En historisk dag

OPPDATERT: 2. mars 2016 går inn som en historisk dag for Olav Thon-aksjen.

Publisert Sist oppdatert

Dette er en artikkel fra NE nyheter, som nå er blitt til Estate Nyheter. Redaksjonen.

Oppdatert med kommentar fra Arne Sperre.

Torsdag formiddag kom nemlig meldingen om at det børsnoterte eiendomsselskapet har kjøpt aksjer i eget selskap. Kjøpet skjedde 2. mars, da Olav Thon Eiendomsselskap ASA (OLT) ervervet 100 000 egne aksjer til en kurs på 129 kroner per aksje.

Med andre ord tilsvarer kjøpet 12,9 millioner kroner, for så vidt ikke all verden i beløp for et selskap med en markedsverdi på 13,8 milliarder kroner. Men det historiske er at et tilbakekjøp av egne aksjer i OLT ifølge uavhengige kilder ikke skal ha skjedd siden 2002. Vi må altså 14 år tilbake i tid.

Det skal ha vært på Carnegies lunchpresentasjon med OLT 22. februar at tilbakekjøp av egne aksjer kom opp som et tema. Tidligere har den likviditeten i aksjen vært en begrensning for slike kjøp, i et selskap som ikke er kjent for å være det mest likvide.

Men en aksjesplitt i OLT i juni 2014 fra 1 til 10 kan ha gjort sitt. Aksjekursen den gangen lå for øvrig på 110-115 kroner, noe lavere enn i dag. Kursutviklingen til Olav Thon-aksjen har ikke vært spesielt god det seneste året, med en nedgang på 25 prosent, og torsdag formiddag er aksjen så langt i år ned 8,5 prosent.

Da OLT la frem årsregnskapet for fjerde kvartal, ble imidlertid langsiktig substansverdi i aksjen oppgitt til 201 kroner per 31. desember 2015.

Dagens kursnivåer er derfor godt under denne verdien. Børskursen ved utgangen av fjoråret var på 142 kroner, mens bokført egenkapital per aksje ved fjorårets slutt ifølge kvartalsrapporten var 163 kroner. Tilsynelatende skjer derfor tilbakekjøpet på nokså lave kursnivåer.

Sperre sier til NE nyheter torsdag ettermiddag at tilbakekjøpsprogrammet har ligget der helt siden 2002. Dette programmet på inntil 10 prosent av egne aksjer fornyes årlig rutinemessig.

– Men bakgrunnen for at vi kjøpte nå, er at Norges beste eiendomsanalytiker, Simen Mortensen i DNB, sa til oss at dere er «simply undervalued». Aksjen handles nå til 65 prosent av verdijustert egenkapital, og vi mener dette er ett av de beste kjøpene vi kan gjøre, sier Sperre.

– Selv om vi har en fullmakt på inntil 10 prosent, har vi ikke besluttet om vi skal kjøpe flere aksjer. Men dette kjøpet er et godt signal til markedet, fortsetter han.

Den nest største aksjonæren i OLT, Folketrygdfondet, har derimot jevnt og trutt solgt seg ned i OLT-aksjen, fra ca. 11 prosent til 7 prosent. Sperre tror dette kontinuerlige nedsalget kan ha vært med på å presse kursutviklingen.

Powered by Labrador CMS