– Har fått tilbake 80 prosent

Lars Windfeldt er svært godt fornøyd med avkastningen på Østre Aker vei 90.

Publisert Sist oppdatert

Dette er en artikkel fra NE nyheter, som nå er blitt til Estate Nyheter. Redaksjonen.

Siemens solgte i november 2010 hovedkontoret til FG Eiendom og Lars Windfeldt (Winta Eiendom) for 321 millioner kroner. Den gamle bygningsmassen i Østre Aker vei 90 er på 46 000 kvadratmeter, fordelt på seks bygg.

Eiendommen Østre Aker vei 90 er på 76 mål. Da eierne kjøpte eiendommen i 2010, hadde Siemens akkurat klar en ny reguleringsplan på totalt 95 000 kvadratmeter med kontorarealer og 1712 parkeringsplasser.

20 prosent utleie– Ett av av de seks byggene er totalrehabilitert og ble i oktober 2014 leid ut på 10-årig kontrakt til Voith Hydro. Andre store leietakere er Bravida, Fujistu, Canon og Siemens. I den gamle bygningsmassen har vi en utleiegrad på på 20 prosent, som gir en en helt grei løpende kontantstrøm som betjener drift og finans, sier Lars Windfeldt (bildet) til NE nyheter.

Windfeldt forteller at de nå investerer et betydelig beløp, 20 millioner kroner, i en ny møteroms- og kantineavdeling i Bygg 6. Da har de både en «show case» i Voith Hydro og det Windfeldt omtaler en veldig fin felles møterom- og kantineavdeling. En del av komplekset i Østre Aker vei 90 er allerede solgt.

– Vi solgte i februar 2014 det nyoppførte hovedkontoret til Siemens til W.P. Carey og realiserte en utviklingsgevinst på nesten 200 millioner kroner. I årene 2011-2013, da Siemens hadde alle seks byggene gjennom en tilbakeleingsavtale, bygget vi opp 75 mill kroner i kontantbeholdning etter renter, med en årlig netto leie på 40 millioner kroner, forteller Windfeldt.

Tre byggetrinnNybyggporteføljen i Østre Aker vei 90 består av tre byggetrinn: Parkbyggene, der de nåværende eierne Orkla og Winta (50/50) har rammetillatelse for et kontorbygg på 20 169 kvadratmeter. Siemens har opsjon på det såkalte Finger 3-bygget, som er en utvidelse av det nye hovedkontoret som ble ferdigstilt i desember 2013. Leiekontrakten her har en tilsvarende 12 årig løpetid som den nåværende leiekontrakten med Siemens.

Det tredje byggetrinnet er Finger 4+5 i forlengelsen mot eiendommens sydende. Dette byggetrinnet har et prosjektert kontorareal på 22 887 kvadratmeter. – Ingen nybygg settes i gang før vi har lang kontrakt med riktig leietaker, sier Windfeldt.

– Men summeres utviklingsgevinsten på Siemens og kontantoppbyggingen de tre første årene, og vi tar dette beløpet som en prosentandel av kjøpesummen på 321 millioner kroner, har vi etter tre år fått tilbake drøyt 80 prosent av det vi betalte i desember 2010, fortsetter han.

SeparatWindfeldt sier de fremover sitter med en stor eiendom som har fortrinnet at den er utbyggbar i distinkte og separate byggetrinn over en lengre tidsperiode, og der det er bundet svært lite kapital.

– Men utleiemarkedet i korridoren Økern og langs Østre Aker vei nordover har vært svakt de seneste årene, med en ledighet på over 20 prosent, medgir han.

– Vi har imidlertid den luksus at vi har god tid og ikke noe press på oss for å levere kortsiktig. Da vi kjøpte, regnet vi med en utviklingsperiode på minimum ti år, og dette står ved lag. Dette er et flott og spennende stort «utviklingscase» med en veldig attraktiv risiko/avkastningskurve. Vi har jo ingen risiko på nedsiden og et svært stort potensial på oppsiden, som vi kan realisere i det tempoet som vi måtte klare å signere nye leiekontrakter, sier Windfeldt.

Powered by Labrador CMS