Vil ha større gjennomslagskraft

Tre næringsforeninger i Groruddalen går sammen for å få større gjennomslagskraft hos politikerne.

Publisert Sist oppdatert

Dette er en artikkel fra NE nyheter, som nå er blitt til Estate Nyheter. Redaksjonen.

På en konstituerende møte mandag ble næringsforeningen Oslo Nord dannet. Den består av næringsforeningene Alna, Ulven-Hovin og Alnabru Nyland. I disse foreningene inngår om lag 40 aktører, blant andre store utbyggere som Aspelin Ramm Gruppen, Fabritius Gruppen, Höegh Eiendom, Vital Eiendom, Steen & Strøm og Rom Eiendom, alle med gigantprosjekter i området. Noen av aktørene er med i flere foreninger.

– Hensikten med å samle oss er å  få større tyngde og gjennomslagskraft overfor politikerne, sier foreningens nye leder, Hans-Georg Helberg til NEnyheter. Helberg er til daglig senterdirektør i Aspelin Ramm-eide Alna Senter (bildet).

Foreningene mener de står overfor felles problemstillinger.

Bifalt– Utvikling hos den enkelte berører det som skjer i tilgrensende næringsforeninger. Personlig er jeg inspirert av det de har fått til i Drammen, og det er store planer som skjer innenfor vårt område. Denne sammenslåingen er bifalt av næringsforeninger, politikere og Plan- og bygningsetaten, sa Helberg.

De tre nåværende foreningene mener det ikke er formålstjenlig å sitte på hver sin lille tue, da kan  de «like godt legge ned» virksomheten. Inntil den nye foreningen kommer i gang, skal det fortsatt være tre foreninger som fungerer separat.

Petter Daae Slipher, som leder Oslo kommunes plankontor for Groruddalen, bekreftet på møtet at kontakten med politikerne kunne ha vært bedre når det gjaldt næringsutvikling.

– Kontakten mellom politikere og næringslivet var dårlig og nesten på nullpunktet i 2003, sa Daae Slipher.

De tre foreningene dekker et område fra Ringveien i syd til Nedre Kalbakkvei i nord, men det kan være aktuelt å inkludere områder rett syd og nord for disse veiene, som Hasle og nedre Grorud.

60 milliarderI alt har aktørene utbyggingsplaner for 3 millioner kvadratmeter i området. Forutsetter vi 20 000 kroner per kvadratmeter i totale utbyggingskostnader, tilsier det investeringer for svimlende 60 milliarder kroner de kommende 10-20 årene hvis alt realiseres.

Leder av byutviklingskomiteen i bystyret, Ola Elvestuen (V), var også til stede på møtet. Han hilser sammenslutningen velkommen.

– Da kan man bedre se på området som en helhet, med store investeringer innenfor næring, boliger og kultur. Byen beveger seg lengre oppover, og dette området og resten av Groruddalen nærmer seg byen. Investeringsviljen er til stede, og mye av det som skal skje her, er ikke nødvendigvis tenkt på ennå. Byutviklingen vil skje langs aksene for kollektivtrafikk, vi planlegger byen langs disse aksene, sa blant annet Elvestuen.

LørensvingenFørste store kollektivprosjekt er Lørensvingen T-banestasjon, som Elvestuen tror kan være på plass i 2015-2016. En  T-baneforbindelse på tvers av Groruddalen, ligger derimot lengre unna i tid. Venstre har for øvrig sagt ja til utbygging av 160 000 kvadratmeter på Økern. Ola Elvestuen sier til NEnyheter at det bare er SV som er imot disse planene av partiene i Oslo bystyre, men Plan- og bygningsetaten har også vært kritisk.

– Steen & Strøm har løst dette på en god måte. Området er ikke regulert for boliger, og det finnes   ingen naturlige veier her, sa Elvestuen.

Powered by Labrador CMS