uken.

The post Unge ønsker å jobbe hjemmefra appeared first on NE.no.

Samstemt, men aldri kjedelig

Nyheter / tirsdag 16. januar 2018

Wikborg Reins nye kontorer i Dronning Mauds gate 11 har fått en egen identitet og uttrykk, som referer til selskapets historikk.

The post Samstemt, men aldri kjedelig appeared first on NE.no.

Morgendagens medarbeider

Nyheter / mandag 15. januar 2018

Hva ønsker de?

The post Morgendagens medarbeider appeared first on NE.no.

Kommunens utvidelse av gårdeiers ansvar

Blogg / fredag 12. januar 2018

Etter utvidelsen av fortauet har kommunens ansvar blitt redusert, mens arealet gårdeier skal vedlikeholde har vokst. Hva vil det si for leietaker?

The post Kommunens utvidelse av gårdeiers ansvar appeared first on NE.no.

Vil løfte området ved Akerselva

Nyheter / torsdag 11. januar 2018

Oslo Areal har store ambisjoner for Christian Krohgs gate 2. En utbygging av eiendommen kan gi nytt liv til gaten, som i dag er sliten og lite brukt.

The post Vil løfte området ved Akerselva appeared first on NE.no.

Fremtidens logistikk-utfordringer

Nyheter / tirsdag 9. januar 2018

Hva skjer når en bransje har brukt de siste 50 årene på å strømlinje vareforsyningen, for så å oppleve at alle de områdene de var gode på ikke lenger er godt nok? Samtidig som mer av handelen flyttes over til nettet har også kundeforventningene endret seg. 

The post Fremtidens logistikk-utfordringer appeared first on NE.no.