Sier nei til giganthotell

Plan- og bygningsetaten vil ikke være med på et hotell på 33 etasjer på Filipstad.

Publisert Sist oppdatert

Dette er en artikkel fra NE nyheter, som nå er blitt til Estate Nyheter. Redaksjonen.

I april i fjor ble det kjent at Oslo Havn KF ville sett opp et kongresshotell på nærmere 130 meter på Filipstad. Hotellet på 33 etasjer ville i så fall ha overgått Oslo Plaza i høyden.

Men det vil ikke Plan- og bygningsetaten (PBE) være med på i sin områdebeskrivelse og planregulering for Filipstad (se illustrasjon). Etaten skriver at i den såkalte variant K1 fra Oslo Havn KF vil selskapet oppføre et bygg på maksimalt 126 meter ( 33 etasjer) i vannkanten sørvest ved Hjortnesbuen.

Kun 42 meterI etatens hovedalternativ L2 er derimot maksimale byggehøyder innenfor dette feltet satt til 12 etasjer, 42 meter over terrenget, som angitt av bystyret ved behandling av Fjordbyplanen. Konklusjonen til PBE er ikke overraskende, etatsdirektør Ellen de Vibe har tidligere uttrykt sin skepsis til et hotell på langt over 100 meter.

PBE anbefaler generelt moderate byggehøyder på Filipstad, som avtrappes ned mot fjorden. De foreslåtte byggehøydene tilsvarer gjennomsnittlig 8-10 etasjer i Hans Jægers Kvartal og 5-7 etasjer i det såkalte midt- og nordområdet, bortsett fra 10 etasjer mot Framnes plass.

PBE anbefaler foreløpig hovedalternativet L2 med lang tunnel og med snuhavnsterminal for to store cruiseskip. Den lange tunnelløsningen, hvor Hjortnes-krysset flyttes 230 meter mot vest, anbefales for å kunne oppnå den største miljøforbedringen, for å oppnå mest areal til byutvikling og for å tilrettelegge for en optimal bymessig utforming av Ring 1.

205 000 kvadratmeterEtaten anbefaler en lavere grad av utnyttelse for Midt- og Nordområdet enn det grunneierne ønsker. Utbyggingspotensialet i PBEs forslag er 430 300 kvadratmeter bruksareal BRA. Det betyr ifølge etaten størst antall nye boliger (3000) og mye areal til forskjellige typer næringsvirksomhet, i alt 204 800 kvadratmeter BRA. I alternativet åpnes det for å etablere inntil 40 000 kvadratmeter BRA med forretninger, bevertning og tjenesteyting, og inntil 153 300 kvadratmeter med kontorarealer.

K1 er altså basert på Oslo Havn KFs høyere utnyttelse i deres detaljreguleringsforslag for de to delområdene Hjortnes-terminalen og Hans Jægers kvartal. PBE skriver at i grunneiernes innspill av 24.10.2011 er K1 ytterligere øket til totalt 470 000 kvadratmeter BRA, om lag 40 000 kvadratmeter mer enn hovedalternativet L2.

Til 2030Forslaget til områderegulering for Filipstad tar utgangspunkt i Fjordbyplanen, som ble vedtatt i Oslo bystyret 27.02.2008. Filipstad-utbyggingen vil holde på i lang, lang tid fremover, PBE regner med en full realisering mot 2030. Mulig oppstart av utbygging er i 2014-2015. Hele planområdet på Filipstad er på 707 347 kvadratmeter, landarealet i alternativ L2 er på 407 100 kvadratmeter.

Det blir en parallell saksbehandling av detaljreguleringer for de to delområdene Hans Jægers kvartal og Hjortnes-terminalen), slik at en delvis realisering av Filipstad kan påbegynnes så raskt som mulig.

Filipstad skal utvikles som et viktig bindeledd mellom Aker Brygge og Tjuvholmen og boligområdene Skillebekk og Observatorie terrasse, Det innebærer en variert sammensetning av bolig, næring og kultur.

Grunneierne Rom Eiendom og Oslo Havn KF kan ifølge Dagens Næringsliv tjene 5 milliarder kroner  på å selge tomtene på Filipstad.

Powered by Labrador CMS