GIR SEG IKKE: James Stove Lorentzen forsøker seg på en ny utfordring om OBOS-bygget. Denne gangen til både Daniel K. Siraj og byråd for byutvikling Hanna Marcussen.
GIR SEG IKKE: James Stove Lorentzen forsøker seg på en ny utfordring om OBOS-bygget. Denne gangen til både Daniel K. Siraj og byråd for byutvikling Hanna Marcussen.

Vil ha prøveprosjekt i OBOS-bygget

Høyres James Stove Lorentzen vil ikke gi opp tanken om å få boliger i OBOS-lokalene på Hammersborg. Nå vil han at byråden drar i gang et prøveprosjekt som sikrer at OBOS går for boligforslaget.

Publisert Sist oppdatert

Onsdag skrev Høyres James Stove Lorentzen en kronikk på Estate Nyheter som tok til orde for boliger i OBOS' hovedkvarter på Hammersborg i Oslo sentrum. I en direkte utfordring til Daniel K. Siraj, tok lederen i byutviklingsutvalget i Oslo kommune til orde for at OBOS skal bygge boliger i stedet for å utvikle topp moderne kontorlokaler på eiendommen.

«Området rundt det nye Regjeringskvartalet trenger liv, også på kvelden. Hammersborg er ideelt plassert for flere boliger», skrev Stove Lorentzen.

Torsdag svarte Siraj at OBOS gjerne vil bygge boliger i sentrum, men at det blir for krevende på tomten som i dag huser OBOS, rett bak regjeringskvartalet. Han trakk frem Byantikvaren og vernekrav, utfordringer med et nedskalert regjeringskvartal og reguleringsrisiko som sammen med god økonomi i næringsprosjektet som grunner til at OBOS dropper boliger.

James Stove Lorentzen forsøker seg på en ny utfordring. Denne gangen til både Daniel K. Siraj og byråd for byutvikling Hanna Marcussen.

– Jeg har respekt for at OBOS kjenner bygningen godt og økonomien i prosjektet. Men jeg vil likevel utfordre Siraj på noen av argumentene hans. Så vidt jeg forstår, har ikke byantikvaren sagt noe om boliger på eiendommen. Jeg kjøper heller ikke argumentene om regjeringskvartalet. Det er mange departement som nå benytter bygninger nær regjeringskvartalet og det er veldig gode lokaler som de kan fortsette å sitte i, sier Stove Lorentzen.

Han har mer forståelse for Sirajs frykt for en omreguleringsprosess, med lang saksbehandlingstid.

– Det har jeg stor respekt for, det kan jo fort ta mange år. Men da vil jeg utfordre byråden på om vi kan ha et prøveprosjekt her. Ved å holde fast ved de eksisterende ytre rammene kan omregulering skje raskt, og så kan OBOS stå fritt til å gjøre sine grep innenfor. Jeg mener i et prøveprosjekt, med for eksempel eksperimentelle boligmodeller, kan leilighetsnormen fravikes. Vi kan også fravike utearealsnormen siden det er en park rett bak bygget. Et slikt prøveprosjekt kan gi OBOS frie hender til å tilpasse en eksperimentell modell, slik vi vet OBOS jobber med i sitt prosjekt «housing Lab» sier Stove Lorentzen. Hvis OBOS ikke ønsker å selge en så verdifull eiendom, kunne man tenke seg et blandet bruk av kontor, utleieleiligheter og appartements hotell.

– Hva vil Plan- og bygningsetaten si til det da?

– De vil sikkert være negative, men her kan vi få til et slags byutviklingseksperiment, sier lederen av byutviklingsutvalget.

Han mener området er såpass viktig, at det er verdt å snu alle stener for å få til boliger der.

– Siraj sier at de nå vil satse i sentrum, da er jo dette et perfekt sted å starte.

Powered by Labrador CMS