Drøyt 19 000 per m2

Det typiske kontorbygget koster drøyt 19 000 kroner per kvadratmeteren å føre opp.

Publisert Sist oppdatert

Dette er en artikkel fra NE nyheter, som nå er blitt til Estate Nyheter. Redaksjonen.

Det fremkommer av den seneste markedsrapporten til Malling & Co Markets. Næringsmegleren har registrert entreprisekostnader for kontorlokaler fra 2005 og frem til i dag og deretter beregnet årlig gjennomsnittlig entreprisekostnad. I alt 78 prosjekter er studert i perioden.

Malling & Co skriver at entreprisekostnaden reflekterer totalkostnaden oppdragsgiver blir belastet for ett spesifikt byggeprosjekt. Byggekostnadene reflekterer kun kostnadene som belastes entreprenøren. Differansen vil med andre ord være marginen entreprenøren belaster oppdragsgiver for å bygge prosjektet.

Litt epler og pærerDet er entreprisekostnaden som er interessant for oppdragsgiveren og avgjørende for om et bygg vil bli bygget. Malling understreker imidlertid at to bygg aldri er helt like, og at man ikke nødvendigvis sammenlikner epler med epler.

Men; Mallings tall viser at det var stigende entreprisekostnader i forkant av finanskrisen, fra snaue 16 000 kroner kvadratmeteren i 2005 til drøyt 19 000 kroner i begynnelsen av 2008. Denne nokså kraftige oppgangen ble etterfulgt av lavere entreprisekostnader under finanskrisen, og nedgangen bunnet ut høsten 2009 på noe over 14 500 kroner kvadratmeteren.

Deretter har det vært en nokså bratt oppgang til dagens nivåer på i overkant av 19 000 kroner, altså til kostnadsnivåene før finanskrisen satte inn for fem år siden. Malling skriver at det er rimelig å anta at det ikke bare er høyere marginer som har påvirket entreprisekostnadene, men også lønnskostnader, materialkostnader, finansieringsforhold, forskriftskrav, og krav til standard.

Lavere aktivitetEn mulig konsekvens av økte entreprisekostnader er lavere nybyggaktivitet, som Malling ser gjenspeiler markedet i 2014. Økte entreprisekostnader tilsier økte leienivåer, der dagens leienivåer ikke kan forsvare nybygg. Hvis betalingsviljen hos leietakerne for nybygg er lavere enn hva som er lønnsomt for oppdragsgivere, vil naturlig nok nybyggingen utebli.

Adm. direktør Rolf Thorsen i NCC Property Development skriver i et innlegg i den samme markedsrapporten om igangsetting av næringsbygg, at jokeren er stabilt lave byggekostnader. Med lave igangsettinger av næringsbygg og muligens avmatning på boligsiden, vil tendensen på byggekostnadssiden ifølge Thorsen være synkende.

Byggekostnadsindeksen til Statistisk sentralbyrå har de seneste 2,5 årene steget med knappe 11 prosent, mens NCC opplever at deres byggekostnader stiger med halvparten, kanskje enda mindre,

TotalentrepriseNCC kjører alle sine byggeprosjekter i en partneraktig totalentreprise, stort sett med egensøsterbedrift som totalentreprenør.  Ifølge Thorsen har de på byggherresiden «overhodet ingen fokus på entreprenørens påslag og marginer», disse er forhandlet ferdig i en rammeavtale.

Dermed kan teamet fokusere på å holde byggekostnadene lave. Hvis entreprenøren har et fast, forhandlet prosentpåslag på selvkost, vil han kunne tjene mer penger på å velge dyre løsninger. Det vil få en dobbelt negativ effekt for NCC som byggherre.

Erfaringen og historien viser imidlertid ifølge Thorsen at de klarer å unngå dette. Det tror han skyldes høy grad av redelighet og tillit i utviklingsteamene.

Powered by Labrador CMS