SIMULASJON: Espen Veiby leder A-labs satsning på utvikling av bygulv og tester her ut en simulering av fotstrømsanalyser i 3D.

Vil bruke bevegelsesdata for å lage bedre byrom

A-lab vil integrere fotstrømsanalyser i sin bygulvstrategi for å skape bedre byrom.

Publisert

– Vi har nå utvidet verktøykassen i utviklingen av bygulvstrategier og lagt til fotstrømsanalyser. Ved hjelp av Telias kartlegging, innenfor regler av hva som er lovlig, kan vi se hvordan mennesker beveger seg i et område, på for eksempel 250 ganger 250 meter. Hvordan er bevegelsene til og fra arbeid, for å sosialisere, handle, hvordan er det delt opp etter alder, kjønn etc. Før satt folk og telte, nå får vi et mye tydeligere og mer faktabasert grunnlag som gjør at vi kan skape oss en innsikt, ikke bare over et område, men også se sammenhengen mellom tilknyttede områder, sier leder for A-labs bakkekontakt-satsning, Espen Veiby.

Nå bruker A-labs urbanister, samfunnsgeografer og interiørarkitekter tallene for å avkrefte eller bekrefte ideer og løsninger for byrommene.

– Når vi setter tallene sammen i det økosystemet av programmer vi har for å utvikle bygulv, og tolker dem i 3d modeller, vil vi kunne forutsi hvordan folk vil komme til å bevege seg, avhengig av de romlige forløpene vi skaper og hvordan vi velger å møblere dem. Vi kan også gå helt ned i detalj og se hvordan for eksempel fasadeløp og høyder vil påvirke folks reaksjoner, samt kunne tolke oss til hvor de foretrekker at inngangspartiene skal være og hvor de ønsker å sette seg ned med en medbragt kaffe, forklarer Veiby.

Når kunnskap som dette kobles opp mot brukermedvirkning, der alt fra barn og unge, til en reell sosiokulturell miks inkluderes, får man et grunnlag som gjør at man kan begynne å snakke om mulighetene for å skape det A-lab kaller demokratiske byrom.

– Det er nesten like spennende å se hvor folk ikke går, som hvor de går. For å kunne skape frie, trygge byrom der folk kan utfolde seg og ha det gøy, må vi møblere på en måte som leder folk bort fra det som er negativt, og over mot det som er positivt. Det er den demokratisk frie byen vi er ute etter, sier gründer og daglig leder i A-lab, Geir Haaversen.

Powered by Labrador CMS