Færre nysigneringer

Nysigneringene i Oslos kontormarked i første kvartal var på det laveste nivået siden høsten 2009.

Publisert Sist oppdatert

Dette er en artikkel fra NE nyheter, som nå er blitt til Estate Nyheter. Redaksjonen.

Det skriver Malling & Co Markets i sin seneste markedsrapport. Malling & Co viser til tall fra Eiendomsverdi Næring. I første kvartal i år ble det signert 117 500 kvadratmeter, som er på det laveste nivået siden tredje kvartal 2009.

Det ble i første kvartal signert 222 kontrakter, som er normalt i forhold til tidligere år, men det betyr også at gjennomsnittsstørrelsen av lokalene i første kvartal var lavere enn tidligere. 222 kontrakter og 117 500 kvadratmeter i areal tilsvarer en gjennomsnittskontrakt på 530 kvadratmeter.

Krever høy standardMalling & Co skriver i rapporten at de opplever at leietakerne etterspør kontorlokaler av høy standard. Betalingsviljen er høy for lokaler med sentral beliggenhet og god standard. Som følge av dette har det vært stigende leiepriser for de aller beste objektene.

Oslo sentrum og prestisjeområdet CBD er blant områdene som har hatt god leieprisvekst det seneste året. Dette skyldes ifølge Malling & Co et relativt lavt tilbud og den stadig økende oppmerksomheten på sentral beliggenhet. Bjørvika er dessuten i ferd med å befeste sin posisjon som en utvidelse av CBD, også når det gjelder leienivåene.

Fremover venter næringsmegleren en leieprisvekst i de sentrale områdene i Oslo Vika/Aker Brygge/Tjuvholmen, samt indre deler av sentrum, Kvadraturen og Bjørvika.

TilbudsprosentMalling & Co opererer ikke med tradisjonelt ledighetsbegrep, men tilbudsprosent, som representerer det totale tilbudet i markedet. Malling & Co mener tilbudet i kontormarkedet per 15. mai 2013 er 11,6 prosent av totalt kontorareal i Stor-Oslo.

Tallet inkluderer potensielle nybygg som er med på å konkurrere om leietakerne. Tilbudet innenfor de definerte kontorområdene har økt med 2 prosentpoeng siden mai 2012. Det er ifølge rapporten fremdeles relativt få store arealer tilgjengelig. Av kontorer over 5000 kvadratmeter finnes det for tiden 45 objekter i markedet.

Pilen for ferdigstillelse av nybygg i 2013 peker nedover og ventes i år å bli på ca. 200 000 kvadratmeter. Men av de totale volumene i 2012 på ca. 300 000 kvadratmeter, utgjorde de nye hovedkontorene for DNB og Statoil til sammen rundt 50 prosent.

Lavt neste årFerdigstillelsen av nybygg blir lav for 2014. Malling & Co skriver i rapporten at med en byggetid på 18-24 måneder, vil det trolig ferdigstilles godt under 100 000 kvadratmeter neste år. Utløpet av kontrakter over 1000 kvadratmeter i Oslo for både 2013 og 2014 er årlig på ca. 450 000 kvadratmeter årlig.

Det er ventet en nedgang i disse utløpende til 330 000 kvadratmeter i 2015. Store leietakere som har kontraktsutløp om to år er trolig ute på søk i dag.

«Det lave utløpsvolumet for 2015 kan dermed forklare beskjedent volum av store leiesøk», heter det i markedsrapporten.

 

Powered by Labrador CMS