– Selg Entra, kjøp Thon
DNB-analytiker har sine klare favoritter blant de nordiske eiendomsaksjene.
Dette er en artikkel fra NE nyheter, som nå er blitt til Estate Nyheter. Redaksjonen.
Simen Mortensen (bildet) er ute med en stor oppdatering om de nordiske eiendomsaksjene før resultatsesongen begynner om kort tid. Her skriver han at en yieldnedgang og mild vinter bør innebære solide tall for de børsnoterte eiendomsselskapene i fjerde kvartal. Men med en nylig sterk kursoppgang for aksjene, mener han at kursnivåene gjenspeiler mye av dette.
Spesielt for de svenske aksjene er direkteavkastningen – yielden – lav, til dels på rekordlave nivåer. Store børsnoterte selskaper som Hemfosa og Balder vurderer derfor å investere i Norge og i Finland. Den lave yielden i Sverige kan dermed bli «eksportert» til nabolandene.
Går nok braDNB-analytikeren ser begrenset risiko for de nærmeste kvartalene. Den lavere yielden ventes å overskygge fortjenesten til selskapene, selv om det lave rentenivået vil redusere verdijustert egenkapital. De lave rentene medfører bokførte tap på rentesikringsforretningene.
Alt i alt har derfor Mortensen nedgradert den nordiske eiendomsektoren fra «overvekt» til «nøytral». Ved å summere opp de enkelte aksjene er det et ytterligere kurspotensial på 8,7 prosent. Men ut fra yield-, Pris/Bok- og P/E-vurderinger (se nedenfor) er sektoren 10-24 prosent overvurdert.
Mortensen følger nå tre norske eiendomsselskap etter børsnoteringen av Entra i fjor høst. Nykommeren får en salgsanbefaling og tolvmåneders kursmål 70 kroner, mot dagens nivåer på 78,50 kroner. Entra handles med Mortensens estimater til en 17,2 ganger forventet inntjening i 2015 (P/E) og 15 ganger inntjeningen i 2016.
For høye kostnaderSalgsanbefalingen på Entra-aksjen skyldes en dårligere avkastning fra balansen enn sammenliknbare selskaper som følge av høye administrasjonskostnader. Han tror også forventningene om kostnadskutt i selskapet er for høye.
For Norwegian Property, der John Fredriksen ikke fikk det nødvendige gjennomslaget på 10 kroner per aksje, er tolvmåneders teoretisk kursmål 12 kroner. Det innebærer i så fall en økning på 20 prosent fra dagens nivåer på 10,40 kroner. Selskapet får en kjøpsanbefaling, til tross for en tilsynelatende høy P/E på 22,7 ut fra forventet inntjening i 2015.
Mer i SverigeOlav Thon Eiendomsselskap får også «kjøp», kursmålet her er 150 kroner, mot 137 kroner i dag. Estimert P/E for 2015 er 14,6 og 12,9 ut fra hva Mortensen tror selskapet vil tjene i 2016. Olav Thon-aksjen er sammen med svenske Tribona favorittaksjene i den nordiske eiendomssektoren.
Simen Mortensen liker Thon-aksjen ut fra en attraktiv prising, høy resultatvekst fra nye prosjekter og troen på en fortsatt ekspansjon i Sverige. I Norwegian Property er det dannet et gulv gjennom Fredriksens bud på 10 kroner og muligheter gjennom de ferdigstilte prosjektene og videre yieldnedgang.